FIFA Aukso kamuolio rinkimai: I. Pankratjevas užmiršo C. Ronaldo

Madrido „Real“ puolėjas Cristiano Ronaldo ir Miuncheno „Bayern“ vartininkas Manuelis Neueris gavo daugiausia balsų iš Lietuvos atstovų per FIFA Aukso kamuolio rinkimus, kurių rezultatai oficialiai buvo paskelbti pirmadienio vakarą Ciuriche. Bet tik „Barcelona“ puolėjas Lionelis Messi sulaukė dėmesio iš visų trijų lietuvių.

Pirmadienio vakarą Ciuriche buvo paskelbta, kam atiteko 2014 metų FIFA Aukso kamuolys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pirmadienio vakarą Ciuriche buvo paskelbta, kam atiteko 2014 metų FIFA Aukso kamuolys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Aleksiūnas

Jan 12, 2015, 4:24 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 7:46 AM

Geriausiu 2014 metų pasaulio futbolininku buvo išrinktas C.Ronaldo.

FIFA ir "France football" surengtoje apklausoje 29-erių portugalas triumfavo jau trečiąjį kartą. Prieš tai Madrido "Real" puolėjas buvo nugalėjęs 2008 ir 2013 metais.

2014-ųjų apklausoje C.Ronaldo surinko 35,66 proc. balsų. Už jo nugaros liko L.Messi (15,76 proc.) ir M.Neueris (15,72 proc.). Į pirmąjį dešimtuką dar pateko olandas Arjenas Robbenas (7,17 proc.), vokiečiai Thomas Muelleris (5,42 proc.), Philippas Lahmas (2,90 proc.), brazilas Neymaras (2,21 proc.), kolumbietis Jamesas Rodriguezas (1,47 proc.), vokietis Toni Kroosas (1,43 proc.) ir argentinietis Angelis di Maria (1,29 proc.).

Kapitonas balsavo už C.Ronaldo

Lietuvos futbolo rinktinės kapitonas Tadas Kijanskas pirmąją vietą skyrė C.Ronaldo, nacionalinės rinktinės treneris Igoris Pankratjevas – L.Messi, o dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistas Giedrius Janonis – M.Neueriui.

„2014 metais Cristiano tikrai pranoko visus. Jis įmušė net 42 įvarčius per visą sezoną. Vien Čempionų lygoje - 17, pasiekdamas naują šio turnyro rekordą. Vien šie rezultatai neturi lygių, - lrytas.lt aiškino T.Kijanskas.

- Ronaldo padėjo komandai 10-ą kartą laimėti titulą Čempionų lygoje. Jau eilę metų Cristiano demonstruoja aukščiausią lygį ir kas svarbiausia atakuojančiam žaidėjui pelno įvarčius. Būtent įvarčiai padeda komandai pasiekti pergales. 42 įvarčiai per sezoną yra tiesiog fenomenalus rezultatas, todėl nebūtų teisinga, jeigu kažkas jį aplenktų.

Aišku, buvo daug kalbų ir dėl Neuerio, ir dėl Lionelio (Messi), bet Cristiano metai buvo ryškesni".

Kam  atiteks FIFA Aukso kamuolys  lygiomis teisėmis sprendė trys rinkėjų grupės: 181 valstybių futbolo rinktinių treneris, 182 nacionalinių ekipų kapitonai ir po vieną žurnalistą iš FIFA priklausančių valstybių.

Visi FIFA Aukso kamuolio apklausos dalyviai turėjo išrinkti po tris futbolininkus iš 23 kandidatų sąrašo, kurį dar rudenį sudarė FIFA ir „France Football“ (Prancūzija) redakcija.

Pirmasis paminėtas žaidėjas gavo 5, antrasis – tris, trečiasis – vieną tašką.

Visi paminėjo tik  L.Messi

Lietuvos atstovai daugiausia balsų skyrė C.Ronaldo ir M.Neueriui, bet visi trys paminėjo tik L.Messi.

Portugalas ir vokietis iš lietuvių gavo po 8, o argentinietis – 7  taškus.

Lietuvos rinktinės kapitonas T.Kijanskas pirmąją vietą skyrė C.Ronaldo (5 taškai), antrąją – Vokietijos rinktinės ir Miuncheno „Bayern“ puolėjui Thomui Muelleriui (3), trečiąją – L.Messi (1).

Nacionalinės rinktinės treneris I.Pankratjevas savo balsą atidavė L.Messi (5), M.Neueriui (3) ir Olandijos rinktinės ir Miuncheno „Bayern“ puolėjui Arjenui Robbenui (1).

„Lietuvos ryto“ žurnalistas G.Janonis balsavo už M.Neuerį (5), C.Ronaldo (3) ir L.Messi (1).

L.Messi buvo vienintelis iš trijų likusių pretendentų, kurį paminėjo visi trys balsuotojai iš Lietuvos.

T.Kijanskas balsų neskyrė M.Neueriui, o I.Pankratjevas – C.Ronaldo.

"Vartininkai ir gynėjai atlieka labai daug juodo darbo, bet jiems sunkiau konkuruoti su atakuojančiais žaidėjais per tokius rinkimus. Neueris prieš Ronaldo šįmet tikrai neturi kažkokio pranašumo, - savo pasirinkimo motyvus lrytas.lt aiškino T.Kijanskas.

