FIFA skandalas: rusai mėgino nusiplauti, JAV pasirengusi kovai

Šeštą valandą ryto Ciuricho laiku Šveicarijos teisėsauga įžengė į „Baur au Lac“ viešbutį ir pareikalavo FIFA narių kambarių raktų. Netrukus uniformuoti pareigūnai išvedė septynis aukšto rango pasaulio futbolo vadovybės narius. Ilgą laiką kilęs FIFA skandalų vėjas peraugo į uraganą. Kaltinamųjų jau laukia JAV valdžia, nusiteikusi rimtai pamokyti sukčiavimu ir pinigų plovimu kaltinamus asmenis.

Iš „Baur au Lac“ viešbučio buvo išvesti septyni aukšto rango FIFA nariai.<br>AP nuotr.
Iš „Baur au Lac“ viešbučio buvo išvesti septyni aukšto rango FIFA nariai.<br>AP nuotr.
Iš „Baur au Lac“ viešbučio buvo išvesti septyni aukšto rango FIFA nariai.<br>AP nuotr.
Iš „Baur au Lac“ viešbučio buvo išvesti septyni aukšto rango FIFA nariai.<br>AP nuotr.
Iš „Baur au Lac“ viešbučio buvo išvesti septyni aukšto rango FIFA nariai.<br>AP nuotr.
Iš „Baur au Lac“ viešbučio buvo išvesti septyni aukšto rango FIFA nariai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

May 27, 2015, 1:04 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 7:52 AM

Reaguodama į įvykius FIFA surengė spaudos konferenciją, nors pripažino, kad daug informacijos apie tyrimą neturi. Tačiau FIFA atstovas pabrėžė, kad organizacija sveikina tokį teisėsaugos žingsnį.

„FIFA sveikina tokią iniciatyvą, nors laikas ir nėra pats geriausias. FIFA viskuo padės teisėsaugai“, – specialiai surengtoje spaudos konferencijoje sakė FIFA komunikacijos ir viešųjų ryšių direktorius Walteris de Gregorio.

JAV teisingumo departamentas atskleidė, kad buvo suimti septyni FIFA nariai. 

JAV teisingumo departamentas teigė, kad į tyrimą pateko 14 asmenų, kurie kaltinami paėmę 150 mln. JAV dolerių kyšių.

Tarp jų – CONCACAF (Šiaurės ir Centrinės Amerikos bei Karibų futbolo asociacijų sąjunga) vadovas Jeffrey Webbas, buvęs FIFA viceprezidentas Jackas Warneris, Kosta Rikos nacionalinės rinktinės vadovas Eduardo Li, kuris ketino prisijungti prie FIFA vykdomojo komiteto penktadienį, urugvajietis Pietų Amerikos futbolo vadovybės prezidentas Eugenio Figueredo bei FIFa klubų komiteto narys brazilas Jose Maria Marinas.

Rusija mėgino nusiplauti

Pasirodžius pranešimams apie suėmimus Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko paskelbė, kad areštai nėra susiję su rusų pergale, siekiant organizuoti 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą.

Bet Šveicarijos generalinė prokuratūra išplatino pranešimą, kuriame V.Mutko žodžiai buvo paneigti. Šveicarai skelbė, kad reidus surengė atlikdami tyrimą dėl sukčiavimo ir pinigų plovimo, o visa tai susiejo su Rusijai ir Katarui suteiktomis teisėmis organizuoti 2018 ir 2022 metų pasaulio futbolo čempionatą.

„Negaliu atskleisti vardų ar patvirtinti, kiek žmonių buvo suimta. 2018 ir 2022 metų pasaulio čempionatai vyks Rusijoje ir Katare“, – sakė W.de Gregorio.

Jis pabrėžė, kad suimtieji balsuoti per FIFA prezidento rinkimus negalės. Rinkimai vyks numatytu laiku.

Amerikiečiai pasirengę smogti 

Kai Ciuriche vyko spaudos konferencija, JAV Teisingumo departamentas išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad 14 asmenų pateikti įtarimai dėl reketo, sukčiavimo ir pinigų plovimo.

