Džentelmenas R. Hodgsonas lietuvį išleido į mamos gimtadienį

Anglijos rinktinės treneris Roy Hodgsonas net į treniruotes ateidavo su kostiumu, o iš švarko kišenės kyšodavo nosinaitė. Tai įstrigo anglo treniruojamoje komandoje žaidusiam Donatui Vencevičiui.

Anglijos rinktinė ruošiasi mačui su lietuviais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anglijos rinktinė ruošiasi mačui su lietuviais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2015-03-25 05:00, atnaujinta 2018-01-08 08:44

Tarp R.Hodgsono ir Igorio Pankratjevo yra daugiau skirtumų nei panašumų, bet bent viena savybe pasižymi abu treneriai.

„Jie abu tvirtos rankos šalininkai“, – sakė D.Vencevičius, vienintelis lietuvis, dirbęs kartu su abiem – ir Lietuvos, ir Anglijos rinktinių treneriais.

• Lietuvos rinktinės sudėtis rungtynėms su Anglija.

• Į Lietuvos ir Anglijos rungtynes vyks ir „Lietuvos ryto“ žurnalistai. Visas naujienas sekite portale lrytas.lt, „Lietuvos ryto“ dienraštyje ir nepamirškite prisijungti „Facebook'e“.

Išleido į mamos gimtadienį

Žaisdamas R.Hodgsono treniruojamoje komandoje D.Vencevičius iškovojo turbūt svarbiausią titulą per savo karjerą.

2000 metais iš Alytaus kilęs vidurio saugas žaidė „Copenhagen“ klube, kuris dvejus metus finišavo septintas ir aštuntas Danijos pirmenybėse, nors troško kur kas daugiau.

Po įvairių šalių futbolo klubus jau spėjęs pakeliauti R.Hodgsonas atvyko į Danijos sostinę ir per vieną sezoną nulipdė čempionų komandą.

„Jam atėjus tie patys žaidėjai ėmė žaisti daug geriau. Visi supratome, kas komandoje yra bosas“, – sakė lietuvis.

Pats D.Vencevičius išsikovojo vietą starto sudėtyje, kai R.Hodgsonas vidurio saugą iš Lietuvos pradėjo vertinti labiau nei „Copenhagen“ kapitoną. Anglas įvedė tvarką savo komandos sudėtyje ir žaidime.

„Mes mėgome improvizuoti aikštėje, bet atėjus R.Hodgsonui teko derintis prie jo schemų, – pasakojo D.Vencevičius. – Nuolat žaisdavome pagal sistemą 4-4-2, o komanda tapo vienu organizmu.“

Buvusiam Lietuvos rinktinės futbolininkui įstrigo, kad R.Hodgsonas visuomet atrodė kaip tikras džentelmenas.

„Į treniruotes visada ateidavo ryšėdamas kaklaraištį ir vilkėdamas kostiumą, – sakė D.Vencevičius. – Tačiau būdamas tvirtos rankos šalininkas jis nevengė diskusijų su žaidėjais.“

Todėl D.Vencevičius išdrįso trenerio paklausti, ar galėtų savaitgalį nuskristi pasveikinti 50-metį švenčiančios savo mamos. R.Hodgsonas pakeitė treniruočių tvarkaraštį ir davęs komandai laisvą šeštadienį leido lietuviui iškeliauti namo.

„Kartais tokie nereikšmingi, bet žmogiški dalykai labai daug reiškia“, – tikino D.Vencevičius, dabar dirbantis Lenkijos Suvalkų „Wigry" trenerio asistentu.

Vandenį paversdavo vynu

R.Hodgsonas – tikras futbolo klajoklis, per karjerą treniravęs 19 ekipų aštuoniose valstybėse.

Su Švedijoje dirbusio bičiulio Bobo Houghtono rekomendacija jis būdamas 29-erių pradėjo trenerio kelią kuklioje „Halmstads“ ekipoje. Vanduo virto vynu, kaip R.Hodgsonas pats vėliau juokavo, kai 1976 metais iš autsaiderės „Halmstads" tapo Švedijos čempione.

