Čempionų lygoje – puolėjų medžioklė

Prieš naująjį Čempionų lygos sezoną dauguma stipriausių Europos klubų įspūdingai sustiprino puolėjų grandį, todėl svarbiausias futbolo turnyras 2014–2015 m. turėtų būti ypač rezultatyvus ir audringas.

Čempionų lygos sezono starte C.Ronaldo vėl įmušė įvartį, o titulą ginantis „Real“ 5:1 sutriuškino „Basel“ ekipą.
Čempionų lygos sezono starte C.Ronaldo vėl įmušė įvartį, o titulą ginantis „Real“ 5:1 sutriuškino „Basel“ ekipą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2014, 8:10 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 11:41 AM

2013-ųjų vasarą žemyno futbole daugiausia keliavo treneriai, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

Carlo Ancelotti persikėlė į Madrido „Real“, Pepas Guardiola – į Miuncheno „Bayern“, Jose Mourinho – į Londono „Chelsea“, Manuelis Pellegrini – į „Manchester City“, o Laurent’as Blanc’as – į „Paris Saint-Germain“ klubą.

2014-ųjų vasara išsiskyrė jau kita mada.

Galingiausi Europos klubai nepagailėjo milžiniškų investicijų pirkdami atakuojančius futbolininkus, todėl antradienį prasidėjęs naujas Čempionų lygos turnyras turėtų būti kaip niekada audringas.

Turguje rinkosi puolėjus

Futbolo turguje stipriausios komandos pirmiausia ieškojo pasaulinio lygio vidurio gynėjų.

Bet rinkoje šį kartą buvo labai nedidelė jų pasiūla.

„Paris Saint-Germain“ klubas buvo priverstas sumokėti net 49,5 mln. eurų (be premijų) už Davidą Luizą, nors Londono „Chelsea“ komandoje brazilas dažniausiai žaidė ne kaip gynėjas, o kaip vidurio saugas.

Nieko nuostabaus, kad dauguma Kataro šeichų remiamo Prancūzijos klubo konkurentų pasirinko kitą kelią.

Jie nusprendė pagrindines lėšas skirti puolėjams.

Taip urugvajietis Luizas Suarezas tapo Lionelio Messi ir Neymaro komandos draugu „Barcelona“ klube, o lenkas Robertas Lewandowskis – pagrindiniu Miuncheno „Bayern“ puolėju, kolumbietis Jamesas Rodriguezas papildė Madrido „Real“ žvaigždžių sąrašą, o Ispanijos pilietybę turintis brazilas Diego Costa turėtų atlikti žudiko maniako vaidmenį Londono „Chelsea“ komandoje.

Šalia šių ryškiausių puolėjų dar būtų galima prisiminti ir kolumbietį Radamelą Falcao, ir argentinietį Angelį di Marią, kurie šį rudenį apsivilko „Manchester United“ marškinėlius.

Bet legendinis Anglijos klubas pirmąsyk per pastarąjį ketvirtį amžiaus nedalyvauja Europos turnyre, nors vasaros žaidėjų turguje ir išleido 200 mln. eurų.

Taisyklės neįveikė nelygybės

Čempionų lygos favoritų išlaidos žaidėjų turguje patvirtino, kad UEFA finansinės drausmės taisyklės neatitinka skelbiamų tikslų.

Nors klubai dabar negali išleisti daugiau pinigų, negu patys uždirba, šią vasarą tie, kurie buvo prasiskolinę, dar giliau brido į skolas, o finansinių problemų neturinčios, bet UEFA sankcijų jau sulaukusios komandos („Manchester City“, „Paris Saint-Germain“) negalėjo varžytis su savo konkurentais lygiaverčiais ginklais.

Prieš Čempionų lygos sezoną ir Anglijos, ir Prancūzijos čempionai žaidėjų turguje rinko tik trupinius nuo konkurentų stalo.

„Manchester City“ šią vasarą papildė saugas brazilas Fernando ir prancūzas gynėjas Eliaquimas Mangala, o „Paris Saint-Germain“ – D.Luizas ir krašto gynėjas Serge’as Aurier iš Dramblio Kaulo Kranto.

Toks pastiprinimas tikrai neprilygsta naujiems Miuncheno „Bayern“ (Xavi Alonso, R.Lewandowskis), „Barcelona“ (L.Suarezas, Ivanas Rakitičius, Thomas Vermaelenas, Claudio Bravo), Londono „Chelsea“ (Cescas Fabregas, D.Costa) ar Madrido „Real“ (Toni Kroosas, J.Rodriguezas) ginklams.

„Real“ lygiuojasi į „Milan“

Ryškiomis žvaigždėmis vėl pasipildęs „Real“ siaubingai pradėjo naują sezoną.

Ispanijos lygoje madridiečiai patyrė du pralaimėjimus (2:4 su San Sebastiano „Real Sociedad“ ir 1:2 su Madrido „Atletico“), bet vakar „Santiago Bernabeu“ stadione įrodė, kad vėl bus pagrindiniai favoritai į viršų kelti Čempionų lygos taurę.

Pirmosiose Čempionų lygos grupės rungtynėse „Real“ futbolininkai namuose 5:1 sutriuškino „Basel“, kai po įvartį įmušė visi „galaktikai“ – Garethas Bale’as, Cristiano Ronaldo ir J.Rodriguezas.

