Italai gelbėsis: kokių reformų imsis skęstančio futbolo šalis?

Italai ieško vaistų šalies futbolą užpuolusiai epidemijai. Anksčiau didinga Italijos futbolo rinktinė dukart iš eilės turėjo pasaulio čempionatui tarti „sudie“ jau pirmajame etape, o buvę garsieji Europos čempionai „AC Milan“ ir Milano „Inter“ netgi nesugebėjo patekti į šio sezono Čempionų lygą.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2014-11-20 13:16, atnaujinta 2018-01-21 00:43

O dienos, kai į „Serie A“ užsukdavo geriausi užsienio futbolininkai, kaip Diego Maradona, Marco van Bastenas ir Zinedine'as Zidane'as, atgulė į apdulkėjusius istorijos lapus.

Dėmesys jaunimui

Tačiau Italijos futbolo federacija jau turi planą ir rezga pokyčius. Šalies futbolą turėtų sudrebinti reforma, paliesianti aukščiausią lygą ir legionierius. Jeigu italų prognozės pasitvirtins ir balsavimas pavyks, „Serie A“ klubai savo pirmosios komandos sudėtyje galės turėti 25 žaidėjus, bet ne daugiau.

Bet svarbiausia, kad bent keturi futbolininkai privalės būti atkeliavę iš jaunimo ugdymo sistemos. Tarp siūlymų – ir liegonierius liečianti tema. Kai kurie funkcionieriai mano, kad vienas iš dviejų – didžiausias ne ES žaidėjų skaičius ekipoje – privalo turėti tam tikros patirties nacionalinėje rinktinėje.

Ko italai siekia šiais pokyčiais? Suteikti šalies rinktinės strategui daugiau pasirinkimų ir sutelkti dėmesį į Italijoje augintus futbolininkus.

Neatitiks kriterijų

Tačiau ne visi Italijoje į permainas žiūri palankiai. Italijos futbolininkų asociacijos (IPA) prezidentas Damiano Tommasi mano, kad siūlymai – pernelyg radikalūs.

„Jeigu priimsime šias reformas, vis tiek turėsime nuveikti daug darbo“, - sakė D.Tommasi.

Jis atstovauja visus Italijoje esančius žaidėjus, taip pat ir užsieniečius. Jeigu balsavime bus nuspręstą imtis pokyčių, sumažės D.Tommasi stebimų futbolininkų skaičius. Iš „Serie A“ turėtų pasitraukti apie 80 futbolininkų ir kitą sezoną čempionate jų būtų 500.

Pasak „Gazzetta dello Sport“ tyrimo, nė vienas „Serie A“ klubas visiškai neatitinka svarstomų taisyklių. Štai mažieji klubai, kaip „Chievo Verona“ ar „Hellas Verona“, sudėtyje neturi nė vieno žaidėjo, kurie būtų užauginti jų akademijoje.

„Iš tikrųjų mums reikia struktūrinių pokyčių. Jie turėtų įvykti per 5-10 metų“, - sakė D.Tommasi, kuris žaidė „Roma“ klube, 2001-aisiais laimėjusiame Italijos čempionatą.

Dar sunkiau Europoje

Pritaikydama drastiškas taisykles ir atsisakydama 80 žaidėjų „Serie A“ lyga turėtų praktiškai didžiausią italų ir jaunų futbolininkų skaičių, o tai padėtų nacionalinei rinktinei. Tačiau tuomet klubų lauktų dar vienas didelis iššūkis. Jau dabar Italijos komandos negali deramai varžytis su geriausių Europos lygų ekipomis, o įvedus taisykles dvikovos taptų dar sunkesnėmis.

„Turėtume save lyginti su tokiomis šalimis, kaip Vokietija ar Belgija. Jos neturi tokių apribojimų, tačiau jų rinktinių sudėtys yra daug geresnės nei mūsų“, - pabrėžė D.Tommasi.

„Serie A“ turėdavo keturias vietas Čempionų lygoje, tačiau prieš keletą metų kelialapių į elitą skaičius sumažėjo. Italijos čempionatas užleido vietą Voketijos „Bundesliga“ pirmenybėms ir UEFA reitinge atsidūrė ketvirtoje vietoje. Dabar tik du geriausi „Serie A“ klubai gauna tiesioginį kelialapį į elitinį turnyrą, o trečiąją vietą užėmusi ekipa keliauja į atkrintamąjį etapą, kur kovoja dėl bilieto.

Šį sezoną atkrintamajame etape „Napoli“ pralaimėjo Bilbao „Athletic“ komandai, tad italai Čempionų lygoje stebi du savo klubus: triskart „Serie A“ čempionę Turino „Juventus“ ekipą ir „Roma“ futbolininkus.

Reikia ilgalaikio plano

Ar šios komandos patenkina Italijos sirgalius? Vargu. Štai „Roma“ praėjusį mėnesį namuose 1:7 buvo sutrypta Miuncheno „Bayern“ komandos. Rezultatas išryškino skirtumą tarp Italijos ir Vokietijos klubų.

Dėl griūvančių stadionų, sirgalių smurto, mažėjančio lankomumo, „Serie A“ stipriai atsilieka ir nuo Anglijos „Premier“ lygos, kuri didžiuojasi pilnomis tribūnomis, chuliganų eliminavimu ir didžiuli tarptautiniu susidomėjimu.

Skirtumą ypač atspindi gaunami pinigai iš sutarčių su televizijomis. Vienoje svarstyklių pusėje – 186 milijonų sutartį pasirašę italai, o kitoje – daugiau nei 800 mln. eurų gaunantys anglai.

Galbūt italams reikėtų sekti Anglijos modelį. Pastarasis buvo sulaukęs daug kritikos, bet pasiteisino, kai šalyje nerodant gyvai rungtynių sirgaliai buvo priversti judėti į stadionus.

„Televizijos turėtų būti suinteresuotos rungtynes rodyti pilnuose stadionuose, - sakė D.Tommasi. - Bet pirmiausia tu turi pademonstruoti šou aikštėje bei pritraukti žmones. Reikia sukurti priežastį, dėl kurios sirgaliai rinktųsi stadioną, o ne televiziją. Manau, kad atbaido ir tai, jog turi pirkti sezoninį bilietą, nors nežinau, kurią dieną tiksliai vyks rungtynės.“

Paskutiniais žodžiais jis priminė Italijos futbolo lygos pomėgį tikslų kalendorių sudaryti iki pirmenybių likus mėnesiui.

„Yra daug dalykų, apie kuriuos reikėtų pagalvoti. Mums nereikėtų kalbėti apie pokyčius, kurie palies tik kitą sezoną. Mums reikia penkerių ar dešimties metų plano“, - sakė D.Tommasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.