Internautams geriausias – C. Ronaldo, LFF vadovui - M. Neueris

Manuelis Neueris, Arjenas Robbenas ar Cristiano Ronaldo? Ketvirtadienio vakarą Monake pagaliau paaiškės, kam atiteks geriausio 2013-2014 m. sezono Europos futbolininko titulas.

Lrytas.lt apklausoje dalyvavę skaitytojai mano, kad geriausiu 2013-2014 m. sezono Europos futbolininku turėtų būti išrinktas portugalas C.Ronaldo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Lrytas.lt apklausoje dalyvavę skaitytojai mano, kad geriausiu 2013-2014 m. sezono Europos futbolininku turėtų būti išrinktas portugalas C.Ronaldo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis, specialiai lrytas.lt iš Monako

Aug 27, 2014, 10:37 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 9:12 AM

Monakas jau pasiruošęs futbolo šventei.

Važiuodamas nuo Nicos oro uosto kalnuota Viduržiemio jūros pakrante į miniatiūrinę kunigaikštystę UEFA emblemą dabar pamatysi dažniau negu įprastus kelio ženklus.

Grimaldi forume ketvirtadienio vakarą bus oficialiai paskelbtas naujojo 2014-2015 m. sezono startas. Bet prieš intriguojančią UEFA Čempionų lygos grupės varžybų burtų ceremoniją Monake susirinkusi Europos futbolo grietinėlė pirmiausiai pagerbs praėjusio sezono laureatus.

Laureatas – po intriguojančio balsavimo

Ketvirtadienį paaiškės, kam iš trijų pretendentų atiteks tradicinis „UEFA Best Player in Europe“ prizas. Dėl geriausio 2013-2014 m. Europoje žaidusio futbolininko titulo neakivaizdžiai varžosi Manuelis Neueris, Arjenas Robbenas ar Cristiano Ronaldo.

Geriausią Europos futbolininką išrinks į Monaką atvykę 54 žurnalistai – po vieną iš visų UEFA priklausančių žemyno valstybių. Grimaldi forume elektroninės sistemos pagalba „on-line“ rėžimu jie balsuos už vienintelį, jų nuomone, geriausią žaidėją.

Daugiausiai balsų surinkęs futbolininkas gaus 2013-2014 m. „UEFA Best Player in Europe“ prizą.

Ketvirtąsyk rengiamoje apklausoje Lietuvai pirmąsyk atstovauja „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupė, pakeitusi iki tol balsavusį 15min.lt portalą.

Internautams geriausias – C.Ronaldo

Ta proga oficialių UEFA rinkimų išvakarėse lrytas.lt portalas surengė savo apklausą, norėdamas išsiaiškinti, kas labiausiai vertas geriausio Europos futbolininko vardo.

Po dvi savaites trukusio balsavimo lrytas.lt skaitytojai geriausiu 2013-2014 m. sezono žaidėju išrinko C.Ronaldo.

Portugalijos rinktinės ir Madrido „Real“ lyderis surinko 35,86 proc. balsų (445).

C.Ronaldo nežymiai pralenkė antroje vietoje likusį Olandijos rinktinės ir Miuncheno „Bayern“ puolėją A.Robbeną, kuris gavo 35,62 proc. balsų (442).

Vokietijos rinktinės ir Miuncheno „Bayern“ vartininkas M.Neueris lrytas.lt apklausoje liko trečias – 28,52 proc. balsų (354).

Lrytas.lt apklausoje iš viso savo nuomonę pareiškė 1241 internautas.

LFF prezidentas balsuotų už M.Neuerį

Ar Europos futbolo žurnalistų nuomonė ketvirtadienį sutaps su lrytas.lt skaitytojų sprendimu?

Į Monaką kartu su kolegomis trečiadienį taip pat atvykęs Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Julius Kvedaras turėjo kitą rinkimų favoritą.

„Aš balsuočiau tik už M.Neuerį. Juk jis šią vasarą su Vokietijos rinktine tapo pasaulio čempionu. O tai svarbiausias titulas“, – lrytas.lt teigė J.Kvedaras.

