Pasaulio futbolo likimas išlieka 79-erių S.Blatterio rankose

Kaip niekada laukti Tarptautinės futbolo federacijų asociacijos (FIFA) prezidento rinkimai vis dėlto įvyko ir jie neatpūtė naujų vėjų ar veidų. Penktadienį 65-ajame FIFA kongrese Ciuriche 209 nariai rinko FIFA vadovą naujai ketverių metų kadencijai ir juo tapo 17 metų šią kėdę užimantis 79-erių Seppas Blatteris, kuris per savo vadovavimo laikotarpį atlaikė visus skandalus.  Jis išliko 8-uoju FIFA prezidentu.

Seppas Blatteris<br>APF nuotr.
Seppas Blatteris<br>APF nuotr.
FIFA prezidentas Seppas Blatteris<br>APF nuotr.
FIFA prezidentas Seppas Blatteris<br>APF nuotr.
APF nuotr.
APF nuotr.
APF nuotr.
APF nuotr.
APF nuotr.
APF nuotr.
Jordanijos princas Ali bin al-Husseinas ir UEFA prezidentas Michelis Platini.<br>APF nuotr.
Jordanijos princas Ali bin al-Husseinas ir UEFA prezidentas Michelis Platini.<br>APF nuotr.
APF nuotr.
APF nuotr.
Seppas Blatteris<br>APF nuotr.
Seppas Blatteris<br>APF nuotr.
Ali bin al-Husseinas.<br>AFP. nuotr
Ali bin al-Husseinas.<br>AFP. nuotr
AFP. nuotr
AFP. nuotr
Ali bin al-Husseinas kalba.<br>AFP. nuotr
Ali bin al-Husseinas kalba.<br>AFP. nuotr
Daugiau nuotraukų (11)

lrytas.lt

May 29, 2015, 5:28 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 7:57 PM

Prezidento rinkimuose prireikė vieno balsavimo ir turėjo vykti antrasis, tačiau S.Blatterio konkurentas atsisakė tolesnės kovos, nes nematė galimybių įveikti senąjį vadovą.  FIFA rinkimuose S.Blatterio konkurentas buvo 39 metų Jordanijos princas Ali bin al-Husseinas. Tiek pirmam, tiek ir antram kandidatui į FIFA vadovo postą šiandien buvo leista kongrese kalbėti ir išdėstyti savo viziją po 15 minučių.

Buvo kalbama, kad jeigu FIFA nariai prezidentu išrinktų JAV studijavusį ir Anglijoje į Karališkąją karinę akademiją patekusį jaunąjį Jordanijos princą Ali bin al-Husseiną – imtų rimtai drebėti Rusijos ir Kataro planai rengti 2018 ir 2022 metų pasaulio futbolo čempionatus.

Iš viso balsuoti rinkimuose šiandien galėjo 209 delegatai, tarp jų buvo ir Lietuvos futbolo federacijos vadovas Julius Kvedaras. Visi delegatai po vieną buvo kviečiami į salėje pastatytas dvi balsavimo kabinas, kuriose jie įrašydavo, už ką balsuoja ir įmesdavo savo sprendimą į specialią dėžę.  Pirmame balsavimo ture laimėtojas privalėjo surinkti ne mažiau 140 balsų. Jei to neįvyktų, antrame ture užtektų ir daugumos balsų.

Po pirmojo balsavimo S.Blatteris gavo 133 balsus, Jordanijos princas – 73. Trys biuleteniai buvo negaliojantys. Kai turėjo būti skelbiamas antrasis balsavimo turas Ali bin al-Husseinas pranašė, kad jis traukiasi iš kovos bei pasveikino ilgametį FIFA prezidentą.

„Pirmyn, FIFA, pirmyn“, – nuo tribūnos laimėjęs rinkimus sakė S.Blatteris.

Afrika galėjo pateikti 54 balsus, Europa – 53, Azija – 46, Šiaurės ir Centrinė Amerika bei Karibų jūrų regionas – 35, Okeanija 11, Pietų Amerika – 10.

Kviesdamas balsuoti už save, kongreso metu Ciuriche savo pasisakymui S.Blatteris pasirinko ne anglų kalbą, o prancūzų, didesnį dėmesį teikdamas Afrikos, Pietų Amerikos ir prancūzakalbių valstybių atstovams. Visą dieną, vesdamas kongreso darbotvarkę, jis kalbėjo angliškai.

„Rungtynių manipuliacijos, rasizmas, papirkinėjimas – tai ligos, kuriomis serga futbolas. Bet mes visi  kartu surasime kelių, kaip tas ligas pagydyti. Tai parodo ir šių dienų įvykiai, kai FIFA visomis pastangomis prisideda prie skandalo išaiškinimo“, – rinkimų kalboje teigė S.Blatteris. 

„Jei tuose vokuose, kuriuos ištraukiau 2010 metais nebūtų užrašo Rusija ir Kataras, nebūtų ir tokių problemų, kurios buvo šią savaitę“, – nelinksmai aiškino S.Blatteris, duodamas suprasti, kad tik dėl šių šalių pasirinkimo yra puolama FIFA.

Rusija ir Kataras teises rengti pasaulio futbolo čempionatus gavo 2010 metais. Dėl galimos korupcijos ir papirkinėjimo  renkant valstybes-organizatores, Šveicarijos teisėsauga jau vykdo tyrimą. Šveicarai trečiadienį iš viešbučio išvedė septynis aukšto rango FIFA pareigūnus. Jiems kaltinimus pareiškė ir JAV valdžia, kuri nubausti ketina 14 asmenų.

UEFA prezidentas Michelis Platini dar prieš balsavimą buvo pareiškęs, kad S.Blatteriui ir vėl tapus prezidentu, Europa mąstys, ar likti FIFA nare.

„Ali bin al-Husseinas yra labai ambicingas ir jam nereikia pinigų – jis jų turi daug. Manau, šis vyras tikrai gali padaryti itin daug gero FIFA. Jis turi ambicijų, tačiau yra ir žodžio žmogus – teko su juo šnekėtis ir jis tikino, kad ateina tik vienai kadencijai.

Aš Seppui pasakiau, kad jis privalo trauktis iš FIFA prezidento posto ir kad Europa Jordanijos princui duos mažiausiai 46 balsus. Man vyresnis kolega itin skaudžiai sutiko šiuos žodžius, tačiau galvoju, kad ir ateityje liksime draugais.

Jei nebus jokio progreso reformuojant FIFA, Europos futbolas gali rengti savo varžybas. Bet apie tai kalbėti per anksti. Savo strategiją Europos futbolo federacijos aptars po Čempionų lygos finalinio mačo Berlyne“, – kalbėjo M.Platini.

 Jordanijos princas, priešrinkiminėje kalboje tikino, kad pasirengęs didinti FIFA skaidrumą, skiriant patarėjų valdybą,  FIFA prezidento kadencijų skaičių sumažinti iki dviejų, o svarbiausia – didinti pasaulio čempionato dalyvių skaičių nuo 32 iki 36.

„FIFA negali gyventi be pasaulio, be futbolininkų, sirgalių. Kol kas FIFA organizacijai nieko to nereikia – ji organizuoja varžybas ir mažiausiai galvoja apie futbolą supantį pasaulį. Esame alkani tikro darbo, nuoširdaus požiūrio į futbolą“, į jo ateitį“, – kalbėdamas ir kviesdamas balsuoti už save sakė penktadienį Ciuriche Ali bin al-Husseinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.