Europos lygų apžvalga: puldami pamiršo, kad reikia gintis

Šią vasarą „Manchester United“ naujiems žaidėjams išleido 207 mln. eurų – daugiausia iš visų Anglijos futbolo klubų. Bet puolėjų prisipirkusi komanda skęsta, nes jos gynyba kiaura kaip rėtis, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Po nesėkmingo sezono starto L.van Gaalas jau lyginamas su buvusiu „Manchester United“ treneriu D.Moyesu.<br>"Facebook" nuotr.
Po nesėkmingo sezono starto L.van Gaalas jau lyginamas su buvusiu „Manchester United“ treneriu D.Moyesu.<br>"Facebook" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 1:49 AM

Frankas Lampardas net 13 sezonų vilkėjo Londono „Chelsea“ marškinėlius, bet Mančesteryje nepasigailėjo buvusios savo ekipos. Kol Cristiano Ronaldo Ispanijos lygoje toliau štampuoja įvarčius, Lionelis Messi komandos draugams dalija rezultatyvius perdavimus, o Allesandro Firenzi Italijos pirmenybėse nusipelnė geltonos kortelės, kai Romos stadiono tribūnose apkabino savo močiutę.

Įdomiausi įvykiai iš Europos futbolo stadionų  – tradicinėje stipriausių sezono žemyno lygų apžvalgoje.

Anglija. „Manchester United“ futbolininkai gavo dar vieną skambų antausį.

Komandos kapitonas Wayne’as Rooney aikštėje net išraudęs šaukė ant komandos draugų, o Louis van Gaalas ant atsarginių suolo sėdėjo rankomis susiėmęs už galvos. Olando treniruojama komanda Lesteryje pralaimėjo 3:5, nors likus 30 minučių iki mačo pabaigos pirmavo 3:1.

„Kaip galima taip paleisti laimėtas rungtynes? – savo akimis netikėjo L.van Gaalas. – Negalima daryti tokių klaidų. Šią nesėkmę lėmė ne silpna mūsų gynyba. Juk kai komanda ginasi, atsakingas yra ne tik vienas gynėjas, o visa komanda.“

Sunku nepritarti treneriui, bet jo auklėtiniai pralaimėjo ne tik dėl nedrausmingo žaidimo.

Jeigu gynėjai atitiktų komandos puolėjų lygį, „Manchester United“ šį sezoną tikriausiai nebūtų praleidęs jau 8 įvarčių per pirmuosius 5 mačus ir nukritęs į dvyliktąją vietą „Premier“ lygoje.

Žaidėjų turguje L.van Gaalas visą dėmesį skyrė atakuojantiesiems žaidėjams, todėl dabar priverstas prisiimti ir dalį atsakomybės dėl prasto komandos starto. Šią vasarą „Manchester United“ iš viso pirkiniams išleido 207 mln. eurų.

Pirmąsyk nuo 1990-ųjų Mančesterio klubas nedalyvauja jokiame Europos turnyre, todėl visas jėgas gali skirti „Premier“ lygos kovoms. Juolab kad šį rudenį L.van Gaalo auklėtiniai sensacingai pasitraukė ir iš Anglijos lygos taurės turnyro, pralaimėję ketvirtosios lygos ekipai.

Lesteryje pirmąkart į „Manchester United“ starto sudėtį įtrauktas puolėjas Radamelas Falcao, kartu su W.Rooney, Angeliu di Maria ir Robinu van Persie sudaręs smogiamąjį puolimo ketvertą.

Jau po 16 minučių svečiai pirmavo 2:0, kai surengė dvi pavyzdines atakas, kuriose dalyvavo visos keturios žvaigždės: iš pradžių R.Falcao atliko idealų perdavimą R.van Persie, o po to W.Rooney laiku surado A.di Maria.

Per 853 mačus, kuriuos „Manchester United“ komanda iki tol buvo sužaidusi „Premier“ lygoje, ji nė karto nepralaimėjo pirmaudama dviejų įvarčių skirtumu.

Bet sekmadienį ši tradicija nelauktai nutrūko, o L.van Gaalas jau net sulaukė nemalonių palyginimų su buvusiu „Manchester United“ treneriu nevykėliu Davidu Moyesu.

Pagrindinėse 5-ojo turo rungtynėse titulą ginantys „Manchester City“ futbolininkai namuose sužaidė lygiosiomis 1:1 su šio sezono lydere „Chelsea“ ekipa.

