Ar „Barcelona“ Čempionų lygoje įrodys, kad krizė – praeityje?

Katalonų futbolo saulėlydį gali sukelti desperatiška „Manchester City“ padėtis. Čempionų lygos aštuntfinalis – kupinas intrigų, o viena jų – „Barcelona“ ateitis elitiniame turnyre. Dar savo didžiųjų pergalių nepamiršę katalonai jau spėjo pasidžiaugti atsigavusia komanda, bet savaitgalį veidai apsiniaukė, patyrus smūgį, o jos antradienio varžovė „Manchester City“ ekipa – sušaudė oponentus.

Rungtynėse su „Malaga“ „Barcelona“ žaidėjai buvo blankūs.<br>AP nuotr.
Rungtynėse su „Malaga“ „Barcelona“ žaidėjai buvo blankūs.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2015, 2:57 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:48 PM

Trejus metus Čempionų lygoje stringanti „Manchester City“ atrodė pasirengusi užbaigti „Barcelona“ kelionę.

Krizės nėra?

Aplink turistų pamėgtą centrinės Barselonos La Ramblas gatvę driekiasi painiausi labirintai. Būtent juose galima aptikti garsiosios „Barcelona“ jaunimo akademijos „La Masia“ vardu pavadinta barą. Penktadienio vakarą čia buvo sausakimša. „Barcelona“ ir futbolo gerbėjai per televiziją stebėjo „Getafe“ ir „Espanyol“ dvikovą.

Žiūrėjo – nes rodė. Įprastai čia aidi „Barcelona“ sirgalių dainos, o aistruoliai grūdasi arčiau televizoriaus. Šis baras – tikras monumentas „Barcelona“ klubui. Sienos nuklijuotos plakatais ir nuotraukomis, menančiomis pastarojo dešimtmečio žygius.

O šalia durų – JAV prezidento Baracko Obamos piešinys. „Krizė?, – jame klausia B.Obama. – Nusiraminkite. Nėra čia į ką žiūrėti.“

Iki šeštadienio šis pasakymas atitiko nuotaiką ir tendencijas. Ispanijos žiniasklaidoje buvo rašoma, kad iki metų pabaigos „Barcelona“ situacija taps tragiška, nes Lionelis Messi nesutaria su Luisu Enrique. Bet „Barcelona“ atsakas buvo įspūdingas. Komanda laimėjo 11 mačų iš eilės ir per penkis ankstesnius lygos mačus įmušė 23 kartus.

Visi manė, kad senoji „Barcelona“ grįžo.

Ramina šeichą

Bet „Barcelona“ Ispanijos čempionate savaitgalį 0:1 pralaimėjo „Malaga“ klubui ir katalizatoriaus vaidmuo atiteko „Manchester City“ komandai. Pastaroji 5:0 sutrypė „Newcastle United“ futbolininkus.

Tačiau Anglijos čempionai dėl to bent šiek tiek nusiraminti negali. Pernai aštuntfinalyje „Manchester City“ irgi žaidė su „Barcelona“. Bendras rezultatas katalonų naudai buvo 4:1.

Ir šiemet „Barcelona“ į aštuntfinalį žengė pakankamai lengvai – dar neprasidėjus paskutiniam grupių etapo turui, o „Manchester City" teko kapanotis ir stumdytis.

„Manchester City“ gerbėjai dar neužmiršo, kai ekipa dukart iš eilės nesugebėjo peržengti grupės etapo, tačiau turtingoji ekipa spėjo šiek tiek atsigauti. „Manchester City“ ir vėl atsidūrė aštuntfinalyje, bet šeicho Mansouro bin Zayedo bin Al Nahyano šypseną pažadintų tik vėlesni etapai.

Ir treneris Manuelis Pellegrini ramina dosnųjį investuotoją. Strategas tiki, kad šįkart situacija su „Barcelona“ gali būti kitokia: „Manchester City“ ekipa šviežesnė ir turi daugiau patirties Europoje.

Piktasis Messi

„Barcelona“ pralaimėjimą „Malaga“ komandai apibendrino vienas epizodas: L.Messi kumščiu trenkė į veją, liedamas pykti, kai jam ir vėl nepavyko išsaugoti kamuolio. Genijaus klaidinantys judesiai nesuveikė.

