Olandų stebuklai baigėsi – argentiniečiai žais finale

Argentina palaužė Olandiją po 11 metrų baudinių serijos.<br>AP nuotr.
Argentina palaužė Olandiją po 11 metrų baudinių serijos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2014, 11:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:40 AM

„Niekas nenorėjo finale susitikti su Vokietija“, – pasaulio čempionato pusfinalio rungtynių tarp Argentinos ir Olandijos metu internete plito pokštas. 7:1 brazilus pažeminę ir finale įsitaisę vokiečiai ilgai laukė būsimų varžovų, kurie paaiškėjo tik po 11 metrų baudinių serijos. 

Louiso van Gaalo gudrybių rezervai 11 metrų baudinių serijoje išseko. Olandijos rinktinės treneris auksinį keitimą iššvaistė ketvirtfinalyje su Kosta Rika, o jo auklėtinius pasaulio čempionato pusfinalyje po baudinių loterijos 4:2 palaužė tikslūs argentiniečių smūgiai. 

Olandų vartininkas Jasperas Cillessenas prieš keletą dienų be reikalo pyko, kai prieš 11 metrų baudinius paskutinę akimirką vartuose jį pakeitė Timas Krulis.  

Amsterdamo „Ajax“ vartų sargas neatrėmė nė vieno argentiniečių smūgio.

L.van Gaalas bandė nustebinti pirmajam mušti baudinį patikėdamas gynėjui Ronui Vlaarui. Tačiau patyręs specialistas šį kartą suklydo.

Nevykusį futbolininko smūgį nesunkiai atmušė argentinietis Sergio Romero. R.Vlaaras užkrėtė ir Wesley Sneijderį, kurio bandymą su džiaugsmu dar kartą niekais vertė S.Romero.

Skrajojančių olandų mitas išsisklaidė dar iki baudinių serijos. Uraganiniu puolimu čempionato pradžioje varžovų komandas siaubę Olandijos futbolininkai per 120 žaidimo minučių tik kartą smūgiavo į vartų stačiakampį ir iš viso atliko vos penkis smūgius. 

Baudinių serija. Olandija – Argentina 2:4.

R.Vlaaras – L.Messi 0:1.

A.Robbenas – E.Garay 1:2.

W.Sneijderis – S.Aguero 1:3.

D.Kuytas – M.Rodriguezas 2:4.

Varžovai. Pasaulio čempionato finale argentiniečiai susitiks su Vokietijos rinktine. Dėl paguodos prizo – trečiosios vietos, kausis turnyro šeimininkė Brazilija ir Olandija.

Bedantis puolimas. „O gal tiesiog niekas nenori žaisti su vokiečiais?“ – po pagrindinio Olandijos ir Argentinos rungtynių laiko juokavo Lenkijos žiniasklaida. Pirmosios 90 mačo minučių buvo labai blankios.

Olandai iš viso į vartus smūgiavo vos tris kartus ir nė karto nesmūgiavo į vartų plotą. Argentiniečiai į vartus smūgiavo taip pat retai (3) ir nors statistiškai dažniau atakavo (12 smūgių į vartus), realios galimybės pasižymėti taip ir nesusikūrė. 

Serija. Argentinos rinktinei tai buvo ketvirtasis pasaulio čempionato pusfinalis. Visus kartus argentiniečiai sėkmingai pateko į finalą. Beje, paskutinį kartą Argentina finale žaidė 1990 metais. Dėl aukso teko kovoti būtent su Vakarų Vokietijos rinktine.   Pagerbė. Argentinos futbolininkai į stadioną žengė su juodais gedulo raiščiais ant peties. Taip nacionalinė komanda išreiškė pagarbą prieš keletą dienų mirusiai Argentinos futbolo legendai Alfredo di Stefano. Argentinietis prieš mačo pradžią buvo pagerbtas tylos minute.

36 metai. Paskutinį kartą argentiniečiai olandus buvo nugalėję 1978 metais. Kitos pergalės Argentina laukė 36 metus.

Rungtynių eiga:

14 min. L.Messi nuo įvarčio į olandų vartus skyrė baudos smūgis iš maždaug 23 metrų. L.Messi smūgiuotas kamuolys įveikė olandų gyvatvorę, tačiau patikimai žaidė olandų vartininkas J.Cillessenas.   

Prieš minutę A.Robbenas pavojingai smūgiavo šalia vartų. Vis dėlto mačo pradžia buvo labiau žvalgybinė, pavojingomis progomis komandos nelepino. 

