Naujieji futbolo dievai: Vokietija – pasaulio čempionė

M.Klose šiame pasaulio čempionate pasiekė rekordą. Pergale jis džiaugėsi su sūnumis.<br>AP nuotr.
M.Klose šiame pasaulio čempionate pasiekė rekordą. Pergale jis džiaugėsi su sūnumis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 13, 2014, 10:18 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:23 AM

Pasaulio futbolo soste – vokiška tvarka. Vokietijos rinktinė sekmadienį verkė iš laimės ir kėlė virš galvų pasaulio čempionato trofėjų, kai finale per pratęsimą 1:0 palaužė gerai pažįstamą svarbiausio etapo varžovę Argentinos komandą. Rimtos traumos, skaudūs susidūrimai, smūgiai, neįskaityti įvarčiai – finalas legendiniame Marakanos stadione pateikė viską, ko tik gali tikėtis futbolo gurmanas. Trofėjų Brazilijoje laimėjusi Vokietija save įrašė ne tik į čempionų metraštį – iki šiol jokiai Europos komandai nėra pavykę triumfuoti Lotynų Amerikoje.

Dievas. Mario Goetze tapo šalies didvyriu, kai nutraukė 113 minučių trukusį Vokietijos rinktinės sirgalių įvarčio laukimą. Būtent per antrąjį pratęsimo kėlinį M.Goetze išnaudojo nuostabią Andre Schurrle sukurtą progą. M.Goetze šaltakraujiškai susitvarkė su kamuoliu ir jį pasiuntė į vartų tinklą.

Auksinis batelis. Rezultatyviausiu čempionato žaidėju tapo kolumbietis Jamesas Rodriguezas. Nauja pasaulio čempionato žvaigždė įmušė šešis įvarčius, nors Kolumbija iškrito ketvirtfinalyje.

Auksinės pirštinės. Geriausiu turnyro vartininku išrinkta vokietis Manuelis Neueris, spindėjęs daugelyje rungtynių.

Auksinis kamuolys. Geriausio čempionato žaidėjo prizas atiteko Lioneliui Messi.

Žiūrovas. Šalia FIFA prezidento Seppo Blatterio VIP ložėje sėdėjo ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Į Braziliją jis atvyko ne tik stebėti finalą, bet ir perimti simbolinę pasaulio čempionato estafetę. 2018 metų pirmenybės turėtų vykti Rusijoje.

Skaičius. Vokietijos rinktinė pasaulio čempione tapo ketvirtąjį kartą. Vokiečiai triumfavo 1954, 1974 ir 1990 metais.

Sprintas. Vokietijos rinktinė pasaulio čempionate nepatyrė nė vieno pralaimėjimo ir tik kartą sužaidė lygiosiomis. Tašką G grupėje po mačo su vokiečiais įsirašė Ganos komanda (2:2). Atkrintamosiose Joachimo Loewo auklėtiniai žaidė užtikrintai, o pusfinalyje 7:1 pažemino šeimininkę Braziliją.

Kovos. Vokietijos rinktinė susitikimų pasaulio čempionato finale su Argentina seriją laimi 2:1.  Legendinio Diego Maradonos vedami argentiniečiai palaužę vokiečius triumfavo 1986 metais, o 1990 vokiečiai atkeršijo. Vokietijos pergalė šiemet leido šaliai išsiveržti lenktynėse.

Nemalonumai. Vokietijos rinktinei pasaulio čempionatas prasidėjo nemalonumais. Jau per apšilimą Joachimas Loewas buvo priverstas daryti keitimą, kai Sami Khedira patyrė traumą. Futbolininkas susižeidė blauzdą.

J.Loewas į aikštę išleido jauną 23 metų futbolininką Christophą Kramerį. Šis turėjo atlikti lygiai tokias pat užduotis, kaip S.Khedira, tačiau 31 minutę ir jis turėjo palikti aikštę. Anksčiau su varžovu susidūręs Ch.Krameris ėmė jaustis blogai, ir J.Loewas jį pakeitė į Andre Schurrle.

Rungtynės.

4 min. G.Higuainas įsiveržė į baudos aikštelę ir smūgiavo iš labai aštraus krašto. Vėliau jis akimis nusekė kamuolį, tikėdamasis, kad kas nors iš komandos draugų jį „uždarys“.

9 min. L.Messi veržėsi kraštu ir atliko gražų perdavimą, bet vokiečiai kamuolį atmušė.

21 min. G.Higuainas iššvaistė nerealią progą. Futbolininkas nebuvo spėjęs grįžti iš nuošalės, kai kamuolį galva už savo gynėjų galvų pasiuntė vokiečiai. Argentinietis priėmė kamuolį ir pasileido vartų link, bet pabūgo M.Neuerio ir supanikavęs iššvaistė progą.

