„El Clasico“ mūšyje – talentų ir milijonierių dvikova

C.Ronaldo (kairėje) ir L.Messi šiandien Madrido „Santiago Bernabeu“ stadione susitiks akis į akį per pirmąjį „El Clasico“ mūšį šį sezoną Ispanijos pirmenybėse.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
C.Ronaldo (kairėje) ir L.Messi šiandien Madrido „Santiago Bernabeu“ stadione susitiks akis į akį per pirmąjį „El Clasico“ mūšį šį sezoną Ispanijos pirmenybėse.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 25, 2014, 11:36 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 5:40 PM

Nauja Madrido „Real“ ir „Barcelona“ futbolininkų akistata vėl kaitina kraują. Kodėl „El Clasico“ mūšiai jau seniai tapo svarbiausiu sporto įvykiu visame pasaulyje?

Madrido „Santiago Bernabeu“ stadione šį šeštadienį „Real“ ir „Barcelona“ futbolininkai pirmąkart šį sezoną susitiks akis į akį Ispanijos pirmenybėse.

Belaukdamas „El Clasico“ mūšio „Lietuvos rytas“ pažvelgė į šios dvikovos užkulisius per įspūdingausių skaičių pjūvį.

REKORDINĖ RINKOS VERTĖ

Aikštėje - beveik milijardas eurų

„El Clasico“ vertas aukso. Jokiose kitose rungtynėse nepamatysi tokių milžiniškų eurų kalnų.

Remiantis specializuotos futbolo rinkos svetainės „Transfertmarkt“ duomenimis, bendra dviejų komandų įprastų starto sudėčių vertė siekia net 946 mln. eurų.

„Real“ žaidėjai kainuoja 506, o „Barcelona“ – 440 mln. eurų.

Keturių brangiausių futbolininkų rikiuotėje Lionelis Messi (120 mln. eurų) lenkia Cristiano Ronaldo (100 mln. eurų), Garethą Bale’ą (80 mln. eurų) ir Neymarą (70 mln. eurų).

„El Clasico“ dar labiau nutolsta nuo kitų mačų, kai palygini abiejų klubų sumokėtas išpirkas už savo žaidėjus.

„Real“ ir „Barcelona“ kartu išleido net 846 mln. eurų įsigydami futbolininkus, kurie priklauso komandoms šį sezoną.

Už 24 futbolininkus, kuriuos dabar treniruoja Carlo Ancelotti, Madrido klubas sumokėjo net 571 mln. eurų – beveik dvigubai daugiau nei „Barcelona“ komanda, kuri visiems savo pirkiniams išleido tik 274,6 mln. eurų.

Bet šį milžinišką skirtumą nesunku paaiškinti: pusė futbolininkų, kuriuos šįmet treniruoja Luisas Enrique, buvo užauginti „Barcelona“ futbolo mokykloje ir dar niekada nežaidė jokiame kitame klube.

Išskirtinę „El Clasico“ finansinę vertę geriausiai patvirtina dar vienas faktas – per „Real“ ir „Barcelona“ rungtynes ant vejos laksto keturi brangiausi žaidėjai per visą futbolo istoriją.

Už C.Ronaldo 2009-aisiais „Manchester United“ klubui madridiečiai sumokėjo 93,3 mln. eurų, o pernai už G.Bale’ą „Tottenham Hotspur“ – 91,4 mln. eurų.

Šią vasarą Luisas Suarezas atvyko į Barseloną iš „Liverpool“ už 82,5 mln. eurų, o Jamesas Rodriguezas persikėlė į Madridą iš „Monaco“ už 80 mln. eurų.

NEPRILYGSTAMA PATIRTIS

1489 mačai rinktinėse, 226 titulai

Per „El Clasico“ mūšius galima pamatyti ne tik išskirtinį talentų susitelkimą kiekviename aikštės kvadratiniame metre.

Visi 22 šios dvikovos aktoriai išsiskiria ir neprilygstama patirtimi. Jeigu sudėtume rungtynių, kurias nacionalinėse rinktinėse jau sužaidė įprastos „Real“ ir „Barcelona“ starto sudėties šį sezoną žaidėjai, gautume įspūdingą skaičių – net 1489 mačus.

Beje, bendra dviejų ekipų patirtis šiuo požiūriu būtų labai panaši: „Real“ žaidėjai savo rinktinėms atstovavo 718, o „Barcelona“ – 771 kartą.

Labiausiai patyręs iš visų yra Ikeras Casillasas, Ispanijos rinktinei atstovavęs net 158 kartus.