Kol savo simpatijų Vokietijos futbolui niekuomet neslėpęs LFF prezidentas lyg tyčia važiuodamas iš Nicos oro uosto į Monte Karlą vartė vokišką „Sport Bild“ žurnalą, savo boso nuomonei pritarė ir LFF generalinis sekretorius Edvinas Eimontas.

Pretendentų pliusai ir minusai

Kol Monake vis labiau kaista intriga ir nepaskelbtas UEFA rinkimų nugalėtojas, lrytas.lt įvertino trijų pretendentų privalumus ir trūkumus, siekiant prestižinio prizo.

Cristiano Ronaldo, portugalas, 29 metai, Madrido „Real“

Pliusai:

1.

UEFA Čempionų lygos nugalėtojas.

2. Trečiąjį sezoną paeiliui tapo rezultatyviausiu UEFA Čempionų lygos žaidėju. 2013-2014 m. pasiekė naują šio turnyro rekordą, iš viso įmušęs 17 įvarčių. Paskutinįjį – 17-ąjį kartą pasižymėjo per Čempionų lygos finalą Lisabonoje su Madrido „Atletico“, padėdamas „Real“ galiausiai pasiekti „Decima“ svajonę – dešimtą kartą triumfuoti Čempionų lygos turnyre.

3. Portugalijos rinktinei atvėrė kelią į pasaulio pirmenybes, kai per atkrintamąsias varžybas su švedais (4:2 po dviejų mačų) iš viso įmušė keturis įvarčius (ir „hat-tricką antrose rungtynėse).

Minusai:

1

. Pasaulio čempionate Brazilijoje buvo tik savo paties šešėlis.

2. Dėl nuolat kamuojančių traumų buvo priverstas praleisti ne vieną svarbų mačą. Ispanijos lygoje liko be čempiono titulo, o už kitus titulus pirmiausiai turėtų padėkoti komandos draugams. Garethui Bale'ui, kad iškovojo Karaliaus taurę ir Sergio Ramosui, kad pasiekė Čempionų lygos viršūnę.

3. Likus vos savaitei iki lemiamo balsavimo Monake, visus pribloškė savo elgesiu, kai per Ispanijos supertaurės mačą su Madrido „Atletico“ dukart smogė į veidą varžovui.

Arjenas Robbenas, olandas, 30 metų, Miucheno „Bayern“

Pliusai:

1.

Buvo vienas ryškiausių pasaulio čempionato žaidėjų, padėdamas Olandijos rinktinei laimėti trečiąją vietą. Brazilijoje įmušė 3 įvarčius, iš kurių du per nepamirštamą mačą (5:1) su titulą gynusiais ispanais.

2. Visą sezoną žaidė labai produktyviai ir stabiliai, vilkėdamas „Bayern“ aprangą. Daug prisidėjo, kad Miuncheno klubas vėl laimėtų Vokietijos čempionatą, šalies taurę ir FIFA pasaulio klubų taurę.

3. Bundeslygoje buvo vienas efektyviausių puolėjų, įmušdamas įvartį dažniau negu kas du mačus. Iš viso įmušė 21 įvartį per visas „Bayern“ sezono rungtynes.

Minusai:

1. Sezoną baigė be svarbiausių titulų – nelaimėjo nei Čempionų lygos, nei pasaulio pirmenybių.

2. Buvo nepastebimas ir liko „tuščias“ per lemtingą Čempionų lygos pusfinalį su Madrido „Real“.

3. Pasaulio čempionate sukėlė daug diskusijų dėl savo nuolatinių provokacijų ir nardymų baudos aikštelėje, siekiant išprašyti 11 m baudinį.

Manuelis Neueris, vokietis, 28 metai, Miuncheno „Bayern“

Pliusai:

 1. Pasaulio čempionas. Brazilijoje buvo išrinktas geriausiu turnyro vartininku.

2. Rugjūčio 10-ąją buvo antrą kartą per karjerą išrinktas geriausiu Vokietijos metų futbolininku. Bundeslygoje net 15 iš 31 rungtynių išsaugojo sausus savo vartus, svariai prisidėdamas prie dar vieno „Bayern“ triumfo Vokietijos čempionate, šalies taurės turnyre ir FIFA pasaulio klubų pirmenybėse.

