Brazilija vėl pažeminta, oranžinei Olandijai - bronza

Brazilai ir olandai kovojo negailėdami vieni kitų.<br>AP nuotr.
Brazilai ir olandai kovojo negailėdami vieni kitų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 12, 2014, 10:46 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:44 AM

Brazilijos triumfu žadėjęs tapti pasaulio futbolo čempionatas Brazilijoje baigėsi jos pažeminimu. Pusfinalyje vokiečių sutrypti brazilai šeštadienį pralaimėjo ir rungtynes dėl bronzos Olandijai 0:3. Luizo Felipe Scolari treniruojama komanda tapo daugiausia įvarčių per visą pasaulio čempionatų istoriją praleidusia šeimininkų rinktine.

Brazilai per 7 rungtynes žaisdami namuose pelnė 11 įvarčių, o praleido net 14, iš jų 10 per dvejas paskutines rungtynes.

Iki šiol blogiausia šeimininkų rinktinė buvo Šveicarija, kuri 1954 metais praleido 11 įvarčių.

Nuo 1986 metų, kai belgai praleido 15 įvarčių, niekas nebuvo priartėjęs prie tokio skaičiaus. Nedaug trūko, kad brazilai būtų pagerinę ir absoliutų gėdos rekordą, kuris nuo 1954 metų priklauso Šiaurės Korėjai (16).

Šokas. Dar ne visi abiejų komandų žaidėjai buvo palietę kamuolį, kai brazilus tribūnose ištiko šokas. Į baudos aikštelę besiveržiantį olandų puolėją Arjeną Robbeną nuvertęs Thiago Silva gavo geltonają kortelę, o prieš tai teisėjas parodė į 11 žymę.

3-iąją min. Robinas van Persie smūgiavo stipriai ir tiksliai, pelnęs savo ketvirtąjį įvartį šiame čempionate.

Panika. Pasirodė, kad pusfinalyje patirtas brazilų košmaras nesibaigė. 17-ąją min. Davidas Luizas nevykusiai išmušė kamuolį tiesiai Daley Blindui po kojomis. Stovėdamas ties 11 m žyma olandų gynėjas patogiai pasitaisė kamuolį ir spyrė į kampą. Gynėjai ir vartininkas stovėjo sustingę. 

Pasityčiojimas. Visą antrąjį kėlinį brazilai bandė pelnyti įvartį, bet tik bandė, o olandai tai padarė. Jau prasidėjus teisėjo pridėtam laikui dešiniuoju kraštu prasiveržęs Darylas Janmaatas tiksliai perdavė kamuolį Georginio Wijnaldumui, kuris iš kelių metrų pelnė trečią įvartį. Keturi brazilų gynėjai stovėjo kaip stulpai.

Pasirinkimas. Brazilijos rinktinės treneris Luizas Felipe Scolari neįtraukė į starto sudėtį nuvylusio Fredo ir suteikė šansą kitiems puolėjams. Pirmąkart mačą pradės Maxwellas. Palyginus su pusfinalio rungtynėmis su Vokietija, pakeisti net šeši žaidėjai

Tuo tarpu olandų strategas Louisas van Gaalas liko ištikimas tradicinei komandos sudėčiai - tik traumuotą Nigelą de Jongą pakeitęs Jordy Clasie šįkart žais nuo pradžių. Jau apšilimo metu traumą gavo Wesley Sneijderis, kurį pakeitė Jonathanas de Guzmanas.

Brazilija: Julio Cesaras, Maiconas, Thiago Silva, Davidas Luizas, Maxwellas, Paulinho, Luisas Gustavo, Oscaras, Ramiresas, Willianas, Jo.

Olandija: Jasperas Cillessenas, Ronas Vlaaras, Stefanas de Vrijis, Bruno Martinsas Indi, Daley Blindas, Dirkas Kuytas, Jordy Clasie, Georginio Wijnaldumas, Jonathanas de Guzmanas, Arjenas Robbenas, Robinas van Persie.

Atsisveikinimas. L.van Gaalas po šio čempionato atsisveikina su Olandijos rinktine. Būsimasis "Manchester United" treneris savo auklėtiniams pasakė, kad pergalė Brazilijoje prieš brazilus jam būtų malonus akcentas baigiant šį karjeros etapą.

Arbitras. Rungtynėms vadovauti paskirtas teisėjas iš Alžyro Djamelas Haimoudi.

