Futbolo stebuklo sulaukusi Lenkija – euforijoje

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 13, 2014, 12:22 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 1:44 PM

Lenkijoje futbolo aistruoliai išgyvena euforiją, kuri kilo po atrankos į 2016 metų Europos futbolo čempionatą rungtynių su Vokietija. Būtent šiose rungtynėse lenkai padarė, tai, ko niekas nesitikėjo – jie dukart smogė pasaulio čempionams. Apie elitą nuolat svajojanti Lenkija traukė pergalės dainas ir ilgam įsimins šventę, kai tūkstančiai sirgalių stadioną paliko švieslentei skelbiant apie sensaciją – 2:0.

„Stebuklas, kuris pagal fizikos ir Merfio dėsnius net neturėjo nutikti“, - taip rašė Michalas Pol iš „Przeglad Sportowy“.

Gyrė puolėją

Daugelis Lenkijos futbolo specialistų ir komentatorių prieš rungtynes su Vokietija siūlė laikytis kitokio plano nei rinktinė parodė šeštadienį. Garsiausiai aidėjo siūlymai nusilenkti – nešvaistyti jėgų ir galvoti apie antradienio rungtynes. Taškus skaičiuojantys lenkai tuomet susitiks su Škotija, rašo guardian.co.uk.

Tačiau lenkų strategas ir jo komanda turėjo parengę kitą scenarijų. Jie negailėjo jėgų ir kovojo dėl kiekvieno milimetro aikštėje, kol galiausiai nuleido ant žemės Brazilijoje triumfavusius varžovus. Ir kai nuaidėjo finalinis teisėjo švilpukas, lenkai žinojo, ką reikia kelti aukščiausiai.

Žiniasklaida tiesiog plojo vartininkui Wojciechui Szczesny, išrinktu rungtynių žaidėju. Tačiau „Rzeczpospolita“ išskyrė Miuncheno „Bayern“ puolėją Robertą Lewandowskį. „Parodė ką reikia daryti, o kiti pasekė jo keliu“, - rašė „Rzeczpospolita“

26 metų aukščiausios klasės futbolininką gyrė ir „Gazeta Wyborcza“, pabrėžusi, kad jis pagaliau žaidė lyg kapitonas.

Vadins pasaulio čempionais?

R.Lewandowskis sulaukė daug pagyrų ne tik už žaidimą. Taip, jis atliko rezultatyvų perdavimą, surengęs greitą ataką, bet kartu ir daug vadovavo. Net sirgaliams buvo galima išgirsti, kaip šis šaukia Maciejui Rybusui, kad iš arčiau prižiūrėtų Matsą Hummelsą.

„Didžiausios Lenkijos gėdos pabaiga“, - taip skelbė „Gazeta Wyborcza“, prisiminusi, kad ši lenkų pergalė prieš vokiečius – pirmoji per 19-a kartų.

„Rzeczpospolita“ juokavo, kad dabar Lenkijos rinktinė turėtų būti vadinama pasaulio čempione.

Vokiečiai ieško kaltų

Bet visai šalia Lenkijos euforijos nebuvo. Vokiečiai mėgino išsiaiškinti, kodėl tvirtoji kariauna suklupo. „Bild“ rungtynėse labiausiai pasigedo Philippo Lahmo, baigusio karjerą rinktinėje po pasaulio čempionato.

„Kapitonas žaidė trijose pozicijose (gynybos kraštuose ir kaip atsitraukęs saugas). Jis į rungtynes įnešdavo sukauptą aukščiausio lygio patirtį ir žaidimą. Jo netekus išvydome problemas“, - rašė „Bild“.

Laikraštis taip pat pažėrė kritikos kai kuriems futbolininkams, iš kurių tikėjosi geresnio žaidimo.

 „Po pasaulio čempionato kai kurios žvaigždės dar nėra pasiekusios geros formos. Pavyzdžiui Thomasas Muelleris. „Bayern“ žvaigždei trūko atsidavimo. Lukasas Podolskis dabar yra labiausiai patyręs. Jis sužaidė 119 rungtynių ir galėjo padėti komandai, - teigė „Bild“. - Bet jis šiuo metu neįsitraukia į žaidimą „Arsenal“ klube ir nejaučia ritmo. M.Hummelsui irgi trūksta ritmo. Jam reikia iš naujo atrasti savo geriausią formą.“

Nesuprato sprendimo

Prancūzijos sporto žiniasklaidos gigantas „L'Equipe“ turėjo daugiau atsakymų ir pirštu bedė į vokiečių trenerį Joachimą Loewą. Pastarasis rungtynėse nusprendė žaisti pasitelkęs netikro devyneto poziciją.

„Jo sprendimas gali būti svarstomas. Jis ir toliau ignoruoja tikrus įvarčių mušėjus, kaip Stefanas Kiesslingas ar Pierre''as-Michalas Lasogga. Treneris toliau remiasi pusiau puolėjais, kaip Mario Goetze ir Th.Muelleris. Ir tai jis daro nesėkmingai“, - rašė „L'Equipe“.

Kol lenkai skaičiuoja taškus D grupėje – šeši iš galimų devynių – vokiečiams liko pasidžiaugti tik vienu dalyku, pamatytu Lenkijoje – atmosfera.

„Stadionas drebėjo. Jis nusidažė raudona ir balta spalvomis. Apie 57 tūkstančius sirgalių surengė nacionalinę šventę. To dar nebuvo šiame naujajame Nacionaliniame stadione“, - rašė „Süeddeutsche“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.