Pasaulio čempionatai: nuo „Dievo rankos“ iki graudžių ašarų

Triuškinantis Brazilijos rinktinės pralaimėjimas vokiečiams įeis į futbolo istoriją. Pasaulio čempionato šeimininkai pusfinalyje buvo pažeminti 1:7. Tai – vienas skaudžiausių pralaimėjimų pasaulio čempionatų istorijoje.

AOP nuotr.
AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 11, 2014, 7:41 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:14 AM

Lrytas.lt pateikia BBC surinktą labiausiai įsiminusių pasaulio čempionatų nesėkmių ir nevykusių epizodų dešimtuką - nuo nevykusio Dianos Ross pasirodymo, iki Zinedine'o Zidane'o raudonos kortelės už smūgį varžovui.

10. 2006 metai, Vokietija. Ketvirtfinalio rungtynėse tarp Anglijos ir Portugalijos rinktinių prireikė 11 metrų baudinių. Ir čia anglų sirgaliai griebėsi už galvos. Vienas po kito netaikliai šaudė Frankas Lampardas, Stevenas Gerrardas ir Jamie Carragheras. Vienintelis Owenas Hargreavesas pataikė į vartus. Tuo tarpu portugalai pataikė tris 11 metrų baudinius. Vinį į anglų karstą įkalė tuomet 21-erių jaunoji portugalų žvaigždė Cristiano Ronaldo.

9. 1994 metai, JAV. Sprendimas rengti pasaulio futbolo pirmenybes JAV nustebino ne vieną futbolo ekspertą. „Amerikiečiams nepatinka futbolas, juk jie vadina jį „Soccer“ - kraipė galvas šio sporto gerbėjai. Tačiau amerikiečiai nusprendė surengti tikrą šventę. Atidarymo ceremonijos metu buvo visko – balionų, šokėjų nacionaliniais kostiumais, stadione skambėjo garsios JAV dainininkės Dianos Ross balsas. Tiesa, atlikėja taip įsijautė, jog nė nepastebėjo, kad jai lakstant po stadioną mikrofonas kartais buvo gerokai toliau nuo lūpų. Pasirodymo metu moteris turėjo spirti baudinį į inscenizuotus vartus, kurie nuo smūgio turėjo subyrėti. Prasiskyrus šokėjams, ji pasiekė vartus. Priešais – kamuolys ir vartininkas. D.Ross įsibėgėjo ir... kamuolys nuriedėjo pro šalį. Toks nevykęs bandymas sukėlė nemažai juoko, tačiau šou tęsėsi.

8. 1990 metai, Italija. Dešimtojo dešimtmečio pradžioje „nardymas“ futbole tapo itin populiarus. Čia „žibėjo“ Vokietijos rinktinės puolėjas, dabartinis JAV rinktinės treneris Jurgenas Klinsmannas. Jis nesuprato, kad tai yra problema. Futbolininkas galvojo, kad toks yra jo darbas – įmušti įvartį, pasirūpinti, kad varžovas būtų pašalintas, o Vokietijos rinktinė muštų 11 metrų baudinį arba baudos smūgį.

7. 1990 metai, Italija. Anglijos rinktinės saugas Paulas Gascoigne'as garsėjo ekscentriškais poelgiais ir audringais vakarėliais. Tačiau jis buvo Anglijos rinktinės gerbėjų numylėtinis. 1990-aisiais anglus jis atvedė iki pusfinalio. Tačiau ten Gazzos kelionė baigėsi. Futbolininkas gavo antrąją geltonąją kortelę. Tai reiškė, kad jis nebūtų galėjęs žaisti finale ar mažajame finale. Tokio teisėjo sprendimo sulaukęs saugas verkė kaip vaikas, tuo privertęs britus dar labiau jį pamilti. Vis dėlto, į finalą anglai nepateko. Po 11 metrų baudinių serijos jie pralaimėjo vokiečiams. Rungtynėse dėl trečiosios vietos jie nusileido italams ir užėmė ketvirtąją vietą. 6. 1998 metai, Prancūzija. Finalas tarp Brazilijos ir Prancūzijos rinktinių. Mačo išvakarėse Brazilijos gerbėjus sukrėtė žinia, kad dėl nugalėtojų taurės nekovos rinktinės lyderis Ronaldo. Priežastys, kodėl brazilų dievukas nerungtyniaus, nebuvo paaiškintos. Tačiau, kol futbolo gerbėjai, žurnalistai ir ekspertai ieškojo tiesos, prieš rungtynes paaiškėjo, kad puolėjas vis dėlto išbėgs į aikštę. Tačiau to neužteko. Turnyro šeimininkai laimėjo 3:0.