Svečias. Ant Brazilijos rinktinės atsarginių suolo atsisėdo ir traumuotas Neymaras, kuris negali rungtyniauti dėl sužeisto stuburo slankstelio.

Fejerverkai. Nors mažajame finale emocijos mažesnės, įvarčių šiose rungtynėse netrūksta, ypač XXI amžiuje.

Nuo 1998 metų, kai pasaulio čempionatuose rungtyniauja 32 komandos, rungtynėse dėl trečiosios vietos dar iekada nebuvo įmušta mažiau trijų įvarčių, o triskart tiek pelnė laimėjusi komanda.

1998 m. Kroatija - Olandija 2:1.

2002 m. Turkija - Pietų Korėja 3:2.

2006 m. Vokietija - Portugalija 3:1.

2010 m. Vokietija - Urugvajus 3:2.

Užkeikimas. Olandijos rinktinė ir po šio čempionato lieka daugiausia kartų pusfinalyje žaidusi, bet dar nė sykio čempione netapusi komanda.

Olandai jau tris kartus buvo iškovoję sidabrą (1974, 1978, 2010) ir kartą buvo ketvirti (1998).

Visuose pasaulio čempionatuose vienintelė dalyvavusi Brazilija tarp keturių geriausiųjų pateko 11-ajį kartą. Penkiskart pasaulio čempionai 9 kartus buvo tarp trijų geriausiųjų.

Bronzą jie iškovojo 1938 ir 1978 metais.

Rungtynių eiga.  

2 min. Link vartų verždamasis A.Robbenas griuvo ties baudos aikštelės linija, ir teisėjas parodė į 11 m žymą. Olandui nugriūti padėjęs Th.Silva gavo geltonąją kortelę.

3 min. R.van Persie smūgiuoja į kampą ir aukštokai - 0:1. Tai ketvirtasis olando puolėjo įvartis pasaulio čempionate.

5 min. Brazilai bando atakuoti, tačiau panašu, kad jiems galvose dar tęsiasi pusfinalio košmaras.

9 min. A.Robbenas uždirbo įspėjimą už ataką prieš Paulinho.

15 min. Kova aikštės viduryje, komandos dar nė sykio nesmūgiavo į vartus.

17 min. Košmaras tikrai nesibaigė. Brazilų gynėjai kaip stabo ištikti stebėjo, kaip D.Blindas dukart pasitaisė nevykusiai išmuštą kamuolį ir šovė įvartus - 0:2.

22 min. Pirmasis išbandymas olandų vartininkui - smūgiavo Oscaras.

30 min. Vėl pavojus brazilams - J.de Guzmanas smūgiavo virš vartų.

36 min. J.de Guzmanui kortelė už pražangą prieš Oscarą.

38 min. Brazilai puolė gelbėtis, perėmė iniciatyvą, perdavimai į baudos aikštelę vienas po kito, o D.Luizui ir Paulinho pritrūko keliolikos centimetrų, kad pasiektų kamuolį vartininko aikštelėje.

44 min. Brazilų baudos smūgis iš 22 metrų. D.Luizas užleido smūgio teisę Oscarui, bet šis pataikė į sienelę.

45 min. Olandai dar surengė pavojingą antpuolį. Aikštę paliekančius brazilus palydėjo švilpimas...

50 min.  Brazilų atakos vis smarkesnės, bet smūgių nebuvo. Stadionas ūžė vis labiau.

54 min. Po pertraukos aikštėje pasirodęs Fernandinho nušienavo R. van Persie ir gavo geltonąją kortelę. Netrukus tas pats brazilas nuskynė ir A.Robbeną, bet sulaukė teisėjo malonės.

60 min. Ramiresas smūgiavo nuo baudos aikštelės linijos - kamuolys nulėkė per metrą šalia virpsto.

68 min. Oscaras griuvo baudos aikštelėje šokdamas per D.Blindo ištiestą koją ir gavo kortelę už vaidybą. Olandas buvo išneštas ant neštuvų.

75 min. Aikštėje pasirodęs Hulkas parodė, kad moka smūgiuoti stipriai, bet virš vartų. Užtat padovanojo kamuolį brazilų sirgaliui tribūnose.

80 min. A.Robbenas dar sykį griuvo baudos aikštelėje, bet dar vieno baudinio neišprašė.

90 min. Viskas, brazilai vėl pažeminti. Dešiniuoju kraštu prasiveržęs Darylas Janmaatas tiksliai perdavė kamuolį Georginio Wijnaldumui, kuris iš kelių metrų pelnė trečią įvartį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.