Anglams pabodo gėda dėl rinktinės – prasideda reformos

H.Kane'as tapo garsiausiu pastarųjų metų Anglijos pavyzdžiu, kodėl reikia suteikti šansą savo jaunimui.<br>AP nuotr.
H.Kane'as tapo garsiausiu pastarųjų metų Anglijos pavyzdžiu, kodėl reikia suteikti šansą savo jaunimui.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2015, 11:41 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 10:08 AM

Anglija pasirengusi keisti savo futbolą ir gelbėti rinktinės reputaciją. Anglijos futbolo asociacija (FA) pirmadienį paskelbė, kad nuo gegužės ne Europoje gimusiems futbolininkams bus daug sunkiau gauti darbo leidimus, bet tai – ne vienintelis apribojimas.

Į Lietuvos ir Anglijos rungtynes vyks ir „Lietuvos ryto“ žurnalistai. Visas naujienas sekite portale lrytas.lt, „Lietuvos ryto“ dienraštyje ir nepamirškite prisijungti „Facebook'e“.

Su naujomis taisyklėmis Anglijos „Premier“ lygoje turėtų sumažėti užsienio žaidėjų, o klubai turės daugiau investuoti į savo akademijas.

„Mes manome, kad per daug talentingų anglų vaikų nepatenka į sistemą ir yra tiesiog prarandami“, – sakė FA pirmininkas Gregas Dyke'as.

Jeigu naujosios taisyklės būtų galiojusios 2003 metais, Londono „Arsenal“ klubas nebūtų galėjęs įsigyti ispanų saugo Cesco Fabregaso iš „Barcelona“ ekipos, kai šiam buvo šešiolika. „Stoke“ pagal naujas taisykles nebūtų galėjęs pirkti amerikiečių Geoffo Camerono ir Breko Shea.

Pinigai ne visada padeda

G.Dyke'as su komanda nutarė veikti anksčiau nei klubai gaus pinigus iš naujų televizijos sandorių už 2016-2017 metų sezoną.

„Mes esame susirūpinę dėl rimto minuso – istorija rodo, kad kai tik padidėja įplaukos iš televizijų, paauga ir užsienio futbolininkų skaičius, – sakė G.Dyke'as – Išskirtinė „Premier“ lygos sėkmė ir trenerių jaučiamas spaudimas priveda prie to, kad kartas nuo karto klubai vietoje to, kad suteiktų pačių augintam žaidėjui šansą, renkasi patyrusi užsienio futbolininką.“

FA naujas taisykles kuria ir tobulina nuo 2013 metų, bet garsiausiai apie jas pradėta kalbėti po praėjusių metų vasaros, kai per 2014-ųjų pasaulio čempionatą Anglijos rinktinė patyrė fiasko – neįveikė grupės etapo.

Pavyzdys – iškilęs puolėjas

G.Dyke'as mano, kad neseniai Anglijoje kilusi euforija dėl Harry Kane'o padės FA įdiegti naująsias taisykles.

„Anglų vaikinas, kuris buvo išnuomotas keturiems skirtingiems klubams, galiausiai gavo progą pirmojoje komandoje ir staiga tapo rezultatyviausiu anglu lygoje. Tai puikios naujienos. Kiek dar H.Kane'ų yra, kurie tiesiog negauna šanso?“, – klausė G.Dyke'as, girdamas „Tottenham Hotspur“ puolėją.

21 metų futbolininkas savaitgalį suspindėjo ir „hattrick'u“. Jis buvo pirmą kartą pakviestas į vyrų futbolo rinktinę, kuri kovo 27 dieną legendiniame Vemblio stadione žais su Lietuva.

H.Kane'as į „Hotspur“ pirmąją komandą prasimušė tik tada, kai itin prastai žaisti pradėjo Togo futbolininkas Emmanuelis Adebayoras ir ispanas Roberto Soldado. Anglijos „Premier“ lygoje dabar H.Kane'as yra įmušęs 19 įvarčių. Tiek pat įmušęs yra ir 48 milijonus JAV dolerių kainavęs Londono „Chelsea“ puolėjas iš Ispanijos Diego Costa.

Mažins skaičių

G.Dyke'as nori, kad Anglijos „Premier“ lyga sutiktų su gan svarbiais pokyčiais. Siūloma, kad iki 2020 metų komandos galėtų registruoti 13 ne Anglijoje augintų žaidėjų, kai dabar leidžiama 17. Be to, bent du žaidėjai turėtų klubui priklausyti trejus metus iki jo 18-ojo gimtadienio. Dabar namuose augintu žaidėju laikomas futbolininkas, kuris su Anglijos ar Velso klubu dirba trejus metus iki 21-ojo gimtadienio.

„Mėginsime juos įtikinti. Tiesiog klausime: „Ar esate tikri, kad tarp jaunimo neturite H.Kane'o?“, – sakė G.Dyke'as.

Jis mano, kad „Premier“ lygos klubų akademoijose yra jaunų žaidėjų, kuriems tiesiog reikia šanso sužaisti pirmojoje ekipoje, jog įrodytų, ko yra verti.

Fundamentali reforma

G.Dye'as teigė, kad penktadienį sulaukė svarbaus Vidaus reikalų ministerijos pritarimo dėl fundamentalios reformos dėl ne Europos sąjungos šalių piliečiams teikiamų vizų išdavimo proceso. Jis turėtų įsigalioti jau kitą sezoną.

Šiuo metu leidimą dirbti ne Europos žaidėjai gauna tada, jeigu per pastaruosius dvejus metus žaidžia bent 75 proc. tarptautinių rungtynių, vilkėdami į 70-uką patenkančių ekipų sąrašą. Dabar bus svarstomi tik FIFA 50-uko nariai. Keisis ir kiti reikalavimai.

Per pastaruosius dvejus metus futbolininkas turės būti žaidęs bent 30 proc. mačų su dešimtuko ekipa, o jeigu tai bus 31-50 reitingo vietos – 75 proc. mačų.

Jeigu taisyklė būtų taikoma 2009-2013 metais, trečdalis norinčiųjų nebūtų gavę reikiamų dokumentų.

„Naujoji sistema mums gerokai palengvins darbą ir padės pritraukti tik aukščiausios kokybės žaidėjus. Tai bus tikri elitiniai futbolininkai. Tiems, kurie neatitiks kokybės standartų, bus gerokai sunkiau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.