Futbolo aistros blėsta: Brazilijoje – permainų nuotaikos

Brazilijai pavyko surengti nuostabų turnyrą, nepaisant keleto nesėkmių, tačiau praūžus šventei futbolo šalies žmonės nesišypsojo. Dauguma tiesiog galvojo, kas, po velnių, nutiko komandai.

Brazilų sirgaliai čempionato pradžioje šventė, o pabaigoje - liejo ašaras.<br>AP nuotr.
Brazilų sirgaliai čempionato pradžioje šventė, o pabaigoje - liejo ašaras.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jul 15, 2014, 10:09 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:11 PM

Dar nenuaidėjus pasaulio futbolo čempionato pirmajam švilpukui daugelis brazilų įsivaizdavo savo dievaičius rankose laikančius trofėjų. Ir ne tik brazilai. Šeimininkę favorite laikė daugelis pasaulyje.

Niekas nenutuokė, kad pakeliui į finalą Braziliją ištiks šokas, sirgalių balsai užstrigs gerklėse, tautą sukaustys baimė, saulę užstos šešėlis.

Futbolo pradinukai, gėda, nemokšos. Daugybė žodžių lydėjo futbolo tautą, kai ši pusfinalyje patyrė tokį smūgį, kad specialistai baigtį su Vokietija prisimins visą gyvenimą. 1:7 – patyčias aikštėje išgyvenusiai Brazilijai ir 7:1 – karaliais tapusiems vokiečiams.

Sėkmingiausia pasaulio futbolo čempionatų šalis istorijoje jau trečią turnyrą iš eilės tikisi, bet nieko nepeša. To pakanka, kad Brazilijoje iškiltų klausimas – ar viskas daroma teisingai, kad šalis galėtų varžytis su futbole dominuojančiomis valstybėmis?

Jau dabar aišku, kad Brazilija nebus tokia pati, į kokią atvyko pasaulio žvaigždės. Atėjo laikas permainoms.

Seks vokiečių keliu?

Pirmoji jų – pokyčiai trenerių štabe. Luizas Felipe Scolari laikėsi tvirtai ir plieniniu skydu gynėsi nuo kritikų strėlių, sakydamas, kad jo ateitį nulems Brazilijos futbolo federacija. Pastarosios vadovas aplink specialistą kasė gynybinius griovius, bet L.F.Scolari durklo neišvengė.

Pirmadienį brazilai paskelbė, kad treneris komandai nebevadovaus, o 2018 metų pasaulio čempionate Rusijoje prie Neymaro ir Oscaro prisijungs daug naujų žaidėjų.

Bet kritikai nesitraukia. Jie sako, kad reikalingos didesnės permainos – būtina sudrebinti šalies futbolo federacijos pamatus.

Brazilijoje gėdos jausmą milijonu kartų padidinęs pralaimėjimas vokiečiams gali tapti pokyčių tašku. Kaip ir Vokietijai, kuri prieš dešimtmetį neturėjo ką pasakyti, nuvylusi visus sirgalius Europos pirmenybėse. Vokiečių darbo rezultatą visi išvydo.

Dabar apie futbolo atgaivinimą ir permainas kalba Brazilija.

Be „Jogo Bonito

„Mes susimovėme. Neprilygome lūkesčiams ir žinome, kad šis turnyras nebuvo geras“, - sakė brazilų numylėtinus Neymaras. Jis du paskutinius mačus praleido dėl patirtos traumos – futbolininkui skilo stuburo slankstelis.

„Nežaidėme tokio futbolo, kokį įprastai žaidžia brazilai. Tai buvo tiesiog paprastas žaidimas, bet vis tiek pasiekėme pusfinalį. Bet tikrai tai nebuvo Brazilijos futbolas. Tikrai ne toks, koks visus sutraukia“, - sakė Neymaras.

Savo namuose Brazilijos rinktinė nė karto neišskleidė visiems puikiai žinomo „Jogo Bonito“ - gražaus žaidimo – plakato. Komanda turnyrą baigė su trimis pergalėmis, dvejomis lygiosiomis ir dviem pralaimėjimais. Tarp jų – skaudus pralaimėjimas 0:3 mažajame finale.

„Brazilų futbolas privalo tobulėti. Negalime diskredituoti šios komandos darbo, bet mums būtina surasti būdą, kai keisti jaunimo futbolo sistemą“, - kalbėjo dešiniojo krašto gynėjas Dani Alvesas.

Futbolo kolonizacija?