Čempionus išgelbėjo 78-ąją minutę aikštėje pasirodęs F.Lampardas, kuris net 13 sezonų prieš tai vilkėjo „Chelsea“ aprangą. 36-erių veteranas 85-ąją minutę į buvusios komandos vartus įmušė išlyginamąjį įvartį, kuris jam nesukėlė daug džiaugsmo.

„Tai buvo keista ir sunki diena. „Chelsea“ gerbėjai stadione skandavo mano vardą, todėl tikrai nenorėjau su jais atsisveikinti tokiu būdu“, – po mačo prisipažino F.Lampardas.

„Frankas dabar yra „Manchester City“ žaidėjas. Aš netikiu visomis istorijomis apie aistrą ir širdį futbole.

Galbūt esu per daug pragmatiškas, bet kai jis pasirinko tiesioginius mūsų konkurentus, mūsų meilės istorija buvo baigta, – neslėpė „Chelsea“ treneris Jose Mourinho. – Bet jį puikiai sutiko mūsų sirgaliai. Tai Anglija. „Chelsea“ niekuomet nepamiršta tų, kurie prisidėjo prie šios komandos šlovės.“

Ispanija. C.Ronaldo ir L.Messi tęsia neakivaizdinę kovą Ispanijos lygoje.

Geriausias 2013–2014 m. Europos futbolininkas įmušė net tris įvarčius, kai Madrido „Real“ išvykoje 8:2 sutriuškino La Korunjos „Deportivo“ ekipą.

Tai buvo jau 24-asis kartas, kai portugalas pelnė tris įvarčius vilkėdamas „Real“ aprangą. Rekordų lentelėse C.Ronaldo dar labiau padidino savo persvarą prieš L.Messi, kuris kol kas 19 kartų yra įmušęs po tris įvarčius per „Barcelona“ rungtynes.

Argentinietis šį sezoną, regis, nusiteikęs dažniau dalytis kamuoliu su komandos draugais nei smūgiuoti pats.

L.Messi jau atliko net 6 rezultatyvius perdavimus (ir įmušė 3 įvarčius) per pirmuosius sezono mačus. Pusės šių perdavimų iš argentiniečio šį sezoną sulaukė brazilas Neymaras.

„Kai Leo turi kamuolį, visi komandos draugai puikiai žino, kad jis pats gali ne tiktai įmušti įvartį, bet ir atlikti rezultatyvų perdavimą“, – džiaugėsi „Barcelona“ treneris Luisas Enrique.

Nors per mačą su „Levante“ L.Messi neįmušė 11 metrų baudinio, jo tikslus smūgis ir du idealūs perdavimai Neymarui ir Sandro padėjo „Barcelona“ ekipai švęsti pergalę 5:0.

Katalonai užtikrintai pirmauja Ispanijos čempionato turnyro lentelėje, per keturis mačus ne tik nepraradę taškų, bet ir dar nepraleidę nė vieno įvarčio.

Italija. Tribūnose sėdinti močiutė suteikė sparnus Alessandro Florenzi.

„Roma“ puolėjas per porą minučių atliko rezultatyvų perdavimą ir pats įmušė įvartį, kai šeimininkai „Olimpico“ stadione įveikė „Cagliari“ (2:0).

Džiaugdamasis įvarčiu A.Florenzi nubėgo į tribūnas apkabinti 82-ejų močiutės, bet už tokį savo meilės parodymą buvo nubaustas geltonąja kortele.

„Alessandro teks sumokėti baudą, bet neabejoju, kad jis tai padarys su malonumu. Jo šuolis į tribūnas įstrigo visiems, o močiutė liko sujaudinta tokio dėmesio. Tokius epizodus futbole visiems smagu matyti“, – savo auklėtiniu džiaugėsi „Roma“ treneris Rudi Garcia.

Vokietija. Čempionų lygoje dalyvaujantys trys vokiečių klubai išgyveno prastą savaitgalį bundeslygoje.

Savo žaidimo vis dar nerandantys Miuncheno „Bayern“ futbolininkai prarado taškus Hamburge (0:0), Dortmundo „Borussia“ pralaimėjo Maince (0:2), o Lėverkuzeno „Bayer“ – Volfsburge (1:4).

