Ketvirtas titulas – atpildas auksinei Vokietijos futbolo kartai

Vokiečiai vėl užlipo į pasaulio futbolo viršūnę, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

Po triumfo pasaulio pirmenybėse B.Schweinsteigeris ir J.Löwas, apkabinę vienas kitą, nesigėdijo ašarų.
Po triumfo pasaulio pirmenybėse B.Schweinsteigeris ir J.Löwas, apkabinę vienas kitą, nesigėdijo ašarų.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-15 10:53, atnaujinta 2018-02-11 23:41

Vokiečiai vėl užlipo į pasaulio futbolo viršūnę, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

Šį kartą – Pietų Amerikos žemėje. Nors Vokietijos futbolininkai sekmadienį jau ketvirtąsyk į viršų kėlė Pasaulio taurę, naujausias „Nationalmannschaft“ titulas yra tikrai išskirtinis. Vokietijos rinktinė pirmąsyk triumfavo pasaulio pirmenybėse po to, kai sugriuvo Berlyno siena. Ši pergalė galutinai suklijavo stipriausią Europos šalį, kuri po Antrojo pasaulinio karo pabaigos buvo priversta ilgai kęsti politinį padalijimą.

„Aš visuomet svajojau užlipti į šią viršūnę ir pažiūrėti žemyn. Tai tiesiog neįtikėtina“, – po triumfo Brazilijoje prisipažino Lenkijoje gimęs Vokietijos rinktinės puolėjas Miroslavas Klose, kuris yra tiesiog tobulas šios šalies vienybės ir dabartinės jos įvairovės pavyzdys.

Čempionai gerino rekordus

Vokietijos pergalė legendiniame Rio de Žaneiro Marakanos stadione yra ypatinga ir dėl kitos priežasties. „Nationalmannschaft“ tapo pirmąja Europos komanda, kuriai pagaliau pavyko laimėti pasaulio taurę Amerikos žemyne. Pusfinalyje vokiečiai 7:1 sutriuškino Braziliją, o finale po pratęsimo 1:0 palaužė ir Lionelio Messi vedamą Argentinos rinktinę.

Pakeliui į viršūnę M.Klose pagerino dar vieną rekordą ir tapo rezultatyviausiu visų laikų pasaulio čempionatų futbolininku. 36-erių puolėjas dar pusfinalyje su Brazilija įmušė 16-ąjį savo įvartį pralenkdamas brazilą Ronaldo (15).

Svarbiausias karjeros įvartis

M.Klose sekmadienį Marakanos stadione neįmušė dar vieno įvarčio. Bet auksinį įvartį finalo rungtynėse su Argentina įmušė Mario Götze – tas, kuris 88-ąją minutę lyg tyčia ir pakeitė Vokietijos rinktinės veteraną.

„Būk geresnis už L.Messi“, – tokiais žodžiais jaunąjį 22-ejų puolėją į aikštę išlydėjo Vokietijos rinktinės treneris Joachimas Löwas. „M.Götze yra stebuklingas vyrukas. Nujaučiau, kad jis gali padaryti ką nors neįtikėtina, – po pergalės tvirtino J.Löwas. – Jis gali žaisti bet kurioje pozicijoje. Visada žinojau, kad jis gali tapti lemiamu veiksniu.“

M.Götze išgirdo trenerio prašymą, įmušė svarbiausią savo karjeros įvartį ir tapo pagrindiniu finalo didvyriu. 113-ąją minutę po idealaus Andre Schurrle perdavimo iš kairiojo krašto Miuncheno „Bayern“ puolėjas krūtine susistabdė kamuolį ir pasiuntė jį į Sergio Romero ginamų vartų tinklą.

„Tai neįtikėtinas jausmas. Net nežinau, kaip jį apibūdinti. Tiesiog smūgiavau į vartus ir nesupratau, kas vyksta. Neįtikėtina, – iš laimės sunkiai žodžius rinko M.Götze, Brazilijoje įmušęs antrąjį savo įvartį. – Didžiuojuosi komanda ir esu labai laimingas. Mūsų svajonė tapo realybe. Kiekvienas komandos žaidėjas prie to labai prisidėjo, todėl nusipelno būti paminėtas.“

Išrinkti geriausią neįmanoma

Nė vieno mačo Brazilijoje nepralaimėjusi Vokietija pasaulio čempionate neabejotinai buvo geriausia komanda, bet išskirti vienintelį geriausią jos žaidėją yra tiesiog neįmanoma misija.