3. Diktuoja naujas vartininko žaidimo madas. Pasaulio čempionato rungtynėse su Alžyru žaidė lyg vidurio gynėjas. Po ruso Levo Jašino joks kitas vartininkas dar nesukėlė tokios revoliucijos šioje pozicijoje.

Minusai:

 1. Žaidžia pozicijoje, kurios žaidėjai ypač retai laimi per geriausiųjų rinkimus. Tai gali paliūdyti ir italas Gianluigi Buffonas, likęs be trofėjaus per Aukso kamuolio apklausą po 2006-ųjų triumfo pasaulio pirmenybėse, ir čekas Petras Čechas, padėjęs Londono „Chelsea“ 2012-aisiais triumfuoti Čempionų lygos turnyre. Iki šiol tik rusui Levui Jašinui dar 1963 metais per Aukso kamuolio rinkimus buvo pavykę paneigti nerašytas taisykles ir įrodyti, kad vartininkas taip pat yra vertas aukščiausio pripažinimo.

2. Neišgelbėjo savo komandos per Čempionų lygos pusfinalio mačą Miunchene su „Real“, kai „Bayern“ pralaimėjo 0:4.

3. Pasaulio čempionato finale su Argentina be gailesčio atakavo ir išjungė varžovų puolėją Gonzalo Higuainą. Savo veiksmais privertė prisiminti skandalingą savo tautiečio Haraldo Schumacherio žaidimą dar 1982-ųjų pasaulio čempionate, kai po susidūrimo su Vokietijos rinktinės vartininku vienas varžovas prarado du dantis ir buvo išgabentas į ligoninę.

Rinkimuose – trys kėliniai

M.Neueris, A.Robbenas ir C. Ronaldo surinko daugiausiai balsų per antrąjį rinkimų turą, kuriame buvo renkamasi iš 10 kandidatų.

Sudaryti finalininkų trejetuką padėjo ir „Lietuvos rytas“, gavęs išskirtinį UEFA ir „European Sports Media“ (ESM) asociacijos kvietimą atstovauti Lietuvai prestižiniuose rinkimuose.

2014-ųjų metų laureatą UEFA paskelbs po savotiško trijų kėlinių mačo. Pirmajame Europos žurnalistai turėjo nurodyti po penkis, jų nuomone, geriausius 2013-2014 m sezoną Europoje žaidusius futbolininkus, kurie atitinkamai gavo 5, 4, 3, 2 ir 1 tašką.

Į antrąjį rinkimų etapą pateko tik 10 daugiausiai balsų surinkusių žaidėjų, o iš šio sąrašo balsuotojai jau turėjo pasirinkti tik tris, jų nuomone, geriausius futbolininkus.

Dar kartą suskaičiavus visus balsus, į paskutinįjį trečiąjį etapą pateko M.Neueris, A.Robbenas ir C.Ronaldo, kurie bus pakviesti į iškilmingas rinkimų pabaigtuves Monake.

Idėją pasiūlė M.Platini

Apdovanoti geriausią Europos žaidėją dar prieš ketvertą metų panoro Michelis Platini.

UEFA prezidentu tapęs legendinis Prancūzijos futbolininkas per savo karjerą tris kartus (1983, 1984 ir 1985 m.) buvo gavęs Aukso kamuolį, skirtą geriausiam Europos metų žaidėjui.

M.Platini buvo kiek nusivylęs, kai šiuos rinkimus dar nuo 1956-ųjų rengiantis „France football“ žurnalas pakeitė senąją savo apklausos sistemą, 2010-aisiais pasirašęs sutartį su FIFA.

Kai FIFA Aukso kamuolio apklausoje geriausią futbolininką ėmė rinkti ne tik žurnalistai, bet ir nacionalinių rinktinių treneriai ir kapitonai, Europos žaidėjų šansai laimėti prestižiškiausią individualų futbolo apdovanojimą gerokai sumenko.