Per kitą dešimtmetį jis penkis kartus tapo Švedijos čempionu su „Malmö“ klubu.

Nors Malmės komanda siūlė pasilikti ilgiau, Švedijoje 65 proc. atlyginimo prarydavo mokesčiai, ir R.Hodgsonas nutarė keliauti toliau.

1997 metais su Milano „Inter“ jis pasiekė UEFA taurės finalą, bet buvo apmėtytas savų sirgalių žiebtuvėliais ir monetomis, kai Italijos klubui nepavyko įveikti Gelzenkircheno „Schalke“ futbolininkų.

2009 metais R.Hodgsonas lankėsi Lietuvoje, kai jo treniruojamas „Fulham“ Europos lygos turnyrą pradėjo dviem pergalėmis vienodu rezultatu 3:0 Vilniuje ir Londone prieš dabar jau neegzistuojančią „Vėtros“ ekipą.

Tą sezoną „Fulham“ pasiekė Europos lygos finalą, kuriame 1:2 nusileido Madrido „Atletico“. Po žygdarbių Anglijoje ir Europoje su „Fulham" trenerį perpirko „Liverpool“ klubas, o R.Hodgsono pavardė pradėta minėti tarp kandidatų pakeisti tuometį Anglijos rinktinės trenerį Fabio Capello.

Per karjerą sėkmingai Šveicarijos (ją išvedė į 1994 m. pasaulio čempionatą) ir Suomijos (apdovanotas ordinu) ir ne taip sėkmingai Jungtinių Arabų Emyratų rinktinę treniravęs R.Hodgsonas 2012 metų gegužę sudarė ketverių metų sutartį su savo gimtosios šalies nacionaline komanda.

Planuoja tik iki 2016-ųjų

Vadovaujant šiam treneriui Anglijos rinktinė FIFA reitinge buvo pakilusi iki 3-iosos vietos – aukščiausios šaliai nuo 1992-ųjų, kai buvo pradėtas skaičiuoti reitingas, tačiau svarbiausiuose turnyruose lūkesčiai neišsipildė.

2012 metų Europos čempionate Anglijos futbolininkai ketvirtfinalyje po 11 m baudinių pralaimėjo Italijai.

2014 metų pasaulio čempionate Anglija 1:2 pralaimėjo ir Italijai, ir Urugvajui, pirmą kartą nuo 1958 metų neiškopė iš grupės varžybų, o R.Hodgsonas buvo priverstas klausytis klausimų apie atsistatydinimą.

„Mes būsime 2016 metų Europos čempionate, nėra abejonių, – iškart pareiškė treneris. – Per dvejus metus tapsime stipresni, geresni ir labiau patyrę.“

Kol kas žodžiai pildosi. Pernai 2016 metų Europos čempionato atranką anglai pradėjo keturiomis pergalėmis ir šešiais taškais lenkia visas tris artimiausias komandas – Šveicariją, Slovėniją ir Lietuvą.

Praėjusį ketvirtadienį paklaustas apie gyvenimą po 2016-ųjų, kai baigsis jo sutartis, R.Hodgsonas kalbėjo: „Tikiuosi, kad nuvykę į Prancūziją – aš tikiu, kad ten pateksime – mes pasirodysime deramai. Nereikia žvalgytis dar toliau.“

Renkasi skirtingas schemas

Šiuo metu FIFA reitinge Anglija yra 17-a, Lietuva – 94-a tarp 209 komandų.

D.Vencevičiui, kuris yra dirbęs I.Pankratjevo asistentu Marijampolės „Sūduvoje“, smalsu, kokias taktines schemas rinksis abu jo pažįstami treneriai ir kaip klostysis mačas Vemblyje.

R.Hodgsono Anglijos rinktinė dažniausiai pasitelkia schemą 4-4-2, o I.Pankratjevas žaisdamas su stipriais varžovais renkasi atsargesnį variantą 4-5-1.

