Igoris Pankratjevas dar nesižvalgo į Europos čempionatą

I.Pankratjevas lietuvių žaidime įžvelgia nemažai dalykų, kuriuos galima taisyti.<br>M.Kulbio nuotr.
I.Pankratjevas lietuvių žaidime įžvelgia nemažai dalykų, kuriuos galima taisyti.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Oct 10, 2014, 1:26 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 10:25 PM

„Lietuvaičiai, lietuvaičiai, hey! Hey!“ – gaivų ketvirtadienio vakarą skambėjo pietinės Vilniaus LFF stadiono tribūnos kampe, kur triumfuodami su sirgaliais šokinėjo ir nacionalinės komandos futbolininkai. Lietuva pasiilgo futbolo, o labiausiai – pergalių.

Antrosiose 2016 metų Europos futbolo čempionato atrankos rungtynėse Lietuva 1:0 (0:0) palaužė Estiją ir iškovojo antrąją pergalę iš tiek pat galimų. E grupėje maksimalų 6 taškų skaičių turi tik futbolo pradininkai anglai.

Pergalę prieš kaimynus iš Pabaltijo atnešė po keitimo aikštėje pasirodžiusio Sauliaus Mikoliūno įvartis 76-ąją minutę, kuris gimė po estų vartininko Sergejaus Pareiko klaidos.

Lietuvių stovykloje džiaugsmas liejosi per kraštus, bet įvartis ir pergalė pareikalavo daug jėgų.

„Kaip ir žaidėjai, pavargo ir trenerių kolektyvas. Prašau jūsų manęs neužlaikyti“, – atsidusdamas į žurnalistus kreipėsi Lietuvos rinktinės strategas I.Pankratjevas.

„Džiaugiamės pergale. Pasveikinau vyrus. Prieš rungtynes sakiau, kad bus sunkios ir klampios rungtynės. Prieš mačą akcentavau pavojų prie mūsų vartų po standartinių padėčių. Po standartų Estijos rinktinė perimdavo iniciatyvą. Progų turėjome tiek mes, tiek ir estai. Šiandien ne tai kad pasisekė, bet įvartį įmušėme mes“, – spaudos konferencijoje rungtynes apibendrino I.Pankratjevas.

Pergalės neužliūliavo

Lietuviai su anglais žengia koja kojon E grupės viršūnėje. Pirmosios dvi vietos garantuoja kelialapį į 2016-ųjų Europos pirmenybes Prancūzijoje. Viena daugiausia taškų surinkusi trečiąją vietą užėmusi komanda taip pat gaus tiesioginį kelialapį.

Tačiau I.Pankratjevas į Prancūzijos stadionus dar nesižvalgo. Atrankos ciklas baigsis tik kitų metų spalį.

„Mes taip toli nežiūrime. Žiūrime į sekančias rungtynes su Slovėnija. Pasikartosiu – žingsnis po žingsnio, o kažką kalbėsime kitų metų rudenį“, – kuklinosi I.Pankratjevas.

Kitas lietuvių žingsnis – sekmadienį su Slovėnija. Šie į Vilnių atvyks po pralaimėjimo estams reabilitavęsi pergale prieš šveicarus.

„Po kiekvieno mačo galima kažką patobulinti. Dar yra taisytinų dalykų. Yra buvę ir gražesnių mačų, bet dabar svarbiausia trys taškai“, – teigė I.Pankratjevas.

Pergalingą keitimą suplanavo

Pergalingą įvartį į estų vartų pasiuntęs S.Mikoliūnas aikštėje pasirodė antrojo kėlinio pradžioje. Šis manevras jau buvo nubraižytas I.Pankratjevo taktinėse schemose dar prieš rungtynes.

„Prieš mačą treneriai visada pasitaria vieną ar kitą variantą, – teigė I.Pankratjevas, nenorėjęs išskirti nei S.Mikoliūno, nei aktyviai puolime žaidusio Arvydo Novikovo žaidimo. – Žaidžia visa komanda. Buvo pavojingų epizodų prie mūsų vartų, bet gynėjai ir vartininkas apsigynė. Todėl džiaugiuosi visais žaidėjais.“

Lietuviai įvartį įmušė po pertraukos, nors pirmajame kėlinyje kur kas tvirčiau laikė žaidimo vadžias ir kontroliavo tempą.

Iki pertraukos lietuviai žaidė aktyviau, bet įvartį pasiekė antrajame kėlinyje. Kodėl kėliniai buvo tokie skirtingi?

„Rungtynių eiga diktavo tokį tempą. Komanda jauna, atsakomybė slėgė žaidėjus. Jei būtume pasiekę įvartį, galbūt būtų buvę lengviau, – svarstė lietuvių strategas. – Pavargo visa komanda. Matėsi, kad Estijos rinktinė yra fiziškai labai gerai pasiruošusi. Ypač ginantis vienas prieš vieną, jie laimėdavo mikrodvikovas. Bet kai mums pavykdavo nuleisti kamuolį ant žemės ir sužaisti tiksliau vieną kitą perdavimą, jiems kildavo problemų.“

Estai nusivylę

Estijos rinktinės strategas Magnusas Pahrssonas nesididžiavo savo auklėtinių žaidimu pirmoje rungtynių pusėje, bet antroji jį padrąsino prabilti bent apie vieną taškelį, kurį estai galėjo išsivežti iš Lietuvos. 

„Pirmoje rungtynių pusėje lietuviai mus spaudė, bet galėjome žaisti geriau. Žaidėme lietuvių primestą futbolą, nekontroliavome kamuolio. Per greitai priėmėme sprendimus. Nemanau, kad lietuviai dominavo, bet jie pirmoje pusėje žaidė geriau. Po pertraukos buvau labiau patenkintas auklėtinių žaidimu. Jau kontroliavome žaidimo tempą, atlikome daugiau perdavimų, bet turėjome problemų kurdami progas. Kai lietuviai įmušė, labai stengėmės lyginti rezultatą. Manau, kad nusipelnėme lygiųjų, nes turėjome progų įmušti“, – sakė strategas.

Estas teigė, kad I.Pankratjevas savo manevrais jo nenustebino.

„Tai fiziškai stipri, tvarkinga komanda. Jie mėgsta kontaktą, kietą fizinį futbolą. Daug aukštų futbolininkų. Novikovas pirmoje pusėje įrodė, kad yra pavojingiausias lietuvių žaidėjas“, – sakė M.Pahrssonas.

Jis teigė, kad dirbtina stadiono danga turėjo įtakos žaidimui, bet sąlygos vienodos visiems.

„Žinojome, kad galime laimėti. Rungtynės galėjo pakrypti į bet kurią pusę. Buvome gerai pasiruošę. Bet pirmoje pusėje sužaidėme prastai. Galime žaisti daug geriau“, – reziumavo M.Pahrssonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.