Tamsioji FIFA imperija: skandalai per S. Blatterio vadovavimą

Papirkinėjimai, „atkatai“, protekcijos ir asmenybės kultas – 17 Seppo Blatterio vadovavimo FIFA metų buvo spalvingi. Pasaulis išplėtęs akis stebėjosi futbolo valdžios godumu ir gebėjimais nusipurtyti visus kaltinimus, bet tam atėjo galas. Antradienį 79 metų S.Blatteris pareiškė: „Panašu, kad ne visi palaiko mano mandatą.“ Ir paskelbė, kad traukiasi.

S.Blatteris per Indijos futbolo 70-ųjų metinių iškilmes matuojasi indišką galvos apdangalą. Dėl šios nuotraukos jis buvo ne kartą pašieptas.<br>AP nuotr.
S.Blatteris per Indijos futbolo 70-ųjų metinių iškilmes matuojasi indišką galvos apdangalą. Dėl šios nuotraukos jis buvo ne kartą pašieptas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jun 2, 2015, 11:06 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 8:17 PM

Futbolo krikštatėviu ne iš gerosios pusės vadinamas S.Blatteris penktadienį buvo perrinktas penktajai kadencijai, bet buvo priverstas pasitraukti, kai nepasitikėjimą juo išreiškė UEFA, JAV ir daugybė garsių politikų.

Per jo karjerą FIFA sukrėtė daugybė skandalų, tačiau S.Blatteri išvertė paskutinysis – 14 aukšto rango FIFA pareigūnų ir su organizacija susijusių asmenų JAV pareiškė kaltinimus reketu, kyšininkavimu ir pinigų plovimu.

Panašu, kad įsikišus amerikiečiams FIFA apsivalys.

Lrytas.lt dar suėmimų Šveicarijoje išvakarėse publikavo „Associated Press“ straipsnį apie didžiąsias FIFA nuodėmes, vadovaujant S.Blatteriui.

1998 metų rinkimai

Tai – svarbiausias taškas, siekiant suprasti moderniosios FIFA istoriją ir Kataro įtaką. Po 24 metus trukusio Joao Havelange'o prezidentavimo FIFA narės federacijos turėjo aiškų variantą, pasirenkant jo įpėdinį.

S.Blatteris buvo ilgalaikis J.Havelange'o administracijos aukščiausio rango patikėtinis, labai artimai susipažinęs su FIFA kultūra. Pasak 1999 metais išleistos Davido Yallop knygos „Kaip jie pavogė žaidimą“, J.Havelange'as rėmė S.Blatterį. Pastarasis jau tuomet galėjo naudotis lėktuvu, kurį pasiūlė tuometinis Kataro Emyras.

Bet Lennartas Johanssonas, FIFA viceprezidentas iš Švedijos, buvo rimta grėsmė. Jis žadėjo skaidrumą organizacijoje, o jį rėmė Europa ir Afrika. Buvo panašu, kad jis surinks daugiau balsų nei S.Blatteris.

Pastarojo pagrindiniu kampanijos kariu buvo Mohamedas bin Hammamas iš Kataro. Tuomet jis buvo FIFA vykdomojo komiteto nariu.

Prieš balsavimą Paryžiuje viešbučiuose vyko aktyvus lobizmas, o už S.Blatteriui skirtus balsus Afrikos delegatams, pasak pranešimų, buvo siūloma ir 50 tūkst. JAV dolerių.

S.Blatteris balsavimą laimėjo 111:80. To pakako, kad L.Johanssonas būtų sumuštas.

Po pergalės spaudos konferencijoje S.Blatteris atmetė visus klausimus apie korupciją, nors kalbėdamas leido suprasti, kad kažkas nelegalaus vyko.

„Pabrėžiu, kad manęs ten nebuvo, todėl aš negalėjau to daryti“, – per 2011 metų rinkimų kovą prieš M.bin Hammamą kalbėjo S.Blatteris.