5. 2006 metai, Vokietija. Ketvirtfinalyje susitiko Anglijos ir Portugalijos rinktinės. Anglai galėjo laimėti, nes turėjo talentingą Wayne'ą Rooney. Tačiau buvo ir kitas žaidėjas, talentu nenusileidęs britui, bet jis žaidė varžovų komandoje. Tai – Cristiano Ronaldo. Jie abu tuomet rungtyniavo „Manchester United“ komandoje. Vienas – gražuolis merginų numylėtinis, kitas – nedidelio ūgio raudonplaukis, tačiau abu buvo geriausi draugai. Vis dėlto, pasaulio čempionate draugystė buvo nustumta į šoną. Ketvirtfinalyje žaidimo metu W.Rooney užmynė Ricardui Carvalho. Teisėjas iš pradžių nesirengė duoti anglui raudonosios kortelės, tačiau portugalai sukilo. Labiausiai – C.Ronaldo. Paveiktas spaudimo arbitras išsiuntė W.Rooney iš aikštės, o portugalai po 11 metrų baudinių serijos laimėjo ir pateko į pusfinalį. „Aš teisėjui sakiau, kad taip yra negerai, bet neprašiau raudonosios kortelės, nes W.Rooney yra mano draugas“, - po rungtynių teisinosi portugalas.

4. 1990 metai, Italija. Vokietijos ir Olandijos rinktinių priešprieša – viena didžiausių ir seniausių pasaulyje. 1990-aisiais aštuntfinalio rungtynės tarp šių komandų nesportišku elgesiu, tiesiogine to žodžio prasme, perspjovė kitus aštuntfinalio mačus. Olandas Frankas Rijkaardas kelis kartus apspjovė vokietį Rudi Voellerą. Mačą 2:1 laimėjo vokiečiai, pratęsė pergalingą žygį ir tapo pasaulio čempionais.

3. 1986 metai, Meksika. Kiekvienas futbolo gerbėjas žino ką reiškia „Dievo ranka“. Dėl to kaltas Argentinos futbolo legenda Diego Maradona. Būtent jis 1986-aisiais ranka įmušė įvartį į Anglijos rinktinės vartus. Teisėjas to nepastebėjo, o argentiniečiai laimėjo rungtynes 2:1. Tiesa, praėjus dviems dešimtmečiams po skandalingųjų rungtynių, futbolininkas atsiprašė.

2. 1998 metai, Prancūzija. Aštuntfinalio mačas tarp Anglijos ir Argentinos rinktinių, po kurių argentinietis Diego Simeone tapo nekenčiamiausiu žmogumi Anglijoje. Antrojo kėlinio pradžioje nukritęs Davidas Beckhamas koja brūkštelėjo D.Simeonei, o šis krito it pakirstas. Anglijos rinktinės žvaigždei buvo parodyta raudonoji kortelė, o argentiniečiai šias rungtynes laimėjo po 11 metrų baudinių serijos.

1. 2006 metai, Vokietija. Pirmojoje šio sąrašo vietoje atsidūrė legenda tapęs prancūzo Zinedine'o Zidane'o ir italo Marco Materazzi konfliktas. Pasaulio čempionato finale netrūko emocijų. 110 pratęsimo minutę futbolininkai apsižodžiavo. Prancūzas buvo benubėgąs, tačiau netikėtai atsisukęs jis sustojo, apsisuko, žengė žingsnį į priekį ir galva smogė italui į krūtinę. Šis, žinoma, krito it pakirstas, o teisėjas Z.Zidane'ui parodė raudonąją kortelę. Tokia buvo Z.Zidane'o karjeros pabaiga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.