Brazilijos sporto ministras Aldo Rebelo rado pateisinimą. Jis pirštu duria į jaunus futbolininkus, kurie anksti išvyksta į Europos klubus. A.Rebelo pabrėžia, kad didieji klubai tėvams Senajame žemyne duoda darbus, o šie kartu atsigabena vaikus.

„Esu tai smerkęs. Tokiu būtu turtingos komandos Europos vykdo futbolo kolonizavimą“, - rėžė A.Rebelo.

Brazilijos futbolo konfederacijos prezidentas Jose Maria Marinas siūlė nesikarščiuoti, bet keisti požiūrį į futbolą. Prieš čempionatą jis pareiškė, kad pralaimėjimas namuose būtų tarsi kelionė į pragarą.

„Turime apie futbolą galvoti kitaip, - pabrėžė brazilų treneris Paulo Autuori, 2005 metais su „Sao Paulo“ klubu laimėjęs FIFA pasaulio klubų taurę. - Brazilijos futbolo federaciją turi valdyti futbolo žmonės. Mums reikia vadovaujančių žmonių, kurie galėtų mąstyti taip, kaip vyksta futbolas.“

Nori permainų administracijoje

Brazilijos futbolo federacijoje permainų irgi bus. Buvęs politikas J.Maria Marinas kitąmet paliks savo postą, o jo vietą užims iš San Paulo atvykęs Marco Paulo Del Nero. Abu jie politiškai susiję su daugiau nei 20 metų federaciją valdžiusi Ricardo Teixeira. 2012 metais dėl ligos ir krūvos kaltinimų korupcija jis pasitraukė.

Federacijos prezidentu tapsiąs M.P.Del Nero teigė, kad norėjo, jog L.F.Scolari liktų savo poste. Tačiau tai buvo jo asmeninė nuomonė ir pirmadienį jis pats pranešė apie tai, kad brazilams stratego paslaugų nebereikia.

L.F.Scolari buvo pasirinktas komandą vesti pasaulio čempionate dėl populiarumo ir 2002 gautos patirties, kai šalis laimėjo titulą. Bet daugelis kritikavo ir rezultatai parodė, kad jie teisūs – trenerio metodai paseno.

„Turime jam padėkoti, bet šįkart naują žmogų privalome rinktis iš naujo pagalvoję, kokio žaidimo stiliaus norime“, - sakė garsusis brazilas Zico.

Jis Brazilijos futbolo problemas priskyrė prastam administraciniam vadovavimui, apsimestinei vadovų kaitai ir struktūros nebuvimui.

Rinktinėje - pokyčiai

L.F.Scolari aiškino, kad Brazilija išgyvena sunkų periodą, kuris negali rinktinei tiekti gerų vaisių. Treneris tvirtino, kad šalyje yra tik keletas jaunų talentų ir pabrėžė, kad federacija privalo dirbti, jog tokių atsirastų daugiau.

Dabar brazilai dairosi ir klausinėja, kas užims L.F.Scolari postą. Neseniai išryškėjo keletas pavardžių. Tarp jų – Tite ir Muricy Ramalho, per pastaruosius metus sėkmingai pasirodę su savo klubais Brazilijoje. M.Ramalho yra keturiskart Brazilijos čempionas, o Tite 2012 metais „Corinthians“ atvedė į FIFA pasaulio klubų taurės trofėjaus.

Brazilijos žiniasklaidoje kalbama ir apie užsienio trenerius. Tokių yra trys: garsusis dabar Miuncheno „Bayern“ treneris Josepas Guardiola, Londono „Chelsea“ vairininkas Jose Mourinho ir argentinietis Čilės rinktinės treneris Jorge Sampaoli.

Nepaisant to, koks bus treneris, sudėtyje pokyčių irgi bus. Iš šiemet turnyre dalyvavusių 23 futbolininkų 2018 metais tik septyni bus jaunesni nei 30-ies. Tai Neymaras, Oscaras, Marcelo, Luizas Gustavo, Paulinho, Willianas ir Bernardas.

„Pabaiga nuvylė, bet negalime pamiršti, kad ši karta tik pradėjo atstatymo procesą“, - sakė L.F.Scolari.

Rusijoje visos viltys nutūps ant Neymaro pečių. Jam bus 26-eri.

„Skaudės ilgai, bet žinome, kad ateis geresnė diena. Turime daryti viską, kad užtikrintume, jog brazilai vėl bus laimingi“, - kalbėjo 22 metų puolėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.