Futbolo fronte – lemiamas mūšis dėl „Žalgirio“ vardo

Ar Lietuvos čempionate žais ne tik Vilniaus „Žalgirio“, bet ir „Kauno Žalgirio“ futbolininkai? LFF vadovai trečiadienį turėtų palaiminti A lygos debiutantų krikštynas.

„Žalgirio“ direktorius P.Motiejūnas jau gavo žalius marškinėlius iš Kauno klubo futbolininko A.Veličkos.<br>P.Mantauto nuotr.
„Žalgirio“ direktorius P.Motiejūnas jau gavo žalius marškinėlius iš Kauno klubo futbolininko A.Veličkos.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-02-25 05:00, atnaujinta 2018-01-12 09:56

Kaune trečiadienį laukia lemiamas mūšis dėl „Žalgirio“ vardo.

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vykdomojo komiteto nariai šiandien turės nutarti, ką daryti su Kauno „Spyrio“ klubo prašymu keisti komandos pavadinimą.

Debiutui A lygoje besiruošianti futbolo komanda naująjį sezoną nori vadintis „Kauno Žalgirio“ vardu, nes prieš savaitę paskelbė apie savo jungtuves su Lietuvos krepšinio lygos čempionais.

A lygos debiutantų krikštynoms priešinasi Vilniaus „Žalgirio“ klubas.

Lietuvos futbolo čempionai pateikė savo pretenziją LFF vykdomajam komitetui, prašydami apginti jų teisę į „Žalgirio“ vardą.

Vilniečiai remiasi galiojančiais LFF varžybų nuostatais, kurie draudžia kelioms komandoms turėti tą patį vardą.

„Komandos pavadinimas ir (ar) ženklas (logotipas) negali būti tapatus kito dalyvaujančio kurioje nors LFF lygoje klubo anksčiau naudotiems komandų pavadinimams ir (ar) ženklams (logotipams)“, – teigiama dar 2011 metais patvirtintų nuostatų 72-ajame punkte.

Lems kauniečių žodis

Abu klubai turi savų argumentų, bet neakivaizdinio jų mūšio baigtį lems Lietuvos futbolo vadovai. Septyni iš trylikos vykdomojo komiteto narių lyg tyčia yra kauniečiai.

Kartu su LFF prezidentu Juliumi Kvedaru tai LFF viceprezidentas Romanas Levinskas, Futbolo teisėjų asociacijos prezidentas Sergejus Sliva, Vaikų ir jaunių futbolo asociacijos prezidentas Romualdas Lavrinavičius, LFF pirmasis viceprezidentas Vidmantas Butkevičius, Futbolo techninio vystymo asociacijos prezidentas Stasys Stankus ir Moterų futbolo asociacijos prezidentas Artūras Krukis.

„Tikiuosi teigiamo mums sprendimo, – „Lietuvos rytui“  sakė „Spyrio“ klubo įkūrėjas ir Kauno futbolo mokyklos vadovas Laimis Bičkauskas. – Nemanau, kad „Žalgirio“ vardas turi priklausyti vienam subjektui ar žmogui.

Juk tai lietuviškas pavadinimas dar nuo Žalgirio mūšio laikų. Kodėl kiti miestai jo negalėtų turėti?

Juolab kad krepšinio klubas „Žalgiris“ Kaune buvo įkurtas net anksčiau negu „Žalgirio“ futbolo klubas Vilniuje, kuris pirma dar turėjo ir „Spartako“ vardą.“

Remiasi ispanais ir vokiečiais

Siekdami „Žalgirio“ vardo kauniečiai taip pat remiasi Ispanijos ir Vokietijos futbolo lygų pavyzdžiu.

„Visame pasaulyje netrūksta pavyzdžių, kai tame pat čempionate kovoja tą patį pavadinimą turinčios komandos iš skirtingų miestų.

Ispanijoje yra ne tik Madrido, bet ir San Sebastiano „Real“, o Vokietijoje – Dortmundo ir Menchengladbacho „Borussia“, – skaičiavo L.Bičkauskas.

„Spyrio“ įkūrėjas įsitikinęs, jog antrasis „Žalgiris“ A lygoje nepažeistų galiojančių LFF varžybų nuostatų.

„Kiek suprantu, draudžiamas tik visiškai toks pat pavadinimas. Bet jeigu dabar yra Vilniaus „Žalgiris“, tai „Kauno Žalgiris“ nuo jo tikrai skiriasi, – teigė L.Bičkauskas. – Mums niekas neleido susipažinti su pretenzija, kurią pateikė Vilniaus klubo vadovai, todėl mes negalime daugiau ko nors pasakyti. Dėl šios situacijos federacija tik paprašė kelių papildomų dokumentų ir juos mes jai iš karto pateikėme.“

„Iki posėdžio mūsų klubas šia tema neteikia jokių komentarų“, – „Lietuvos rytui“ pareiškė Vilniaus „Žalgirio“ vykdomoji direktorė Vilma Venslovaitienė, atsisakiusi viešai pateikti savo klubo pretenzijos argumentus.

Naujokai keis aprangą

Praėjusį sezoną pirmojoje lygoje „Spyrio“ futbolininkai dar vilkėjo mėlynos spalvos marškinėlius.

„Be abejonės, keisime aprangą – būsime balti ir žali“, – patvirtino L.Bičkauskas.

Jeigu LFF vadovai palaimintų naują Kauno klubo pavadinimą, tai nebūtų pirmoji „Žalgirio“ futbolo komanda šiame mieste.

Daugiau nei prieš 15 metų Šabtajus Kalmanovičius rėmė „Kauno“ komandą, kuri vieną sezoną vadinosi FBK „Žalgiriu“.

Dvi „Žalgirio“ komandos akis į akį turėtų susitikti jau netrukus Lietuvos futbolo taurės turnyro pusfinalyje, į kurį pateko ir Lietuvos čempionai iš Vilniaus, ir „Spyrio“ futbolininkai.

Pirmasis mūšis dėl „Žalgirio“ vardo

Dabartiniams Vilniaus „Žalgirio“ vadovams pavyko laimėti pirmąjį mūšį dėl istorinio komandos pavadinimo.

Prieš keletą metų sostinėje buvo dvi „Žalgirio“ komandos, kai Rusijos kalėjime atsidūrusio verslininko Vadimo Kastujevo valdomas Vilniaus futbolo klubas patyrė bankrotą, o futbolo aistruoliai 2009-aisiais įkūrė Vilniaus miesto futbolo draugiją (VMFD) „Žalgiris“.

2011-aisiais į A lygą iškopęs Vilniaus „Reo“ klubas norėjo perimti „Žalgirio“ vardą. Naujokai buvo sutarę su futbolo klubo „Žalgiris“ bankroto administratoriumi, jog jiems metams perleistų teisę į „Žalgirio“ vardą, nors šalies čempionate jau žaidė VMFD „Žalgiris“ komanda.

Tuomet LFF, pasirėmusi savo varžybų nuostatais, uždraudė „Reo“ keisti pavadinimą.

Dėl tų pačių priežasčių A lygoje atsirado ir „Klaipėdos granitas“. Uostamiesčio klubo vadovai iš pradžių norėjo būti Klaipėdos „Granitu“, bet tokį pavadinimą jau turėjo Vilniaus „Granito“ klubas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.