F. Černychas - pasą pakeitęs rinktinės ramstis iš Lenkijos

Lietuvos rinktinės futbolininkas Fiodoras Černychas – vienas iš tų komandos narių, kurie Europos pirmenybių atrankos rungtynes su Estija ir Slovėnija pasitinka būdami puikios sportinės formos, rašo „Lietuvos rytas“.

F.Černychas: „Kai atvykau į Lenkiją, man svarbiausia buvo prasimušti į starto sudėtį. Esu patenkintas, kad daug žaidžiu.”<br>V.Knyzelio (LFF) nuotr.
F.Černychas: „Kai atvykau į Lenkiją, man svarbiausia buvo prasimušti į starto sudėtį. Esu patenkintas, kad daug žaidžiu.”<br>V.Knyzelio (LFF) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Oct 7, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 8:26 AM

Kol A lygos pirmenybes iš visų pusių graužia lažybų skandalai, Lietuvos rinktinės futbolininkai šią savaitę Vilniuje bandys pataisyti mūsų šalies futbolo reputaciją.

2016 metų Europos čempionato atrankos turnyro E grupėje Igorio Pankratjevo treniruojami lietuviai LFF stadione ketvirtadienį žais su Estija, o sekmadienį su Slovėnija.

Lietuvos futbolininkai praėjusį mėnesį išvykoje 2:0 įveikė San Mariną, kai po įvartį pelnė Deivydas Matulevičius ir Arvydas Novikovas. Tačiau prabilti įvarčiais gali ne tik jie.

„Fiodoras Černychas dabar muša įvarčius“, – Lenčnos „Gornik“ klubo futbolininką pirmiausia paminėjo I.Pankratjevas, paprašytas išskirti šiuo metu gerą bangą pagavusius rinktinės žaidėjus.

Žaidžia dviejose pozicijose

Būdamas paauglys Rusijos pasą į lietuvišką pakeitęs F.Černychas pastaraisiais metais tapo vienu svarbiausių mūsų šalies rinktinės žaidėjų.

Jis pelnė įvartį ir atliko rezultatyvų perdavimą pernai rudenį 2:0 laimėtose pasaulio čempionato atrankos rungtynėse su Latvija, kai prie rinktinės vairo debiutavo I.Pankratjevas, tuomet pakeitęs vengrą Csabą Laszlo.

Tada F.Černychas dar rungtyniavo rinktinėje būdamas Mogiliavo „Dnepr“ žaidėjas.

Maskvoje gimęs, bet po tėvų skyrybų į Vilnių persikraustęs ir čia užaugęs futbolininkas net 5 metus žaidė Baltarusijos klube, kol šiemet persikėlė į Lenkiją.

Jis pasirašė sutartį su „Gornik“, kuris 2007 metais dėl lažybų skandalo buvo išsiųstas į trečiąją Lenkijos lygą, bet praėjusį sezoną sugrįžo į aukščiausiąją šalies lygą.

F.Černychas patenkintas, nes iš Baltarusijos pateko į Lenkiją, kur futbolui skiriama daugiau dėmesio.

„Šiose šalyse labai skiriasi dėmesys futbolui, – pasakojo F.Černychas, Lenkijoje greitai prisiminęs vaikystės kiemuose girdėtą lenkų kalbą. – Lenkijoje visas rungtynes rodo televizija.

Baltarusijoje į stadionus susirenka 2–3 tūkst. sirgalių, o Lenkijos lygoje galima išvysti ir 20 tūkst. aistruolių.

Visa futbolo struktūra ir organizacija labai skiriasi. Baltarusijoje kaip buvo prieš 20 metų, taip ir liko. Lenkijoje po 2012-ųjų Europos čempionato stadionai yra nauji arba rekonstruoti. Džiaugiuosi, kad persikėliau į Lenkiją.“

Turėtų džiaugtis ir „Gornik“ – F.Černychas yra rezultatyviausias šios komandos futbolininkas.

Praėjusį savaitgalį jo taiklus smūgis lėmė pergalę 1:0 rungtynėse su Kelcų „Korona“. Tai buvo penktasis Lietuvos futbolininko įvartis Lenkijos lygoje.

Nors visą karjerą rungtyniaudavo kaip krašto saugas, F.Černychas „Gornik“ klube tapo universalu, kai treneris paprašė jį persikelti į puolimą.

„Dabar pasitaiko, kad vieną kėlinį žaidžiu kaip puolėjas, kitą – kaip saugas, – pasakojo futbolininkas. – Geriau jaučiuosi saugo pozicijoje, bet kur treneris liepia, ten ir žaidžiu. Kai atvykau į Lenkiją, man svarbiausia buvo prasimušti į starto sudėtį. Esu patenkintas, kad daug žaidžiu.“

Žaidžia Lenčnoje, gyvena Liubline

F.Černycho atstovaujama komanda Lenkijos pirmenybėse per 11 rungtynių yra surinkusi 15 taškų ir užima 11-ąją vietą. Tai nėra prastas rezultatas žinant, kad Lenčnoje gyvena vos 20 tūkst. gyventojų.

Šiame mieste net nėra galimybės išsinuomoti kambarių, todėl, kaip ir dauguma „Gornik“ futbolininkų, F.Černychas gyvena Liubline.

Kasdien futbolininkai važiuoja po keliasdešimt kilometrų į treniruotes Lenčnoje, kur yra 7,5 tūkst. vietų stadionas.

Liubline yra pastatytas naujas dusyk didesnis stadionas, tad kilo pasiūlymų perkelti ne tik „Gornik“ futbolininkus, bet ir visą komandą į didesnį miestą.

Tačiau ekipą remianti kalnakasybos bendrovė nori, kad „Gornik“ liktų Lenčnoje. Ten iki pavasario turėtų žaisti ir F.Černychas. Jis laukia gegužės, kai klubas turėtų apsispręsti, ar nori pratęsti sutartį ir antram sezonui.

Estus vertina pagarbiai

F.Černychas buvo vienas iš 20 žaidėjų, vėjuotą pirmadienio popietę susirinkusių į pirmąją Lietuvos rinktinės treniruotę rengiantis mačui su Estija.

Po sėkmingo apšilimo pirmosiose Europos čempionato atrankos rungtynėse San Marine mūsų šalies futbolininkų laukia įdomesni iššūkiai.

Estijos futbolininkai buvo per žingsnį nuo 2012 metų Europos pirmenybių finalinio etapo – užėmę grupėje 2-ąją vietą jie iškopė į atkrintamąsias varžybas, kuriose nusileido Airijai (0:4 ir 1:1).

„Daug kas mano, kad mūsų grupė yra lengva, bet aš taip nemanau. Ji stipresnė, nei buvo pasaulio čempionato atrankoje, – kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris I.Pankratjevas. – Pasižiūrėkime į reitingus, jie šį bei tą sako.“

Praėjusį mėnesį estai Taline 1:0 įveikė slovėnus, o FIFA reitinge rikiuojasi 81-ojoje vietoje – 22 pozicijomis aukščiau už lietuvius.

„Estijos komanda jau ne tokia, kokia buvo prieš 10–15 metų. Dabar estai demonstruoja brandų žaidimą, paremtą gynyba.

Estų varžovai įprastai sukuria labai mažai progų. O puldami estai žaidimą remia standartinėmis situacijomis. Jų futbolininkai pasižymi išskirtine drausme“, – kalbėjo I.Pankratjevas.

„Manau, kad mes, estai, latviai šiuo metu esame labai panašaus pajėgumo“, – sakė F.Černychas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.