- Balsavau po pasaulio čempionato, kuriame Thomas Muelleris man paliko labai gerą įspūdį. Jis buvo vienas komandos lyderių, pelnė svarbių įvarčių, kurie padėjo vokiečiams iškovoti svarbiausią titulą. Prie vokiečių triumfo labai daug prisidėjo ir Tony Kroosas,  ir tas pats Neueris.

Vokiečiai tapo pasaulio čempionais, bet Ronaldo 2014 metais buvo be konkurencijos.

Cristiano sezonas tiesiog fenomenalus. Jis užkėlė kartelę ir Lioneliui Messi, ir kitiems žaidėjams. Neueris tapo rimtu pretendentu, bet jis turi ir kitą sezoną demonstruoti tokią pat aukštą sportinę formą, kad galėtų pakovoti dėl šio titulo".

Kiekvienas turi savo gerbėjų

Trys lietuviai neatsitiktinai rinkimuose turi skirtingą savo favoritą.

Kiekvienas iš trijų likusių pretendentų futbolo pasaulyje šįmet taip pat turėjo po visą būrį juos rėmusių įžymybių.

Už C.Ronaldo viešai pasisakė Brazilijos rinktinės treneris Dunga, legendiniai brazilai Ronaldo (1997 ir 2002-aisiais laimėjęs Aukso kamuolį) ir Roberto Carlosas, Turino „Juventus“ saugas prancūzas Paulas Pogba, Madrido „Real“ treneris italas Carlo Ancelotti, portugalo komandos draugas velsietis Garethas Bale'as, Turino „Juventus“ vartininkas italas Gianluigi Buffonas, prancūzų žvaigždė Zinedine'as Zidane'as.

L.Messi pirmenybę skyrė „Barcelona“ brazilas Neymaras ir urugvajietis Luisas Suarezas, brazilas Ronaldinho (2005-aisiais laimėjęs Aukso kamuolį), Marselio „Olympique“ treneris Marcelo Bielsa, Argentinos rinktinės treneris Gerardo Martino, „Barcelona“ treneris Luisas Enrique, „Paris Saint-Germain“ saugas argentinietis Javier Pastore, „Barcelona“ saugas ispanas Xavi, „New York City“ puolėjas ispanas Davidas Villa.

M.Neueris sulaukė ne tik Vokietijos rinktinės trenerio Joachimo Low ar vokiečio Oliverio Kahno, bet ir argentiniečio Diego Maradonos, UEFA prezidento prancūzo Michelio Platini, ukrainiečio Andrijaus Ševčenkos (2004-ųjų Aukso kamuolio laureato), Londono „Chelsea“ čeko Petro Čecho, Madrido „Atletico“ puolėjo Antoine'o Griezmanno, Miuncheno „Bayern“ olando Arjeno Robbeno, ispano Pepe Reinos ir brazilo Rafinha palaikymo.

Lietuviai sutarė dėl trenerių trejeto

Kartu su FIFA Aukso kamuolio laureatu šį vakarą Ciuriche FIFA taip pat paskelbė, kas tapo geriausiu 2014-ųjų futbolo treneriu ir geriausia pasaulio metų futbolininke.

Metų  trenerio rinkimuose T.Kijanskas pirmąją vietą skyrė Vokietijos rinktinės treneriui Joachimui Low (5) , antrąją – Madrido „Real“ strategui Carlo Ancelotti (3), trečiąją – Madrido „Atletico“ treneriui Diego Simeone (1).

I.Pankratjevas savo balsus taip pat atidavė J.Low (5), C. Ancelotti (3) ir D.Simeonei (1).

„Lietuvos ryto“ žurnalistas G.Janonis balsavo už D.Simeonę (5), J.Low (3) ir C.Ancelotti (1).

Suvienijo du rinkimus

Geriausiam pasaulio futbolininkui šį vakarą Ciuriche buvo įteiktas jau 59-asis Aukso kamuolys.

Dar 1956-aisiais žurnalo „France Football“ pradėti rengti rinkimai iki šių dienų išsaugojo savo magiją, o Aukso kamuolys iki šiol yra prestižiškiausias individualus pasaulio futbolo trofėjus.

France Football“ nuo 1956-ųjų rengė sporto žurnalistų apklausą, kurios laureatas gaudavo Aukso kamuolį – metų futbolininkui skirtą prizą. Keturiolika kartų šiuose rinkimuose Lietuvai atstovavo „Lietuvos ryto“ redakcija.

Nuo 1956 iki 1995 metų Aukso kamuolį galėjo gauti tik Europos, nuo 1995 iki 2007- ųjų – Europos klubuose žaidę visų tautybių, o nuo 2007-ųjų – jau visi pasaulyje rungtyniaujantys žaidėjai.

FIFA nuo 1991-ųjų apklausdavo nacionalinių ekipų trenerius ir rinktinių kapitonus, o savo nugalėtojui įteikdavo FIFA Metų žaidėjo prizą.

Dvejus skirtingus geriausio pasaulio metų futbolininko rinkimus rengusios FIFA ir Prancūzijos futbolo žurnalą leidžianti bendrovė „Amaury“ 2010-aisiais nusprendė pirmąsyk suvienyti jėgas.

Per 2010-ųjų pasaulio pirmenybes Pietų Afrikos Respublikoje dviejų prestižinių apklausų rengėjai pasirašė penkerių metų sutartį ir iki šiol dirba kartu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?