Britų dilema: ar prievartautojas turėtų grįžti į futbolo klubą?

Ar turėtų nuteistas už prievartavimą žmogus, kuris atliko bausmę kalėjime, grįžti į savo buvusį darbą? O jeigu tas darbas – aukšto lygio futbolo klubo atstovavimas? Į tokį klausimą – anksčiau aktualų ir lietuviams dėl brolių Lavrinovičių - mėgina atsakyti britai, kai per šalį nusirito žinia, kad į laisvę žengia Chedas Evansas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-25 17:38, atnaujinta 2018-01-24 16:48

Savaitgalį Ch.Evansas išėjo iš C kategorijos britų kalėjimo, skirto seksualiniams nusikaltėliams. Už grotų jis tūnojo penkerius su puse metų. Bausmė buvo skirta už 19 metų merginos išprievartavimą viešbučio kambaryje.

Ch.Evanso žingsnius laisvėje stebėjo ir žurnalistai, kurie matė, kaip futbolininką pasiėmė sidabrinis „Mercedes“ visureigis tamsintais stiklais.

Jame 25 metų vyras slėpėsi ir nuo nepatogių klausimų, ir nuo fotografų.

Pasirašė peticiją

Praeitame gyvenime fotografai dažnai atsukdavo objektyvus į futbolininką. Tik dėl visiškai kitų priežasčių. Ch.Evansas buvo nuolat giriamas trečiosios Anglijos futbolo lygos klubo „Sheffield United“ žaidėjas. 2009 metais komanda jį įsigijo už 3 milijonus svarų.

Po trijų metų liaupsės liovėsi, o klausimus apie karjerą pakeitė kiti. Velso rinktinės puolėjas buvo nuteistas dėl išprievartavimo. Jis neigia savo kaltę.

Ch.Evansas gali būti atlikęs savo bausmę, bet ne visi mano, kad jam vėl turėtų būti leidžiama užsirišti futbolo batelius, mušti įvarčius. Beveik 150 tūkst. žmonių pasirašė peticiją, kurioje reikalaujama neleisti jam grįžti į „League One“ pirmenybių klubą.

„Daug žodžių karų kilo dėl to, kad jis nepripažino savo kaltės, - sakė Futbolo asociacijos agentė Shenheela Ahmed. - Bet kur parašyta, kad nuteistas nusikaltėlis, kuris atliko bausmę, negali dirbti?“

Prastas pavyzdys?

Nors Ch.Evansas nežaidžia aukščiausioje Anglijos futbolo lygoje, jis uždirba pinigus, apie kuriuos dalis žmonių gali tik pasvajoti. Jis taip pat yra matomas. Ministro pirmininko pavaduotojas Nickas Cleggas pabrėžia, kad sprendžiant sportininko ateities klausimus klubai turėtų pagalvoti ir apie tai, koks šis bus pavyzdys jaunajai kartai.

„Jis atliko bausmę, bet nemanau, kad futbolo klubo savininkai kažkokiu būdu gali užmiršti tai, kas nutiko, - LBC radijui sakė N.Cleggas. - Mes kalbame apie pavyzdį daugeliui jaunų berniukų, kurie žiūri į futbolininkus lyg į savo herojus. Jie nori būti tokie pat, o štai jis padarė labai rimtą nusikaltimą.“

Klubo reakcija

Kylant vis daugiau diskusijų žiniasklaidoje „Sheffield United“ nusprendė žengti neįprastą žingsnį. Klubas paneigė viename Anglijos laikraščių pasirodžiusį pranešime, kad „Sheffield United“ Ch.Evansui pasiūlė sutartį.

„The Sun“ straipsnis apie tai, kad klubas pasiūlė sutartį buvusiam žaidėjui Ch.Evansui yra neteisingas ir žalingas ekipai, - rašoma „Sheffield United“ pranešime. - Mes buvome anksčiau pateikę pareiškimą dėl šios situacijos. Paskutinis žiniasklaidos pranešimas pritrūko patikimumo.“

Labdaros nukentėjusioms moterims fondo vykdančioji direktorė Polly Neate, paklausta, kokią žinia būtų siunčiama visuomenei, jeigu Ch.Evansas grįžtu į klubą, sakė: „Komanda turi atsakingai vertinti, ką priima į aukštas pareigas. Klubas turėtų rimtai apgalvoti, ar nuteistas prievartautojas, kuris ir toliau protestuoja, teigdamas, kad nepadarė nieko blogo, yra tinkamas žmogus. Jo situacija sukėlė daug pasipiktinimo ir netgi pasuko aukos kaltinimo keliu, o tai vargu, ar padės klubo įvaizdžiui“, - sakė ji CNN.

„Labai svarbu, kad aukšto rango institucijos pasisakytų apie išprievartavimų rimtumą. Negalima kaltinti aukų ir prisidėti prie kalbos, kuri menkina smurto prieš moterį suvokimą“, - sakė P.Neate.

Nežino, ką darys

Bet S.Ahmed mano, kad didžioji dauguma pykčio, kuris kyla kalbai pasisukant apie Ch.Evanso sugrįžimą į futbolą, yra susiję su dideliu atlyginimu.

„Manau, kad žmonės pyksta, nes dauguma bausmę atlikusių nusikaltėlių turi viską pradėti nuo pradžių. Jie turi nagais kabintis, kad gautų darbą, - sakė ji. - Bet štai čia yra jaunas vaikinas, kuris sulaukė bausmės, niekada nepripažino kaltės ir dabar išeina iš kalėjimo bei iškart gauna gerai apmokamą darbą.“

Ch.Evansas niekada nebuvo atleistas iš „Sheffield United“ klubo, o tai reiškia, kad jo sutartis baigė galioti, kai šis buvo kalėjime. Kol kas jis nėra atskleidęs, ar ketina sugrįžti į futbolo aikštę, tačiau publikos akys Ch.Evanso pirmuosius žingsnius seks akylai.

Žiniasklaidos dėmesys

Gerbėjams ir nekentėjams teks palaukti kitos savaitės. Ch.Evansas pažadėjo, kad tuomet savo interneto svetainėje patalpins labai asmenišką vaizdo įrašą.

„Nataša (Ch.Evanso mergina) ir šeima niekada neprašė tokio žiniasklaidos kišimosi, bet dėl įvykių ji buvo tuo užversta“, - sakė Ch.Evansas, paminėjęs ir Velso miestą, kuriame buvo padarytas nusikaltimas.

„Jie prašė tik vieno – kad žiniasklaida praneštų garbingai“, - tikino futbolininkas.

Tačiau ne tik jo vieno gyvenimas tapo daug sunkesniu po žiniasklaidos įsikišimo. Aukai teko susidurti su dideliais nemalonumais, kai Ch.Evansą palaikantys žmonės išsiaiškino, kas ji tokia.

„Auka buvo įžeidinėjama ir pažeidžiant įstatymams identifikuota. Jai tai padarė daug neigiamos įtakos, - sakė P.Neate. - Ir jis neparodė jokio gailesčio. Taip pat elgėsi ir „Sheffield United“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.