Rusijos pozicija: rasizmas futbole – ne mūsų problema

2018 metų pasaulio čempionato organizatorė Rusija neturi jokių rasizmo futbole problemų, sako šalies Sporto ministras Vitalijus Mutko, nors paskutinieji įvykiai rodo priešingai.

CSKA klubas Čempionų lygos grupių etapo namų rungtynes šį sezoną žais tuščiame stadione.<br>AP nuotr.
CSKA klubas Čempionų lygos grupių etapo namų rungtynes šį sezoną žais tuščiame stadione.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Oct 25, 2014, 4:03 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 4:48 PM

Neseniai Rusijoje lankėsi FIFA atstovai, kurie stebėjo stadionų statybų ir renovacijų darbus. Jie taip pat kalbėjo apie pagrindines rusų problemas futbole ir pabrėžė, kad šalis privalo tvarkytis su rasizmu bei chuliganizmu stadionuose.

Tačiau V.Mutko stengiasi sudaryti įspūdį, lyg tokios bėdos neegzistuotų, nors jos – akivaizdžios. Neseniai Maskvos CSKA klubas buvo priverstas visus savo Čempionų lygos grupės mačus žaisti uždarytame stadione. Tokią bausmę UEFA skyrė už pasikartojančius incidentus, kai ekipos sirgaliai rasistiškai įžeidinėja varžovus. Rusijos lygoje anksčiau buvo daugiau su tuo susijusių problemų.

„Nesuprantu, kodėl turėtume tai akcentuoti. Daug juodaodžių žaidėjų iš Afrikos, Azijos žaidžia Rusijoje. Aš nematau jokių problemų“, - sakė V.Mutko.

Netrukus jis sulaukė klausimo apie tai, kad kai kurie juodaodžiai futbolininkai ne tik išreiškė nepasitenkinimą Rusijos sirgaliais, bet ir baimę. „Nematau, ko reikėtų bijoti. Galiu pasakyti, kad tai globalinė problema“, - sakė V.Mutko.

Pernai „Manchester City“ saugas Yaya Toure pareiškė, kad juodaodžiai futbolininkai turėtų boikotuoti pasaulio čempionatą, jeigu rasizmo atvejų skaičius stadionuose nebus ryškiai sumažintas. Y.Toure kalbėjo po to, kai Čempionų lygos rungtynėse jį CSKA sirgaliai pasitiko beždžionių šūkį imituojančiais garsais.

Tačiau V.Mutko griežtai pabrėžia, kad rasizmas – ne Rusijos problema. „Tai pasirodo bet kuriame stadione pasaulyje ir jūs tai gerai žinote. Tai išlenda visur, nes toks šiandieną yra pasaulis“, - sakė V.Mutko, pridūręs, kad Rusija metė rimtą iššūkį rasizmui.

FIFA vykdomojo komiteto narys V.Mutko priminė, kad klausimai apie rasizmą buvo užduodami dar prieš Sočio žiemos olimpines žaidynes. „Niekieno laisvės ar teisės nebuvo suvaržytos. Tą patį galiu garantuoti ir pasaulio čempionate“, - sakė jis.

Šį sezoną Rusijos futbolo sąjunga jau baudė klubus po to, kai sirgaliai įžeidinėjo Maskvos „Dinamo“ gynėją iš Kongo Christopherį Samba ir Sankt Peterburgo „Zenit“ puolėją iš Brazilijos Hulką.

Beje, Ch.Samba buvo nušalintas dvejiems mačams, nes po to, kai sirgaliai jį įžeidinėjo, šis jiems parodė vidurinįjį pirštą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Nausėda ir I. Šimonytė apie antrąjį prezidento rinkimų turą