Gegužę „Decima“ – dešimtąją Europos karūną – iškovojęs karališkasis klubas dabar turi naują svajonę.

„Real“ tikisi tapti pirmuoju klubu Čempionų lygoje po „Milan“ triumfo 1990-aisiais, kuriam pavyko apginti titulą ir dvejus metus iš eilės laimėti prestižinį trofėjų. (LR)

Čempionų lyga

1-asis turas. A grupė. Turino „Juventus“ – „Malmo“ 2:0 (0:0). C.Tevezas (59, 90).

Pirėjo „Olympiakos“ – Madrido „Atletico“ 3:2 (2:1). A.Masuaku (13), I.Afellay (31), K.Mitroglou (73)/M.Mandžukičius (38), A.Griezmannas (86).

B grupė. „Liverpool“ – Razgrado „Ludogorec“ 2:1 (0:0). M.Balotelli (82), S.Gerrardas (90+3 iš 11 m baudinio)/D.Abalo (90+1).

Madrido „Real“ – „Basel“ 5:1 (4:1). M.Suchy (14 į savo vartus), G.Bale’as (30), C.Ronaldo (31), J.Rodriguezas (37), K.Benzema (82)/D.Gonzalezas (38).

C grupė. Lisabonos „Benfica“ – Sankt Peterburgo „Zenit“ 0:2 (0:2). Hulkas (5), A.Witselis (22).

„Monaco“ – Lėverkuzeno „Bayer“ 1:0 (0:0). J.Moutinho (61).

D grupė. Dortmundo „Borussia“ – Londono „Arsenal“ 2:0 (1:0). C.Immobile (45), P.Aubameyangas (48).

Stambulo „Galatasaray“ – Briuselio „Anderlecht“ 1:1 (0:0). B.Yilmazas (90)/D.Praetas (52).

Magiškos naktys Liverpulyje

Ketverius metus, 10 mėnesių, 3 savaites ir 2 dienas Čempionų lygos himnas neaidėjo magiškame „Anfield“ stadione. „Liverpool“ gerbėjams tai buvo tikra amžinybė.

Antradienio naktį legendinis Anglijos klubas pergalingai grįžo į Čempionų lygos turnyrą, kai taiklūs Mario Balotelli ir Steveno Gerrardo (iš 11 m baudinio) smūgiai per paskutines dešimt minučių padėjo 2:1 palaužti šių varžybų debiutantus Razgrado „Ludogorec“ futbolininkus iš Bulgarijos.

„Naktiniai mačai „Anfield“ visuomet yra išskirtiniai ir turi savo magijos“, – aiškino buvęs „Liverpool“ treneris Gerard’as Houllier.

„Liverpool“ nežaidė Čempionų lygoje net ketverius metus, todėl ši pertrauka garantuoja dar stipresnes emocijas ir atmosferą stadione“, – prancūzui pritarė britų dienraštis „The Observer“.

„Liverpool“ net penkis kartus (1977, 1978, 1981, 1984, 2005 m.) laimėjo svarbiausią Europos futbolo turnyrą ir pagal titulų skaičių nusileidžia tik Madrido „Real“ (10) ir „Milan“ (7), todėl Anglijos klubo gerbėjai ypač pasiilgo Čempionų lygos kovų.

Liverpuliečiai net tris kartus per pastaruosius penkis sezonus, kai dar dalyvavo Čempionų lygos varžybose, pateko į pusfinalį. Neatsitiktinai prieš antradienio mačą įvyko ir filmo „One Night in Istanbul“ („Viena naktis Stambule“) premjera. Šis filmas primena magišką „Liverpool“ pergalę prieš „Milan“ 2005-ųjų finale, kai anglai buvo atsilikę 0:3, bet galiausiai kėlė į viršų trofėjų.

Atakose – 640 mln. eurų

Naujasis „Barcelona“ puolėjų trejetas bent popieriuje tikrai neturi lygių. Lionelis Messi, Neymaras ir Luisas Suarezas visus varžovus jau dabar pranoksta savo kaina.

Visi kartu jie verti 640 mln. eurų, jeigu sudėtume tas išpirkos sumas, kurios įrašytos žaidėjų sutartyse: 250 mln. – už L.Messi, 200 mln. – už L.Suarezą ir 190 mln. – už Neymarą.

Per dvejus metus „Barcelona“ išleido 167,45 mln. eurų ieškodama puolimo partnerių keturis Aukso kamuolius jau turinčiam argentiniečiui.

Pasak oficialių skaičių, už puolėją iš Urugvajaus šią vasarą Katalonijos klubas sumokėjo 81,25 mln. eurų, o už Brazilijos rinktinės lyderį pernai – 86,2 mln. eurų.

Pastarąjį kartą Čempionų lygoje „Barcelona“ triumfavo 2011-aisiais, bet katalonai tikisi, kad stebuklingas puolėjų trejetas šį sezoną padės vėl užkopti į viršūnę.

Tiesa, teks palaukti, kol trys žvaigždės aikštėje pasirodys kartu. Po konflikto su italu Giorgio Chiellini per pasaulio čempionato rungtynes L.Suarezas yra nušalintas nuo visų varžybų iki spalio 25 dienos, todėl Čempionų lygos turnyre greičiausiai galės žaisti tik lapkričio 5-ąją Amsterdame per mačą su „Ajax“ – vienu savo buvusių klubų. Tai bus ketvirtojo turo mačas grupės varžybose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.