Kataro klausimas

Vienas garsiausių skandalų S.Blatterio karjeroje – FIFA vykdomojo komiteto sprendimas leisti Katarui organizuoti 2022 metų pasaulio futbolo čempionatą. Ši tema jam nedavė ramybės trečiosios kadencijos metu ir gadino nervus per ketvirtąją. Kai kurios bylos dėl neetiško balsuojančiųjų elgesio vis dar tiriamos.

S.Blatterio reputacija nukentėjo. 2018 ir 2022 metų pasaulio čempionatų skyrimas atskleidė tam tikrų svarbių dalykų. Vienas jų – FIFA viduje atsirado pasipriešinimas S.Blatteriui. Kai kurie vykdomojo komiteto nariai negerbė jo pasirinkimo.

Britų laikraštis „Sunday Times“ atskleidė korumpuotus veiksmus, kai FIFA išrinko Rusiją ir Katarą.

Dabar beveik visas 2010-ųjų 24 žmonių vykdomasis komitetas – diskredituotas. M.bin Hammamas nušalintas amžiams, kiti sulaukė mažesnių bausmių. Skandalas lėmė kai kurių asmenų atsistatydinimą, siekiant išvengti FIFA sankcijų. Buvo daug kaltinimų, kurie taip ir liko neįrodyti.

Bet po FIFA etikos komisijos tyrimo Kataras išsaugojo teisę rengti 2022 metų čempionatą. Tyrimo išvadose nurodyta, kad neleistini veiksmai nepadarė įtakos rezultatams.

2011 metų rinkimai

M.bin Hammamas buvo įkvėptas Kataro pergalės, siekiant organizuoti pasaulio čempionatą. Jis buvo pavargęs laukti, kol ilgametis vadovas S.Blatteris pasitrauks. Netrukus jis pats metė iššūkį S.Blatteriui.

Prieš 2011 metų rinkimus S.Blatteris iš pradžių Europos atstovams, o tada ir visiems FIFA nariams, specialiame laiške pažadėjo, kad pergalės atveju 2015-aisiais pasitrauks.

Įtemptose lenktynėse laimėjo S.Blatteris, o svarstykles į jo pusę nusvėrė 35 balsai iš Šiaurės Amerikos konfederacijos.

Prieš balsavimą S.Blatteris 1 milijoną JAV dolerių iš FIFA biudžeto skyrė CONCACAF, kurios nare ir yra Šiaurės Amerika. Dabar toks elgesys uždraustas.

Kitą savaitę po S.Blatterio „dovanos“ M.bin Hammamas išvyko į Trinidadą, kur susitiko su Karibų delegatais. Kiekvienos šalies atstovui buvo pasiūlyta 40 tūkst. JAV dolerių grynais.

Bet kai kurie iš jų viską išpasakojo CONCACAF generaliniam sekretoriui Chuckui Blazeriui.

Dėl papirkinėjimo skandalo M.bin Hammamas pasitraukė likus keletui dienų iki balsavimo, o tada buvo suspenduotas FIFA etikos komiteto.

S.Blatteris buvo perrinktas, o M.bin Hammamas taip ir nesugrįžo į FIFA.

Kyšiai ir painiava

Per dvylika S.Blatterio vadovavimo metų po FIFA vadovo kėde nemalonų kvapą skleidė buvusio FIFA marketingo partnerio ISL kyšininkavimo skandalas. Dėl jo J.Havelange'as 2013 metais buvo priverstas palikti FIFA garbės prezidento postą. Jis ir buvęs jo sūnaus krikštatėvis, FIFA vykdomojo komiteto narys Ricardo Teixeira, gavo dešimtis milijonų JAV dolerių kyšiais už pasaulio futbolo čempionato komercines sutartis.

FIFA kritikai manė, kad ši byla gali nuversti S.Blatterį. 1997 metų kovo mėnesį S.Blatteris grąžino 1 milijoną JAV dolerių iš ISL J.Havelange'ui. Šie pinigai, buvo tvirtinama, dėl klaidos pateko į FIFA biudžetą.