Tą geriausiai įrodė 2010-ųjų rinkimai, kai FIFA Aukso kamuolį vėl laimėjo Lionelis Messi, o ne pasaulio čempionais tuomet tapę ispanai Andres Iniesta ir Xavi ar olandas Wesley Sneijderis, žaidęs planetos pirmenybių finale ir triumfavęs 2010-ųjų Čempionų lygoje. Jeigu būtų galiojusi senoji „France football“ rinkimų sistema, Aukso kamuolį 2010-aisiais būtų laimėjęs W.Sneijderis.

Pernai laimėjo F.Ribery

Šis akibrokštas paskatino greičiau įgyvendinti M.Platini idėją ir 2011-aisias UEFA jau surengė pirmuosius savo rinkimus.

2011 metais UEFA prizą atsiėmė L.Messi, 2012 m. – A.Iniesta, o pernai – Miuncheno „Bayer“ ir Prancūzijos rinktinės saugas F.Ribery.

Beje, FIFA Aukso kamuolio rinkimuose Lietuvai trylika pastarųjų metų taip pat atstovavo „Lietuvos rytas“.

„UEFA Best Player in Europe“ rinkimai

Į trečiąjį lemiamą turą pateko:

Manuelis Neueris (Vokietija, Miuncheno „Bayern“)

Arjenas Robbenas (Olandija, Miuncheno „Bayern“)

Cristiano Ronaldo (Portugalija, Madrido „Real“)

Po antrojo turo balsavimo už pirmojo trejetuko nugaros liko:

4.Thomas Mülleris (Vokietija, Miuncheno „Bayern“) – 39 tšk.

5.Philippas Lahmas (Vokietija, Miuncheno „Bayern“) – 24.

5.Lionelis Messi (Argentina, „Barcelona“) – 24.

7.Jamesas Rodríguezas (Kolumbija, „Monaco“/Madrido „Real“) – 16.

8.Luisas Suárezas (Urugvajus, „Liverpool“/„Barcelona“) – 13.

9.Ángelis Di María (Argentina, Madrido „Real“/„Manchester United“) – 12.

10.Diego Costa (Ispanija, Madrido „Atletico“/„Chelsea“) – 8.

Į antrąjį UEFA rinkimų turą nepateko už pirmojo dešimtuko ribos likę 35 futbolininkai: 11.S.Ramosas (Ispanija, Madrido „Real“), 12. Th.Courtois (Belgija, Madrido „Atletico“), 13. Z.Ibrahimovičius (Švedija, „Paris Saint-Germain“), A.Pirlo (Italija, Turino „Juventus“), 15. Y.Toure (Dramblio Kaulo Krantas, „Manchester City“), 16. T.Kroosas (Vokietija, Miuncheno „Bayern“/Madrido „Real“), 17.Neymaras (Brazilija, „Barcelona“), B.Schweinsteigeris (Vokietija, Miuncheno „Bayern“), 19. G.Bale'as (Velsas, Madrido „Real“), 20. D.Godinas (Urugvajus, Madrido „Atletico“), 21. S.Aguero (Argentina, „Manchester City“), Koke (Ispanija, Madrido „Atletico“), A.Vidalis (Čilė, Turino „Juventus“), 24. K.Benzema (Prancūzija, Madrido „Real“), K.Commonsas (Škotija, Glazgo „Celtic“), J.Mascherano (Argentina, „Barcelona“), F.Ribery (Prancūzija, Miuncheno „Bayern“), 28. M.Gotze (Vokietija, Miuncheno „Bayern“), M.Hummelsas (Vokietija, Dortmundo „Borussia“), I.Rakitičius (Kroatija, „Sevilla“/„Barcelona“), Th.Silva (Brazija, „Paris Saint-Germain“), W.Sneijderis (Olandija, Stambulo „Galatasaray“), C.Tevezas (Argentina, Turino „Juventus“), A.Turanas (Turkija, Madrido „Atletico“), R. van Persie (Olandija, „Manchester United“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.