Šeštadienį neveikė jokie L.Messi ginklai. Bandymai perskrosti gynybą baigdavosi bėgimu be kamuolio, o jo perdavimai labai retai pasiekdavo tikslą. L.Messi netgi smūgiuoti į vartų plotą tapo neįtikėtinai sudėtinga misija.

„Barcelona“ sirgaliai pozityvios energijos gali semtis tik iš idėjos, kad L.Messi, Neymaras ir visa likusi komanda neturėtų dukart iš eilės sužaisti taip prastai.

Ir jeigu tai pasitvirtins, „Manchester City“ gynėjams reikės rimtai paprakaituoti. Iki dvikovos prieš „Malaga“ L.Messi per 11 mačų įmušė 14 įvarčių ir tik kartą nenuginklavo vartininko. Šį sezoną jis yra įmušęs 37 kartus.

Visa kuopa

Luisas Enrique Čempionų lygoje galės remtis visais savo kariais. Rimtų traumų „Barcelona“ stovykloje nėra. Žaisti gali ir Xavi, praleidęs mačą su „Malaga“, tačiau jo vieta saugų grandyje ir vėl gali atitekti Ivanui Rakitičiui, kuris šeštadienį pasirodė po keitimo.

Savaitgalį Javieras Mascherano irgi pradėjo nuo atsarginių suolo, bet turėtų Čempionų lygoje žaisti starto sudėtyje, kartu su Gerardu Pique gynyboje.

O Luiso Suarezo laukia pirmasis pasirodymas Anglijoje nuo atsisveikinimo su „Liverpool“ klubu. Anglijoje jis buvo išrinktas geriausiu, bet Ispanijoje sirgaliai apie jį taip kalbėti nedrįsta.

M.Pellegrini situacija – šiek tiek kitokia. Buvęs „Barcelona“ žaidėjas Yaya Toure nežais. Saugui tai bus paskutinės rungtynės, kuomet galios trijų rungtynių nušalinimas, gautas dar grupių etape. Bet rimtų praradimų nėra, nors virš Jameso Milnerio ir kabo klaustukas. Futbolininkui po dvikovos su „Newcastle United“ skauda kelį.

Į puolimą

M.Pellegrini jau ne kartą sulaukė kritikos, kad jo starto sudėtis – vienoda. Sirgaliai ir kai kurie specialistai tvirtina, kad kai tik „Manchester City“ stoja prieš rimtą Europos klubą, jam ima stigti lankstumo. Per pastaruosius dvejus sezonus jis žaisdavo su dviem puolėjais ir vienu atakuojančiu saugu. Ar M.Pellegrini išmoko pamokas? Tai parodys dvikovos su „Barcelona“.

„Manchester City“ galėtų mėginti mokytis iš „Malaga“ komandos, kuri tarsi sukūrė pergalės prieš „Barcelona“ šabloną – kuo daugiau žmonių aikštės viduryje ir baudos aikštelėje, kraštų užleidimas ir trijų gynėjų siuntimas prie L.Messi, kai šis tik paliečia kamuolį.

Tiesa, vargu ar M.Pellegrini naudosis tokiu žemėlapiu.

„Mėginsime nuo pradžių žaisti agresyviai. Bandysime mušti įvarčius“, – sakė M.Pellegrini.

Jis turi keletą variantų, kaip aikštėje išdėstyti komandą. Be Y.Toure M.Pellegrini gali rinktis 4:5:1 formaciją, kur Sergio Aguero būtų vieninteliu puolėju, o Fernandinho ir Fernando žaistų atraminiais saugais. Taip „Manchester City“ pasiekė pergalę Romoje.

Kitas variantas – 4:4:2, kuomet S.Aguero partneriu būtų Edinas Džeko arba naujokas Wilfriedas Bony.

Čempionų lyga (mačai 21 val. 45 min.)

Antradienis

„Manchester City“ – „Barcelona“

Turino „Juventus“ – Dortmundo „Borussia“

Trečiadienis:

Londono „Arsenal“ – „Monaco“

Lėverkuzeno „Bayer“ – Madrido „Atletico“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.