Vienas Lionelis Messi – prieš geriausią komandą

Svarbiausiose pasaulio futbolo rungtynėse – geriausias planetos futbolininkas prieš viską šluojančią komandinę mašiną. Kuri komanda – Vokietija ar Argentina turi daugiau pranašumų finalo mače sekmadienį?, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Argentiniečiai tikisi, kad L.Messi finale parodys visus savo gebėjimus.<br>AP nuotr.
Argentiniečiai tikisi, kad L.Messi finale parodys visus savo gebėjimus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 13, 2014, 7:06 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:26 AM

Pasaulio čempionato finalas tarp Vokietijos ir Argentinos rinktinių sekmadienį vyks 22 val.

Kai Lionelis Messi išves Argentinos rinktinę rungtynėms su Vokietija pasaulio čempionato finale sekmadienį, iš pirmo žvilgsnio tai atrodys kaip dvikova tarp vieno nuostabaus futbolo talento ir stipraus drausmingo kolektyvo.

Bet šio mačo rezultatą lems daugiau faktų.

Argentina jau parodė, kad gali žaisti taktiškai taip pat sumaniai kaip vokiečiai, skindama pergales minimaliu skirtumu ir darydama tai, ką reikia, norint laimėti rungtynes.

Vokietija surengė du įsimintinus spektaklius – sutriuškino Portugaliją 4:0 pirmajame mače ir sunaikino Braziliją 7:1 pusfinalyje.

Šių komandų tarpusavio kovų istorija turtinga: jos žaidė dviejuose pasaulio čempionato finaluose iš eilės 1986 ir 1990 metais ir laimėjo kiekviena po sykį.

Prieš mačą Rio de Žaneiro Marakanos stadione – Vokietijos ir Argentinos komandų palyginimas.

Manuelio Neuerio, kaip vieno geriausių vartininkų pasaulyje, reputacija dar labiau išaugo Brazilijoje.

27 metų 193 cm ūgio vokietis buvo vienas savo šalies rinktinės lyderių, ypač atkrintamosiose varžybose. Jis visada puikiai mokėjo atmušti smūgius.

Tačiau Brazilijoje Miuncheno „Bayern“ vartininkas atskleidė daugiau universalumo, kai vis bėgdavo gynėjams į pagalbą aštuntfinalio rungtynėse su Alžyru. Ketvirtfinalyje jis atlaikė kelis prancūzo Karimo Benzema šūvius, o pusfinalyje su Brazilija atliko dar kelis žygdarbius, sugerdamas šeimininkų atakas antrojo kėlinio pradžioje.

Sergio Romero nutildė skeptikus, kurie abejojo jo galimybėmis žaisti vienoje geriausių pasaulio komandų. S.Romero buvo tik atsarginis vartininkas savo klube „Monaco“ praėjusį sezoną, bet ryškiai suspindėjo per 11 metrų baudinių seriją rungtynėse su Olandija, atmušęs du smūgius ir atvėręs duris Argentinai į finalą.

27 metų vartininkas išsaugojo savo vartus sausus visose trejose atkrintamųjų varžybų rungtynėse, bet dabar jo laukia rimtesnis iššūkis su įvarčių meistrais vokiečiais.

Pranašumas: Vokietija.

Vokietijos gynyba patobulėjo, kai treneris Joachimas Löwas perstūmė kapitoną Philipą Lahmą iš aikštės vidurio į jam įprastą dešiniojo gynėjo poziciją po spragų rungtynėse su Alžyru. Matsas Hummelsas yra nepajudinamas inkaras gynybos viduryje. Vokietija turėjo mažai rūpesčių ardydama Prancūzijos ir Brazilijos atakas. Kitas klausimas – ar pavyks sustabdyti L.Messi?

Argentinos gynyba atrodė silpniausia vieta prieš pasaulio čempionatą, bet dabar komanda jau 330 minučių nėra praleidusi įvarčio. Gynybos ketvertas, kuriame žaidžia du „Manchester City“ žaidėjai Pablo Zabaleta ir Martinas Demichelis, pusfinalyje užgesino abi Olandijos žvaigždes: Arjeną Robbeną ir Robiną van Persie.

Pranašumas: Vokietija.

Tai didžiausia Vokietijos jėga, be sutrikimų veikianti kartu kaip gerai sutepta mašina.

Bastianas Schweinsteigeris ir Sami Khedira tvarko reikalus gindamiesi, o Toni Kroosas ir Mesutas Özilas diriguoja atakoms. Vokietijos milžinišką pranašumą prieš Braziliją nulėmė tikslus ir efektyvus saugų žaidimas aikštės viduryje. Jei taip bus ir sekmadienį, Argentina anksčiau ar vėliau palūš.

Argentina tikisi, kad Angelis di Maria atsigaus po šlaunies traumos ir žais finale. Šio Madrido „Real“ futbolininko greičio ir sugebėjimų aikštės krašte trūko per rungtynes su Olandija, kai argentiniečiai strigo ieškodami kelių puolant.

Atraminis saugas Javieras Mascherano buvo vienas geriausių žaidėjų pusfinalio rungtynėse, ir jo žaidimas daug lems, kaip argentiniečiams seksis gintis prieš vokiečius.

Pranašumas: Vokietija.

Vokietija turi rezultatyviausią visų laikų pasaulio čempionatų žaidėją Miroslavą Klose. Mače su Brazilija jis pelnė 16-ąjį įvartį per savo keturis pasaulio čempionatus ir pagerino Ronaldo rekordą, o jo bendražygis Thomas Mulleris jau yra įmušęs 10 įvarčių dvejose pirmenybėse.