„Vemblyje nepulsime atakuoti, – svarstė D.Vencevičius. – Reikia laukti savo progos. Ji gali ateiti, nes anglai nėra patys stipriausi poziciniame žaidime. Bus sunku, bet norėčiau, kad Lietuvos rinktinė išsivežtų iš Vemblio tašką – tai būtų istorinis taškas.“

R.Hodgsono karjera – spalvinga

Klubai. „Halmstads“ (Švedija; 1976–1980 m.), „Bristol City“ (Anglija 1980–1982 m.), „Oddevold“ (Švedija; 1982 m.), „Örebro“ (Švedija; 1983–1984 m.); „Malmö“ (Švedija; 1985–1989 m.), „Neuchatal Xamax“ (Šveicarija; 1990–1992 m.), Milano „Inter“ (Italija; 1995–1997 m.), „Blackburn Rovers“ (Anglija; 1997–1998 m.), Milano „Inter“ (Italija; 1999 m.), Ciuricho „Grasshopper“ (Šveicarija; 1999–2000 m.), „Copenhagen“ (Danija; 2000–2001 m.), „Udinese“ (Italija; 2001 m.), Stavangerio „Viking“ (Norvegija; 2004–2005 m.); Londono „Fulham“ (Anglija; 2007–2010 m.), „Liverpool“ (Anglija; 2010–2011 m.), „West Bromwich Albion“ (Anglija, 2013–2014 m.).

Rinktinės. Šveicarija (1992–1995 m.), Jungtiniai Arabų Emyratai (2002–2004 m.), Suomija (2006–2007 m.), Anglija (nuo 2012 m.).

Varžovų stovykloje

Anglijos rinktinės gretas retina traumos. Į treniruočių stovyklą prieš mačą su lietuviais Roy Hodgsonas buvo priverstas skubiai kviestis naujokus, kai iš rikiuotės vienu metu iškrito net keturi žaidėjai, kuriuos Anglijos rinktinės treneris buvo įtraukęs į 24 kandidatų sąrašą.

Per „Premier“ lygos mačą su „Manchester United“ (1:2) Danielis Sturridge’as įmušė vienintelį „Liverpool“ įvartį, tačiau susižeidė klubą. Traumą patyręs „Liverpool“ puolėjas praleis ir „Euro 2016“ atrankos rungtynes su Lietuva, ir kontrolinį mačą su Italija kovo 31-ąją Turine. Iškritus D.Sturrigde’ui beveik neliko abejonių, kad penktadienį Vemblio stadione su lietuviais pirmąsyk Anglijos rinktinės aprangą vilkės „Tottenham Hotspur“ puolėjas Harry Kane’as.

Sekmadienio rungtynės nesėkmingai baigėsi ir D.Sturridge’o komandos draugui Adamui Lallanai. Kirkšnies traumą patyręs 26-erių saugas buvo pakeistas jau per pertrauką ir taip pat negalėjo atvykti į Anglijos rinktinės stovyklą.

Mačus su lietuviais ir italais taip pat praleis „Southampton“ vartininkas Fraseris Forsteris ir „Manchester United“ gynėjas Luke’as Shaw.

Pirmąją dieną į rinktinės stovyklą neatvyko ir Fabianas Delphas, bet tikimasi, kad susirgęs Birmingamo „Aston Villa“ saugas šią savaitę prisijungs prie komandos draugų.

Vietoj iškritusių žaidėjų į rinktinę pakviesti 23-ejų saugas Raynas Masonas ir 24-erių gynėjas Danny Rose’as (abu – „Tottenham Hotspur“), 22-ejų vartininkas Jackas Butlandas („Stoke City“) ir 35-erių vartininkas Robertas Greenas („Queens Park Rangers“).

Dėl traumų net į kandidatų sąrašą nebuvo įtraukti ir du Londono „Arsenal“ saugai Jackas Wilshere’as ir Alexas Oxlade’as-Chamberlainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.