FIFA nariai tarė žodį: S. Blatteris – nenuverčiamas

Praėjus porai dienų, kai Šveicarijos teisėsauga iš viešbučio išvedė septynis aukšto rango narius ir kaltinimus pasaulio futbolo vadovybės atstovams paskelbė JAV, o FIFA pamatus ėmė krėsti didžiausias iki šiol kyšininkavimo ir reketo skandalas, futbolo asociacijų iš viso pasaulio atstovai sprendė, ar 17 metų organizacijai vadovaujantis Seppas Blatteris vertas juos valdyti toliau.  Pasirodo – gali. ir valdys dar ketverius metus.

S.Blatteris FIFA organizacijai vadovauja jau 17 metų.<br>AP nuotr.
S.Blatteris FIFA organizacijai vadovauja jau 17 metų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2015, 11:41 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 10:39 PM

Futbolo bendruomenė aktyviai ragino Ciuriche susirinkusius FIFA kongreso narius skirti savo balsus 39 metų Jordanijos princui Ali bin al-Husseinui, tačiau jie nebuvo išgirsti.

79 metų, ne iš gerosios pusės, futbolo Krikštatėviu vadinamas šveicaras išlaikė skeptrą savo rankose, nepaisant didžiulio pasipriešinimo. Pirmame balsavime S.Blatteris surinko 133 balsus, o jo oponentas Ali bin al-Husseinas – 73. Turėjo vykti ir antrasis balsavimo turas, tačiau matydamas, kad šansų iš kėdės išversti ilgametį FIFA vadovą nėra, Jordanijos princas nutarė pasitraukti iš kovos.

„Tai labai teisingas sprendimas. Jis garbingas konkurentas. Galėjo sakyti: ne, toliau kovojame, toliau tegul vyksta balsavimas“, – aiškino S.Blatteris.

Europa – parengtyje

BBC paskelbė, kad po to, kai S.Blatteris vėl iškovojo pergalę FIFA prezidento rinkimuose UEFA ketina skelbti išskirtinį generalinį susirinkimą. Jeigu 20 proc. narių su tuo sutiks, susirinkimas įvyks per tris mėnesius.

Kalbama, kad UEFA per susirinkimą spręs, ar nereikėtų boikotuoti FIFA renginių.

Svarbiausias klausimas – ar Europa turėtų dalyvauti pasaulio čempionate, kuris ir leidžia išlaikyti didžiulę pinigų imperiją

.Pasaulyje daugiausia kalbama apie Rusijos ir Kataro pasaulio čempionatus. Įtariama, kad šalys organizatorių teisę gavo papirkinėjant FIFA narius

.“Man bloga. Aš tiek metų dirbau su FIFA. Man visiškai bloga“, – pareiškė UEFA prezidentas M.Platini.

Skandalas po skandalo

Per S.Blatterio karjerą FIFA prezidento poste organizaciją sukrėtė ne vienas skandalas. 2011 metų FIFA prezidento rinkimai buvo užgožti papirkinėjimo skandalo, bet S.Blatteriui tai pernelyg nepakenkė. Nariai jį perrinko, o šveicaras teigė: „Mums sudavė smūgį ir aš asmeniškai jį patyriau. Daugiau to nenoriu.“

Tačiau po ketverių metų FIFA sukrėtė didžiausias skandalas per 111 metų.

Kai buvo paskelbta, kad Šveicarijos policija suėmė kai kuriuos svarbius FIFA narius, S.Blatteris vėl pajuto spaudimą.

Į FIFA kongreso narius kreipėsi JAV senatoriai Robertas Menendezas ir Johnas McCainas, prašydami balsuoti už princą ir galiausiai atimti teisę iš Rusijos organizuoti 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą. M.Platini irgi paskelbė, kad S.Blatteris turėtų trauktis ir pabrėžė, kad didžioji dauguma Europos federacijų nebalsuos už imperatorių.

Apie didžiausius skandalus per S.Blatterio vadovavimą galite paskaityti suėmimų išvakarėse lrytas.lt publikuotame straipsnyje. 

Kabina visus, bet ne jį

FIFA jau ne vienerius metus buvo stebima teisėsaugos pareigūnų, tačiau S.Blatteris išlikdavo sausas. Dar nė viename kriminalinio nusikaltimo tyrime nebuvo šveicaro pavardės. Nėra ir šįkart.

Į situaciją įsigilinę specialistai mano, kad S.Blatteris paprasčiausiai užmerkia akis prieš didžiausias machinacijas ir pats elgiasi labai apdairiai, leisdamas visus veiksmus atlikti kitiems. JAV teisės departamentas apkaltino 14 su FIFA susijusių asmenų.

Jiems pareikšti kaltinimai papirkinėjimu, reketu ir pinigų plovimus per daugiau nei du dešimtmečius. Amerikiečiai išsiaiškino, kad užfiksuoti nusikaltimai buvo daromi per derybas dėl komercijos teisių. Ciuriche buvo sulaikyti septyni FIFA nariai.

Amerikiečiai mėgina nubausti jų šalies įstatymus pažeidusius su FIFA susijusius asmenis, o Šveicarija gilinasi į FIFA balsavimą dėl leidimo suteikti pasaulio čempionato organizatorių teises Rusija ir Katarui.

Abu sprendimus iškart užgožė kaltinimai kyšininkavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.