Į kaltinamųjų ratą patenka per 24 metų laikotarpį dirbę FIFA nariai. Kaltais pripažinti šeši žmonės.

JAV prokurorė Kelly T. Currie teigė: „Tarptautiniam futbolui reikia naujo starto. Futbolo vadovybėms reikia naujos progos pademonstruoti skaidrumą ir pagalbą sportui. Noriu pabrėžti, kad šie veiksmai – ne paskutinis tyrimo etapas.“

Kartu su FTP direktoriumi Jameso Corney surengtoje spaudos konferencijoje griežtai pasisakė ir JAV generalinė prokurorė Loretta E.Lynch.

„Kaltinimai rodo, kad korupcija siautėja, yra sisteminė ir giliai įsišaknijusi užsienyje ir čia, JAV. Tai liečia mažiausiai dvi futbolo valdžios kartas“, – sakė L.E.Lynch.

Nors FIFA ir prokurorai neskelbia asmenų, kuriuos suėmė, „New York Times“ skelbė, kad viceprezidentai Jeffrey Webbas ir Eugenio Figueredo bei buvęs vykdomojo komiteto narys Jackas Warneris yra kaltinami sukčiavimu, reketu ir pinigų plovimu.

Abejojo S. Blatterio tinkamumu

Jau anksčiau buvo aišku, kad dabartinio FIFA prezidento S.Blatterio tarp suimtųjų nėra. Žurnalistai klausė, kodėl S.Blatteris vis dar valdo FIFA organizaciją, kurią sukrėtė daugybė skandalų.

„Jis – FIFA vadovas, bet jis nėra įtrauktas į jokius veiksmus. Jis – prezidentas. Už poros dienų bus rinkimai. Jeigu jį perrinks, jis ir toliau vadovaus. S.Blatteris nėra įtrauktas į tyrimą“, – sakė W. de Gregorio.

Apibūdindamas S.Blatterio būseną jis pavartojo žodį „atsipalaidavęs“. Žurnalistai klausė, kaip jis gali būti atsipalaidavęs tokiu momentu.

„Jis nešoka savo biure. Jis tiesiog labai ramus ir stebi, kas vyksta. S.Blatteris padės viskuo, kuo gali. Šiandieną jis nėra laimingas, bet žino, kad tai – padarinys veiksmų, kuriuos inicijavome patys“, – sakė W. de Gregorio.

Kreipėsi į teisėsaugą

W. de Gregorio teigė, kad FIFA labai džiaugiasi dėl tyrimo. Pasaulinė futbolo organizacija sieja save su juo ir iš teigiamos pusės.

„Gerai, kad vyksta tyrimas, nors nėra malonu būti čia ir aiškinti tokių dalykų. Tyrimas rodo, kad esame teisingame kelyje. Lengva nėra, bet egzistuoja tik toks kelias. Mes juo žengėme prieš ketverius metus ir niekas mūsų nesustabdys“ , – sakė W. de Gregorio.

Tačiau vėliau jis teigė, kad visiškai nesitikėjo, jog 6 valandą ryto vietos laiku pareigūnai belsis į FIFA narių kambarius.

„Jeigu būčiau žinojęs, tada būčiau atsikėlęs anksčiau. Visi esame nustebę. Pakalbėjęs su S.Blatteriu ir generaliniu sekretoriumi nusprendžiau surengti spaudos konferenciją, nors ir neturime visos informacijos, kurios norite“, – sakė W. de Gregorio.

Jis pabrėžė, kad FIFA pati prašė teisėsaugos pagalbos.

„Mes kai kur galime apsikuopti patys, bet mums reikia valdžios pagalbos. Kodėl mes perdavėme svarbius duomenis? Nes mums reikėjo pagalbos. Negalime vykdyti tyrimo. Tai gali daryti tik policija ar prokuratūra. Todėl mes ir bendradarbiaujame“ , – teigė W. de Gregorio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.