Pasinaudoję lyderių nesėkmėmis į turnyro lentelės viršūnę po 4 turų nelauktai užkopė „Paderborn“ futbolininkai.

Bundeslygos debiutantai 2:0 nugalėjo „Hannover“ klubą, kuriam atstovauja Marius Stankevičius.

Lietuvis vėl sėdėjo ant suolo, bet pamatė naują Vokietijos čempionatų rekordą.

Antrąjį įvartį šeimininkams Moritzas Stoppelkampa įmušė iš 82 metrų atstumo!

Tai tolimiausias įvartis Vokietijos stadionuose nuo 1963-iųjų, kai buvo įkurta bundeslyga. („L’Equipe“, AP, LR)

Europos futbolo stadionuose

Anglijos čempionatas. 5-asis turas. „Manchester City“ – Londono „Chelsea“ 1:1, „Leicester City“ – „Manchester United“ 5:3, Londono „Tottenham Hotspur“ – „West Bromwich Albion“ 0:1, Liverpulio „Everton“ – Londono „Crystal Palace“ 2:3, Londono „Queens Park Rangers“ – „Stoke City“ 2:2, Birmingamo „Aston Villa“ – Londono „Arsenal“ 0:3, „Swansea City“ – „Southampton“ 0:1, „Newcastle United“ – „Hull City“ 2:2, „Burnley“ – „Sunderland“ 0:0, „West Ham United“ – „Liverpool“ 3:1.

Pirmauja: 1. „Chelsea“ – 13 tšk. (5 rungt.), 2. „Southampton“ – 10 (5), 3. „Aston Villa“ – 10 (5), 4. „Arsenal“ – 9 (5), 5. „Swansea City“ – 9 (5), 6. „Manchester City“ – 8 (5).

Ispanijos čempionatas. 4-asis turas. „Levante“ – „Barcelona“ 0:5, La Korunjos „Deportivo“ – Madrido „Real“ 2:8, Madrido „Atletico“ – Vigo „Celta“ 2:2, Bilbao „Athletic“ – „Granada“ 0:1, Barselonos „Espanyol“ – „Malaga“ 2:2, San Sebastiano „Real Sociedad“ – „Almeria“ 1:2, „Villarreal“ – „Rayo Vallecano“ 4:2, „Cordoba“ – „Sevilla“ 1:3, „Elche“ – „Eibar“ 0:2.

Pirmauja: 1. „Barcelona“ – 12 (4), 2. „Sevilla“ – 10 (4), 3. „Atletico“ – 8 (4), 4. „Granada“ – 8 (4), 5. „Valencia“ – 7 (3), ... 7. „Real“ – 6 (4).

Italijos čempionatas. 3-iasis turas. „Milan“ – Turino „Juventus“ 0:1, „Cesena“ – „Empoli“ 2:2, Veronos „Chievo“ – „Parma“ 2:3, „Roma“ – „Cagliari“ 2:0, „Sassuolo“ – Genujos „Sampdoria“ 0:0, „Genoa“ – Romos „Lazio“ 1:0, Bergamo „Atalanta“ – Florencijos „ Fiorentina“ 0:1, „Udinese“ – „Napoli“ 1:0, „Palermo“ – Milano „Inter“ 1:1, „Torino“ – Veronos „Hellas“ 0:1.

Pirmauja: 1. „Roma“ – 9 (3), 2. „Juventus“ – 9 (3), 3. „Hellas“ – 7 (3), 4. „Milan“ – 6 (3), 5. „Udinese“ – 6 (3).

Vokietijos čempionatas. 4-asis turas. „Hamburg“ – Miuncheno „Bayern“ 0:0, „Paderborn“ – „Hannover“ 2:0, „Stuttgart“ – „Hoffenheim“ 0:2, Gelzenkircheno „Schalke“ – Frankfurto „Eintracht“ 2:2, „Augsburg“ – Brėmeno „Werder“ 4:2, „Mainz“ – Dortmundo „Borussia „ 2:0, „Freiburg“ – Berlyno „Hertha“ 2:2, „Köln“ – Menchengladbacho „Borussia“ 0:0, „Wolfsburg“ – Lėverkuzeno „Bayer“ 4:1.

Pirmauja: 1. „Paderborn“ – 8 (4), 2. „Mainz“ – 8 (4), 3. „Hoffenheim“ – 8 (4), 4. „Bayern“ – 8 (4), 5. „Bayer“ – 7 (4).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.