„Real“ vartininkas lenkia dar tris „šimtininkus“ – savo komandos draugus Sergio Ramosą (122 mačai Ispanijos rinktinėje) ir C.Ronaldo (116 mačų Portugalijos rinktinėje) bei „Barcelona“ gynėją Javierą Mascherano (108 mačai Argentinos rinktinėje).

Mažiausiai iš visų tarptautinės patirties kol kas sukaupė „Real“ dešinysis gynėjas Danielis Carvajalas, Ispanijos rinktinei atstovavęs 2 kartus.

„El Clasico“ dalyviai jau sukaupė ne tik gausybę patirties, bet ir milžinišką trofėjų kolekciją. Atmetus visas pergales jaunimo varžybose, abiejų komandų starto sudėties žaidėjai jau yra iškovoję 226 titulus („Barcelona“ – 105, „Real“ – 121).

Visus pranoksta „Barcelona“ brazilas Dani Alvesas (25 titulai), lenkiantis komandos draugus A.Iniestą (24), L.Messi (22) ir C.Ronaldo (19), kuris yra tituluočiausias „Real“ žaidėjas.

Šeštadienį „Santiago Bernabeu“ stadione nuo pradžių turėtų žaisti net penki pasaulio čempionai: ispanai I.Casillasas, S.Ramosas, Sergio Busquetsas, A.Iniesta ir vokietis Toni Kroosas, o ant atsarginių suolo dar sėdės pasaulio čempionate taip pat triumfavę vokietis Sami Khedira ir ispanas Xavi.

ČEMPIONŲ RIKIUOTĖ

Laimėjo du trečdalius titulų

Naujasis „El Clasico“ dar sykį visiems primins, kodėl „Real“ ir „Barcelona“ tiesiog karaliauja šalies pirmenybėse.

Šie klubai kartu jau laimėjo net 54 („Real“ – 32, „Barcelona“ – 22) iš 83 titulų Ispanijos lygoje nuo 1929-ųjų. Tai sudaro net 65 procentus iš visų čempionų karūnų.

Palyginti su kitomis keturiomis pagrindinėmis Europos lygomis, „Real“ ir „Barcelona“ persvara namuose tiesiog drasko akis.

Italijoje du pirmieji klubai laimėjo 43 (Turino „Juventus“ – 30, o „Milan“ – 18 titulų), Anglijoje – 33 („Manchester United“ – 20, „Liverpool“ – 18), Vokietijoje – 31 („Bayern“ – 24, „Nurnberg“ – 9), o Prancūzijoje – tik 25 procentus („Saint-Etienne“– 10, Marselio „Olympique“ – 9) iš visų titulų.

VIRŠŪNĖJE – L.MESSI

21 įvartis per 26 mačus

Šeštadienį „Santiago Bernabeu“ stadione L.Messi gali pagerinti dar vieną rekordą.

Per „El Clasico“ mūšius Ispanijos pirmenybėse „Barcelona“ argentinietis jau įmušė 14 įvarčių. Visų laikų rezultatyviausių žaidėjų sąraše L.Messi kol kas dalijasi pirmąja vieta su Alfredo di Stefano, bet pasiruošęs aplenkti legendinį „Real“ puolėją ir tapti vienvaldžiu lyderiu.

Tai L.Messi jau padarė, jeigu skaičiuotume visas „Barcelona“ ir „Real“ akistatas oficialiose varžybose.

Dabartinis „Barcelona“ lyderis jau įmušė 21 įvartį per 26 mačus, aplenkdamas A.di Stefano (18), Raulį (15), Puškašą, Cesarą, Gento (14) ir C.Ronaldo (13).

L.Messi – tik 27-eri, o jo sutartis su katalonais galioja dar ketverius metus, todėl argentinietis šiuos du „El Clasico“ rezultatyvumo rekordus gali pakelti į tiesiog nepasiekiamas aukštumas.

„Barcelona“ gerbėjai, aišku, labiau laukia, kad L.Messi padėtų pagaliau nusverti „El Clasico“ svarstykles katalonų klubo naudai.

Kol kas „Real“ prieš „Barcelona“ ekipą šiek tiek pirmauja 91:89 (48 lygiosios) po 228 tarpusavio akistatų visose oficialiose varžybose (Ispanijos lygoje, Karaliaus taurės, Ispanijos supertaurės, šalies lygos taurės ir Europos taurių turnyruose).

Madridiečiai taip pat turi persvarą ir „El Clasico“ mūšiuose tik Ispanijos pirmenybėse: „Real“ čia laimėjo 70, o „Barcelona“ – 66 kartus (32 lygiosios).

STEBI VISAS PASAULIS

700 žurnalistų, 500 mln. žiūrovų

Kiekvienais metais „El Clasico“ dvikovos sutraukia daugiausia žiniasklaidos ir televizijos žiūrovų dėmesio visame pasaulyje.