28 min. Vokietijos rinktinės sirgaliai pašoko, kai Argentinos vartininkui teko atmušti kamuolį, bet netrukus žaidimas sustojo – teisėjo asistentas užfiksavo nuošalę.

29 min. B.Schweinsteigeris kovodamas su varžovu  tvirtai timptelėjo jį už marškinėlių. Teisėjas už tai jam skyrė geltoną kortelę.

30 min. G.Higuainas E.Lavezzi perdavimą išnaudojo tinkamai – pasiuntė kamuolį į vartų tinklą, bet teisėjas užfiksavo nuošalę.

31 min. Kiek anksčiau rimtą smūgį patyręs C.Krameris paliko aikštę. Jį pakeitė A.Schurrle.

44 min. Th.Mulleris atliko gražų perdavimą į baudos aikštelę, tačiau tai darė ne itin tiksliai – niekas iš jo komandos draugų nepasiekė kamuolio.

45+2 min. B.Howedesas galingai galva smūgiavo po kampinio ir labai nedaug trūko iki įvarčio. Kamuolys atsimušė į virpstą. Netrukus jis atšoko prie Th.Muellerio kojų, bet žaidėjas buvo nuošalėje.

47 min. L.Biglia prakišo nuostabų perdavimą L.Messi. Šis turėjo patogią progą smūgiuoti ir tai padarė, bet kamuolys nuskriejo šalia dešiniojo virpsto. Neišnaudota puiki proga.

59 min. M.Klose pašoko aukščiau nei Argentinos gynėjai ir galva smūgiavo kamuolį, bet smūgis itin pavojingas nebuvo.

64 min. J.Mascherano pašoko ir kojomis mėgino išmušti kamuolį varžovui iš po kojų, bet neapskaičiavo judesių ir netrukus prieš save išvydo geltoną kortelę.

70 min. A.Schurrle nesuvaldė kamuolio. Jeigu būtų sužaidęs meistriškiau, būtų galėjęs stoti prieš vartininką.

81 min. T.Kroosas susiėmė už galvos, kai neišnaudojo geros progos tvirtam smūgiui.

91 min. S.Romero turėjo pademonstruoti puikius refleksus, kad atremtų galingą A.Schurrle smūgį. Šis baudos aikštelėje turėjo ne tik erdvės, bet ir laiko nusitaikyti.

97 min. R.Palacio turėjo nuostabią progą, bet mušė kamuolį per aukšta, ir ataka baigėsi.

113 min. Vokietijos rinktinės sirgaliai pašoko. Kartu su jais – ir šalies kanclerė Angela Merkel. Emocijų pliūpsnį sukėlė M.Goetze, išnaudojęs progą ir ją pavertęs įvarčiu – 1:0.

120 min. Th.Muelleris įsiveržė į baudos aikštelę, bet jam nepavyko užtikrintai baigti atakos.

***

Vokiečių istorija. Į finalą pateko aštuntąjį kartą. 1954 m. finale nugalėjo Vengriją 3:2, 1966 m. pralaimėjo Anglijai 2:4, 1974 m. nugalėjo Nyderlandus 2:1, 1982 m. pralaimėjo Italijai 1:3, 1986 m. pralaimėjo Argentinai 2:3, 1990 m. nugalėjo Argentiną 1:0, 2002 m. pralaimėjo Brazilijai 0:2.

Argentiniečių istorija. Į finalą pateko penktąjį kartą. 1930 m. finale pralaimėjo Urugvajui 2:4, 1978 m. nugalėjo Nyderlandus 3:1, 1986 m. nugalėjo Vokietiją 3:2, 1990 m. pralaimėjo Vokietijai 0:1.

Vokietijos kelias. G grupėje užėmė 1-ąją vietą. Nugalėjo Portugaliją 4:0 (Th.Mulleris 3, M.Hummelsas), sužaidė lygiosiomis su Gana 2:2 (M.Gotze, M.Klose) ir nugalėjo JAV 1:0 (Th.Mulleris). Aštuntfinalyje nugalėjo Alžyrą 2:1 (A.Schurrle, M.Ozilis; po pratęsimo), ketvirtfinalyje – Prancūziją 1:0 (M.Hummelsas), pusfinalyje – Braziliją 7:1 (T.Kroosas 2, A.Schurrle 2, Th.Mulleris, M.Klose, S.Khedira).

Argentinos kelias. F grupėje užėmė 1-ąją vietą. Nugalėjo Bosniją ir Hercegoviną 2:1 (L.Messi, S.Kolašinacas į savo vartus), Iraną 1:0 (L.Messi) ir Nigeriją 3:2 (L.Messi 2, M.Rojo). Aštuntfinalyje nugalėjo Šveicariją 1:0 (A.Di Maria; po pratęsimo), ketvirtfinalyje – Belgiją 1:0 (M.Higuainas), pusfinalyje – Nyderlandus 0:0 (baudiniai 4:2).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.