FIFA geriausiu pasaulio čempionato žaidėju paskelbė L.Messi, bet šis organizatorių sprendimas sukėlė pagrįstų abejonių. Grupės varžybose spindėjęs Argentinos rinktinės kapitonas nuo aštuntfinalio neįmušė nė vieno įvarčio, o finale nė karto net nepataikė į vartus.

Geriausio žaidėjo titulo tikrai ne mažiau nusipelnė ir geriausiu varžybų vartininku pripažintas Manuelis Neueris, ir 5 įvarčius Brazilijoje įmušęs Thomas Mulleris, ir čempionų komandos žaidimo dirigentas Toni Kroosas ar dvasiniai „Nationalmannschaft“ lyderiai Bastianas Schweinsteigeris ir Philippas Lahmas.

„Šie vyrukai su B.Schweinsteigeriu ir Ph.Lahmu priešakyje atidavė viską. Atmosfera mūsų komandoje neįtikėtina“, – džiaugėsi J.Löwas.

Vokietijos rinktinės treneris tvirtino, kad pasaulio čempionų titulas – nuoseklaus dešimties metų darbo rezultatas.

„Tai labai didelis ilgų metų darbas. Viskas prasidėjo dar nuo Jurgeno Klinsmanno, – pripažino 54 metų treneris, rinktinės vairą perėmęs 2006 metais. – Per visus šiuos metus mes nedideliais žingsneliais žengėme į priekį.

Esame pirmoji Europos komanda, kuri laimėjo pasaulio čempionatą Lotynų Amerikos šalyje. Labai dėl to didžiuojamės. Visas šis džiaugsmas amžinai išliks mūsų širdyje.“

„Komanda sukūrė nuostabią šventę.

Kažkada mes sustosime jos švęsti, bet pabusime tikrai su šypsena“, – treneriui pritarė M.Neueris.

Nauja Vokietijos era?

Laimėjusi pirmąjį čempionės titulą dar 1954 metais Vokietija pateko tarp galingiausių futbolo valstybių. Padalytos tautos Vakarų pusės rinktinė vėliau laimėjo 1972-ųjų Europos čempionatą ir 1974 metais namuose surengtas pasaulio pirmenybes.

Nors 1980 metais vokiečiai vėl iškovojo Europos auksą, 1982-aisiais šios šalies rinktinė nusileido Italijai pasaulio futbolo čempionato finale.

Vakarų Vokietijos rinktinė 1986 metais vėl pasiekė finalą, bet Meksikoje pralaimėjo Diego Maradonos vedamai Argentinos ekipai.

Po 4 metų vokiečiai pasiekė revanšą, kai įveikė argentiniečius 1990-ųjų finale ir trečiąsyk triumfavo pasaulio pirmenybėse.

Jau susivienijusi šalis iškovojo savo pirmąją svarbų titulą, laimėjusi 1996 metų Europos čempionatą, kai Londone įveikė Čekijos futbolininkus.

Bet po to vokiečiams vis pritrūkdavo vieno arba kelių žingsnių – 2002 metais jie finale pralaimėjo Brazilijai, o 2006 ir 2010 metais nužingsniavo iki pusfinalio.

Argentiniečiams – užkeikti varžovai

Vokiečiai jau trečią kartą iš eilės pasaulio pirmenybėse sustabdė Argentinos rinktinės žygį. 2006 ir 2010 metais argentiniečiai buvo nusileidę vokiečiams ketvirtfinalyje.

„Turėjome progų, bet nesugebėjome jomis pasinaudoti. Pratęsime mums jau pritrūko jėgų“, – neslėpė Argentinos rinktinės treneris Alejandro Sabella.

