Anglijos futbole dirbančios moterys kenčia nuo patyčių

Anglijos futbolo asociacija (FA) imsis veiksmų, kad apsaugotų klubuose dirbančias moteris nuo seksistinių įžaidinėjimų.

E.Carneiro „Chelsea“ klube dirba ilgiau nei penkerius metus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Carneiro „Chelsea“ klube dirba ilgiau nei penkerius metus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 9, 2015, 9:54 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 5:12 AM

BBC gautuose įrašuose užfiksuota, kaip Londono „Chelsea“ komandos medikė Eva Carneiro ir teisėjo asistentė Helen Byrne „Premier“ lygos rungtynėse sulaukė įžeidžiančių sirgalių skanduočių.

FA Valdybos narė Heather Rabbatts seksistinius užgauliojimus, kurių sulaukė moterys, pavadino siaubingais.

Ji neabejoja, kad tokie dalykai neturi būti toleruojami ir padrąsino sirgalius pateikti tokių incidentų įrodymus.

Pastarieji vaizdo įrašai buvo užfiksuoti „Chelsea“ rungtynėse su „Manchester United“ ir „Manchester City“.

„Lyčių lygybę mes „Chelsea“ klube vertiname labai rimtai. Ir mes nepakęsime jokių diskriminacijos formų, taip pat ir seksizmo. Tokį elgesį vertiname neigiamai ir norime, kad jis būtų pašalintas iš stadiono“, – rašoma klubo pranešime.

Apie šiuos incidentus buvo pranešta antidiskriminacinės kampanijos grupei „Kick It Out“ bei lygių teisių grupei „Women in Football“ (WiF). Praėjusį sezoną buvo užfiksuoti du panašūs atvejai.

Vis dėlto, dėl įrodymų stokos nei klubai, nei sirgaliai nebus baudžiami.

„Manchester City“ pripažino, kad tyrimas nebuvo pradėtas. „Nauja programa, kovojanti prieš seksizmą bus pradėta jau nuo kitų rungtynių“, – rašoma klubo pranešime.

„Manchester United“ atstovai aiškino, kad niekas per 24 valandas nepasiskundė.

Daug nusiskundimų šia tema nėra sulaukiama, tačiau su nelygybe kovojančios organizacijos atstovė sakė, kad jeigu moterys vengia skųstis, nereiškia, kad problema neegzistuoja.

Seksiszmo Anglijos futbole atvejai:

* 2011-aisiais „Sky Sports“ žurnalistas Richardas Keys paliko darbą po to, kai teisėjo asistentę Sian Massey apkaltino neišmanant nuošalės taisyklės, mat ši yra moteris.

* „Premier“ lygos vadovas Richardas Scudamore'as atsiprašė už tai, kad praėjusią gegužę privačiomis žinutėmis savo draugams ir kolegoms siuntė seksistinį turinį.

* Praėjusiais metais Notumberlendo grafystės futbolo asociacijos viceprezidentas Johnas Cummingsas nuo savo pareigų buvo nušalintas keturiems mėnesiams po to, kai teisėjai pasakė jog „moters vieta yra virtuvėje“.

„Mansfield Town“ klubo vadovė Carolyn Radford įsitikinusi, kad seksizmas – didelė problema futbole. Kai 2011-aisiais būdama 29-erių ji pradėjo dirbti klube, žiniasklaidoje mirgėjo antraštės apie šviesius moters plaukus, o ne universitete įgytą išsilavinimą.

„Girdėdavau mane žeidžiančių sirgalių skanduočių. Tai skaudina, – prisiminė moteris. – Tai buvo diskriminuojanti kalba, nukreipta prieš mane. Žmonės turi kažką dėl to daryti.“

WiF vadovė Anna Kessel sako, kad seksizmas stadionuose veši dėl to, kad apsaugos darbuotojai nežino kaip į tai reaguoti.

Į seksizmą dar nereaguojama taip, kaip į rasizmą ar homofobiją.

„Seksizmas futbole yra taip įsikerojęs, jog tapo futbolo dalimi. Jei rasizmas yra suprantamas, kaip neigiamas reiškinys, tai į seksizmą žiūrima, kaip į nepiktą paerzinimą.

Moterys dar nejaučia tiek pasitikėjimo, kad apie tai praneštų. Savo darbu skatiname jas tą daryti“, – sakė A.Kessel.

Moterys sudaro 20 proc. „Premier lygos“ lankytojų. FA skatina moteris įsitraukti į futbolą per įvairias veiklas, tačiau H.Rabbatts įsitikinusi, kad reikia įdėti daugiau pastangų, norint išguiti seksizmą iš futbolo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.