Tačiau Argentina turi L.Messi ir dar du kitus aukščiausio lygio puolėjus.

Nors L.Messi nepelnė įvarčių per tris pastaruosius mačus, jo keturi įvarčiai grupės varžybose priminė, kodėl jis keturis kartus buvo išrinktas geriausiu pasaulio futbolininku.

Net ir su Sergio Aguero ir Gonzalo Higuainu komandoje L.Messi visada buvo Argentinos sėkmės raktas ir toks norės būti per svarbiausią savo karjeros mačą.

Kad Argentinos rinktinė turėtų šansų, L.Messi turės sukurti progas įvarčiams – sau pačiam arba savo komandos draugams.

Pranašumas: Argentina. (AP, LR)

Pasaulio čempionato finalininkės

Vokietija

Argentina

Šalis

Pavadinimas – Vokietijos Federacinė Respublika. Gyventojų – 80,7 mln. Plotas – 357,2 tūkst. kv. km. Sostinė – Berlynas. Oficiali kalba – vokiečių. BVP (vienam gyventojui) – 44 999 doleriai.

Pavadinimas – Argentinos Respublika. Gyventojų – 41,7 mln. Plotas – 2,8 mln. kv. km. Sostinė – Buenos Airės. Oficiali kalba – ispanų. BVP (vienam gyventojui) – 11 766 doleriai.

FIFA reitingas

Užima 2-ąją vietą. Aukščiausia vieta – 1-oji (5 laikotarpius). Užima 5-ąją vietą. Aukščiausia vieta – 1-oji (2007 m. kovą).

Pasaulio pirmenybėse

Dalyvauja 18-ąjį kartą.

Žaidė 105 rungtynes (65 pergalės, 20 lygiųjų, 20 pralaimėjimų; įvarčiai 223:121).

Geriausias rezultatas – 1-oji vieta (1954, 1974 ir 1990 m.).

Į finalą pateko aštuntąjį kartą.

1954 m. finale įveikė Vengriją 3:2, 1966 m. pralaimėjo Anglijai 2:4, 1974 m. nugalėjo Olandiją 2:1, 1982 m. pralaimėjo Italijai 1:3, 1986 m. pralaimėjo Argentinai 2:3, 1990 m. nugalėjo Argentiną 1:0, 2002 m. pralaimėjo Brazilijai 0:2.

Dalyvauja 16-ąjį kartą.

Žaidė 76 rungtynes (42 pergalės, 14 lygiųjų, 20 pralaimėjimų; įvarčiai 131:83).

Geriausias rezultatas – 1-oji vieta (1978 ir 1986 m.).

Į finalą pateko penktąjį kartą.

1930 m. finale pralaimėjo Urugvajui 2:4, 1978 m. nugalėjo Olandiją 3:1, 1986 m. nugalėjo Vokietiją 3:2, 1990 m. pralaimėjo Vokietijai 0:1.

Kelias į finalą

G grupėje užėmė 1-ąją vietą. Nugalėjo Portugaliją 4:0 (Th.Mulleris 3, M.Hummelsas), sužaidė lygiosiomis su Gana 2:2 (M.Götze, M.Klose) ir nugalėjo JAV 1:0 (Th.Mulleris).

Aštuntfinalyje nugalėjo Alžyrą 2:1 (A.Schurrle, M.Özilis; po pratęsimo), ketvirtfinalyje – Prancūziją 1:0 (M.Hummelsas), pusfinalyje – Braziliją 7:1 (T.Kroosas 2, A.Schurrle 2, Th.Mulleris, M.Klose, S.Khedira).

F grupėje užėmė 1-ąją vietą. Nugalėjo Bosniją ir Hercegoviną 2:1 (L.Messi, S.Kolašinacas į savo vartus), Iraną 1:0 (L.Messi) ir Nigeriją 3:2 (L.Messi 2, M.Rojo).

Aštuntfinalyje nugalėjo Šveicariją 1:0 (A.Di Maria; po pratęsimo), ketvirtfinalyje – Belgiją 1:0 (M.Higuainas), pusfinalyje – Nyderlandus 0:0 (baudiniai 4:2).

Tarpusavio rungtynės

Šios komandos žaidė 20 rungtynių. Argentina laimėjo 9, Vokietija – 6, kitos 5 baigėsi lygiosiomis. Įvarčių skirtumas – 28:28.

Pasaulio pirmenybėse tarpusavyje žaidė 6 rungtynes. Vokietija laimėjo 3, Argentina – 1, kitos 2 baigėsi lygiosiomis.

Vokiečiai ir argentiniečiai dukart kovojo pasaulio pirmenybių finale. 1986 m. Meksike laimėjo Argentina 3:2 (J.Brownas, J.Valdano, J.Burruchaga/K.H.Rummenigge, R.Volleris), 1990 m. Romoje nugalėjo Vokietija 1:0 (A.Brehme).

1958 m. pasaulio pirmenybių pirmajame etape vokiečiai laimėjo 3:1, 1966 m. irgi pirmajame etape komandos sužaidė lygiosiomis 0:0.

Dvejose praėjusiose pasaulio pirmenybėse šios komandos žaidė ketvirtfinalyje. 2006 m. mačas baigėsi lygiosiomis 1:1 (M.Klose/ R.Ayala), o baudinių seriją vokiečiai laimėjo 4:2. 2010 m. Vokietija nugalėjo 4:0 (M.Klose 2, Th.Mulleris, A.Friedrichas).

Pastarąjį sykį komandos susitiko 2012 m. rugpjūtį per draugiškas rungtynes Frankfurte. Argentina laimėjo 3:1 (S.Khedira į savo vartus, L.Messi, A.Di Maria/B.Howedesas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.