24 min. Prie Olandijos vartų argentiniečiai pakėlė pavojingą kampinį. Vis dėlto gynėjui E.Garay nepavyko nukreipti kamuolio į vartus. Smūgiuotas kamuolys skriejo labai netiksliai.

27 min. Nesėkmingai kovodamas dėl kamuolio J.Mascherano po kontakto susižeidė galvą. Prie argentiniečio greitai prisistatė gydytojai, tačiau neštuvų futbolininkui neprireikė. Trumpai pagulėjęs ant vejos, J.Mascherano grįžo į žaidimą.

38 min. Argentina meistriškai atrėmė Olandijos puolimą. Nebuvo nei A.Robbeno išpuolių, nei R.van Persie, nei pavojingų Oranje progų. Tiesa, puolime nežibėjo ir argentiniečiai.

45 min. Geltonąją kortelę už pražangą prieš L.Messi prieš save išvydo B.Martinsas. Pirmasis kėlinys baigėsi taikiai – 0:0. 

46 min. Nelaukęs antrojo kėlinio pradžios, L.van Gaalas atliko pirmąjį keitimą. B.Martinsą pakeitė D.Janmaatas.

61 min. Argentiniečių atakoje kamuolys pavojingai skriejo į baudos aikštelę, bet G.Higuainas galva nepasiekė kamuolio.

75 min. G.Higuainas sujudino Olandijos rinktinės vartų tinklą. Tačiau vartininkas J.Cillessenas nebuvo nuginkluotas, nes puolėjo smūgiuotas kamuolys skriejo į išorinę vartų pusę. Be to, teisėjas fiksavo nuošalę. 

84 min. M.Rojo tolimu smūgiu tikrino J.Cillesseno budrumą, bet tiesiai į vartininką skriejęs kamuolys olandui problemų nesukėlė. Argentina puolimą bandė gyvinti įleisdama į aikštę S.Aguero.  

90 min. Užsnūdusi Argentinos rinktinės gynyba vos nepramiegojo A.Robbeno. Po puikios sienelės su W.Sneijderiu A.Robbenas pavojingai įkirto į baudos aikštelę, tačiau nuo smūgio į vartus apsaugojo J.Mascherano.

90+4 min. Pagrindinis laikas baigėsi rezultatu 0:0, komandos žaidė pratęsimą.

105 min. Pirmasis pratęsimas baigėsi aštriu perdavimu į baudos aikštelę, bet S.Aguero nepasiekė kamuolio.

115 min. Argentinos treneris net prisėdo ant suolo, kai R.Palacio galva nesugebėjo permesti kamuolio per olandų vartininką. Tačiau Argentinos žaidėjas nesugebėjo pasinaudoti puikia proga išsiveržti į priekį.

117 min. Netrukus M.Rodriguezas atsidūrė atakos smaigalyje, bet po aštraus L.Messi reido futbolininkui nepavyko tinkamai smūgiuoti kamuolio į vartus. J.Cillessenas nesunkiai gelbėjo vartus.

120 min. Pratęsimo pabaigoje pavojingas olandų smūgis atsimušė į Argentinos gynėjų kojas. Teisėjo švilpukas skelbė 11 metrų baudinių pradžią.

Baudinių seriją 4:2 laimėjo Argentina.

****************

Nepavejami. Šiame čempionate Argentinos rinktinė niekada neturėjo vytis varžovų. Tiesa, visus juos argentiniečiai įveikdavo tik vieno įvarčio skirtumu.

Kelias. Grupės varžybose argentiniečiai 2:1 nugalėjo bosnius, 1:0 palaužė Iraną ir 3:2 įveikė Nigeriją. Aštuntfinalyje ir ketvirtfinalyje Argentina identišku rezultatu 1:0 palaužė Šveicariją ir Belgiją.

Olandija grupės etape 5:1 nušlavė Ispaniją, 3:2 palaužė Australiją ir 2:0 nugalėjo Čilę. Aštuntfinalyje olandai 2:1 pranoko Meksiką, o ketvirtfinalyje tik po baudinių serijos 4:3 peršoko Kosta Rikos barjerą.

Stadionas. „Corinthians“, San Paulas. Telpa 66 tūkst. žiūrovų.  

Teisėjas. Mačui teisėjavo 37 metų turkas C.Cakiras. Jis jau vadovavo grupės etapo rungtynėms Brazilija – Meksika ir Alžyras – Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.