Šeštadienį „Santiago Bernabeu“ stadione laukiama per 700 žurnalistų, atstovaujančių 200 nacionalinių ir tarptautinių žiniasklaidos priemonių.

Kaip visus juos sutalpinti į spaudos ložę ir nė vieno nenuskriausti – didžiausias „Real“ spaudos departamento galvos skausmas.

„El Clasico“ televizijos transliaciją visame pasaulyje stebės apie 500 mln. žiūrovų. Būtent „Real“ ir „Barcelona“ rungtynės nuolat gerina visus sporto laidų rekordus.

2009-ųjų lapkričio 29-ąją „El Clasico“ mūšiui skirta Ispanijos televizijos laida „Punto Pelota“ truko net 16 valandų!

Nors tiesioginiame eteryje keitėsi ekspertai ir komentatoriai, visą laiką dirbęs pagrindinis laidos vedėjas Josepas Pedrerolas neatsitiktinai po to pateko ir į Guinnesso rekordų knygą.

AISTROS SOCIALINIUOSE TINKLUOSE

Jau turi 190 mln. sekėjų

„Facebook“ ir „Twitter“

„El Clasico“ kelia dar neregėtas aistras ir socialiniuose tinkluose.

Madrido ir Barselonos klubų vadovai seniai suprato, kaip svarbu palaikyti ir nuolat plėsti savo ryšius su komandų gerbėjais visame pasaulyje.

Įvairiomis kalbomis palaikomas „Real“ ir „Barcelona“ paskyras „Facebook“, „Twitter“ ir „Instagram“ tinkluose jau seka 186,7 mln. internautų.

Čia kol kas neryškiai pirmauja „Barcelona“, turinti 94,1 mln. sekėjų („Real“ – 92,6 mln.).

Žaidėjų populiarumo skaičiai socialiniuose tinkluose – dar įspūdingesni.

C.Ronaldo čia yra ryškus lyderis. „Real“ žvaigždė „Facebook“ tinkle turi net 100,2 mln. gerbėjų. „Twitter“ paskyroje jį seka 30,5, o „Instagram“ – 8,9 mln. internautų. Iš viso portugalas turi 139,6 mln. sekėjų ir lenkia kitas „El Clasico“ žvaigždes.

L.Messi aktyviai reiškiasi „Facebook“ (74 mln.) ir „Instagram“ (7,5 mln.), bet net neturi asmeninės paskyros „Twitter“ tinkle, kuriame jo vardu naudojasi tik rėmėjai („Adidas“).

Neymaras iš viso turi 74,6 mln. gerbėjų (48 mln. „Facebook“, 14,7 mln. „Twitter“ ir 11,9 mln. „Instagram“, kuriame jis yra populiariausias žaidėjas).

L.Suarezas ryškiai atsilieka nuo pirmojo trejetuko, kol kas surinkęs 10,3 mln. sekėjų „Facebook“ ir 3,9 mln. – „Twitter“, bet urugvajietis iki šiol neturi asmeninės paskyros „Instagram“ tinkle.

„Real“ ir „Barcelona“ taip pat turi oficialiai registruotas „penas“ – savo gerbėjų grupes, kurios sudaro svarbų sirgalių tinklą visame pasaulyje.

Madrido klubą šiuo metu palaiko 1970, o Barselonos – 1537 registruotos grupės.

Bet net priklausydamas „penas“ neturi privilegijų norėdamas gauti bilietą į „El Clasico“ mūšį.

30 – tiek įvarčių šį sezoną Ispanijos čempionate jau įmušė Madrido „Real“ futbolininkai. Jie yra rezultatyviausia komanda tarp visų penkių stipriausių Europos lygų (Ispanijos, Anglijos, Vokietijos, Italijos, Prancūzijos) klubų.

8 - tiek turų šį sezoną Ispanijos pirmenybėse „Barcelona“ dar nepraleido nė vieno įvarčio. Katalonai yra vienintelė tokia komanda tarp visų penkių stipriausių Europos lygų (Ispanijos, Anglijos, Vokietijos, Italijos, Prancūzijos) klubų.

Idealios sudėtys

Madrido „Real“: Ikeras Casillasas – Danielis Carvajalas, Raphaelis Varane’as, Sergio Ramosas, Marcelo – Luka Modričius, Toni Kroosas – Garethas Bale’as, Jamesas Rodriguezas, Cristiano Ronaldo – Karimas Benzema.

„Barcelona“: Claudio Bravo – Dani Alvesas, Javieras Mascherano, Jeremy Mathieu, Jordi Alba – Ivanas Rakitičius, Sergio Busquetsas, Andresas Iniesta – Neymaras, Luisas Suarezas, Lionelis Messi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.