„Tai buvo mūsų šansas. Ir tai visi puikiai jautėme, – neslėpė Argentinos rinktinės lyderis Javieras Mascherano. – Atidavėme viską, ką galėjome. Mums gaila mūsų ir žmonių. Šis liūdesys lydės visą gyvenimą.“ (AP, LR)

7 triumfo žingsniai

Grupės turnyras: Vokietija – Portugalija 4:0, Vokietija – Gana 2:2, JAV – Vokietija 0:1.

Aštuntfinalis: Vokietija – Alžyras 2:1 po pratęsimo.

Ketvirtfinalis: Vokietija – Prancūzija 1:0.

Pusfinalis: Vokietija – Brazilija 7:1.

Finalas: Vokietija – Argentina 1:0 po pratęsimo.

Vokietijos titulai

Pasaulio čempionė: 4 (1954, 1974, 1990, 2014). Europos čempionė: 3 (1972, 1980, 1996). Olimpinės žaidynės: bronza (1988).

Finalas

Vokietija – Argentina 1:0 (0:0, 0:0, 1:0) po pratęsimo. Įvartis: M.Götze (113).

Įspėti: B.Schweinsteigeris (29), Howedesas (34)/J.Mascherano (64), S.Aguero (65).

Vokietija: M.Neueris, Howedesas, M.Hummelsas, J.Boatengas, Ph.Lahmas, M.özilas (Mertesackeris, 120), B.Schweinsteigeris, Krameris (A.Schurrle, 32), T.Kroosas, Th.Mulleris, M.Klose (M.Götze, 88). Argentina: S.Romero, P.Zabaleta, M.Demichelis, E.Garay, M.Rojo, L.Biglia, J.Mascherano, E.Perezas (Gago, 86), E.Lavezzi (S.Aguero, 46), G.Higuainas (R.Palacio, 78), L.Messi. Kamuolio kontrolė 64 ir 36 proc., smūgiai (į vartų plotą) 10 (1) ir 10 (4).

Pasaulio futbolo čempionatas

Mačas dėl 3-iosios vietos

Olandija – Brazilija 3:0 (2:0). R.van Persie (3, iš 11 m baudinio), D.Blindas (17), G.Wijnaldumas (90+1).

Įspėti: A.Robbenas (9), J.de Guzmanas (36)/T.Silva (2), Fernandinho (54), Oscaras (68).

Olandija: J.Cilessenas (M.Vormas, 90), B.Martinsas Indi, R.Vlaaras, S.de Vrijus, D.Blindas (D.Janmaatas, 70), J.Clasie (J.Weltmanas, 90), G.Wijnaldumas, D.Kuytas, J.de Guzmanas, R.van Persie, A.Robbenas.

Brazilija: J.Cesaras, Maiconas, T.Silva, D.Luizas, Maxwellas, Ramiresas (Hulkas, 73), L.Gustavo (Fernandinho, 46), Paulinho (A.Hernanesas, 57), Willianas, Oscaras, Jo.

Kamuolio kontrolė 42 ir 58 proc., smūgiai (į vartų plotą) 8 (4) ir 11 (2).

Rezultatyviausi žaidėjai

1.J.Rodriguezas (Kolumbija) – 6 įvarčiai, 2.Th.Mulleris (Vokietija) – 5, 3. L.Messi (Argentina), Neymaras (Brazilija), R.van Persie (Olandija) – po 4, 6.A.Schurrle (Vokietija), E.Valencia (Ekvadoras), K.Benzema (Prancūzija), A.Robbenas (Olandija), X.Shaqiri (Šveicarija) – po 3.

Geriausias žaidėjas

L.Messi (Argentina).

Geriausias vartininkas

M.Neueris (Vokietija).

Geriausias jaunasis žaidėjas

P.Pogba (Prancūzija).

Visi čempionai

2014 Vokietija 2010 Ispanija 2006 Italija 2002 Brazilija 1998 Prancūzija 1994 Brazilija 1990 Vokietija 1986 Argentina 1982 Italija 1978 Argentina 1974 Vokietija 1970 Brazilija 1966 Anglija 1962 Brazilija 1958 Brazilija 1954 Vokietija 1950 Urugvajus 1938 Italija 1934 Italija 1930 Urugvajus

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.