2001 metais ISL subyrėjo ir bankrutavo. Tai FIFA pastūmėjo į finansinę krizę ir sukėlė rimtus vidinius pykčius, kurie vos neišvertė iš posto S.Blatterio.

S.Blatteris užkirto kelią bet kokiems teisiniams mėginimams atskleisti, kas tuomet paėmė kyšius. FIFA etikos komisijos vadovas Joachimas Eckertis 2013 metų balandį pareiškė, kad S.Blatterio veiksmai galėjo būti painūs, bet nieko blogo jis nepadarė.

Šis skandalas suformavo daugelio žmonių požiūrį į FIFA. Buvo suprasta, kad jeigu S.Blatteris ir nebūtų korumpuotas, jis labai pragmatiškai žiūri į tų, kurie jį palaiko, moralinius nuostatus.

Pasaulio čempionato bilietų skandalai

Jackas Warneris iki 2011 metų vadovavo CONCACAF (Šiaurės ir Centrinės Amerikos bei Karibų futbolo asociacijų sąjunga) organizacijai, prie kurios vairo stojo 1990-aisiais. Jis įsitvirtino dar per J.Havelange'o erą ir laisviausiai galėjo veikti prie S.Blatterio.

Kai vietą 2006 metų pasaulio čempionate užsitikrino gimtasis J.Warnerio Trinidadas ir Tobagas, CONCACAF vadovas labai susidomėjo bilietais į rungtynes. Bilietais, kurie FIFA koridoriuose – svarbi valiuta, siekiant savo pusėje išlaikyti svarbius futbolo asmenis.

Jo šeimai priklausanti kelionių kompanija greitai monopolizavo bilietus, skirtus Trinidado ir Tobago aistruoliams. Patikimas auditas atskleidė, kad J.Warnerio šeima iš to uždirbo daugiau nei 900 tūkstančių JAV dolerių.

Tačiau FIFA tyrime buvo kaltinamas vienas iš J.Warnerio sūnų ir organizacija nusprendė, kad nieko jam padaryti negali, nes neturi paprasčiausių galių. FIFA paprasčiausiai pareiškė, kad J.Warneris šioje byloje nefigūravo.

J.Warnerio kolegą FIFA vykdomajame komitete Ismailą Bhmjee iš Botsvanos demaskavo vienas britų laikraštis. Žurnalistai išsiaiškino, kad I.Bhmjee parduoda bilietus į Trinidado ir Tobago rungtynes su Anglija už triskart didesnę sumą.

I.Bhmjee, kuris užtai prarado mandatą, buvo išsiųstas namo ir vėliau paliko FIFA organizaciją.

Pasaulio čempionato balsai

Pirmieji balsavimai dėl pasaulio čempionato šalių S.Blatterio kadencijoje irgi neapsiėjo be intrigų ir kaltinimų papirkinėjimu. Vokietija 2006-ųjų čempionato teises gavo tik po to, kai labai keistai pradingo Okeanijos delegatas Charlesas Dempsey.

Jam tiesiog nepavyko atiduoti savojo balso už Pietų Afrikos Respubliką (PAR) paskutiniajame balsavimo etape. Taip Vokietija laimėjo 12:11, o S.Blatteriui nereikėjo skelbti lygiųjų.

Ch.Dempsey vėliau teigė, kad sulaukė neįtikėtinai didelio spaudimo, kurį darė „Europos interesantai“. Jis atskleidė, kad netgi apie savo dilemą kalbėjo su Nelsonu Mandela.

Pastarasis rėmė PAR bandymą po ketverių metų ir šįkart jam pavyko. PAR nugalėjo Maroką ir rengė 2010 metų čempionatą.

Pasak „The Sunday Times“ 2010 metais surinktų įrodymų, kuriuos citavo FIFA Sporto arbitražo teisme per apeliaciją, Marokas sumokėjo 150 tūkstančių JAV dolerių I.Bhmjee. Botsvanos atstovui, kuris turėjo balso teisę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.