FIFA pasakė, kaip Rusija ir Kataras netektų pasaulio čempionatų

FIFA nepriklausomos audito komisijos vadovas Domenicas Scala įvardijo prielaidas, dėl kurių būsimų pasaulio futbolo čempionatų rengėjai – Rusija ir Kataras – netektų galimybių priimti svarbiausius planetos futbolo renginius. „Jei gautume rimtus įrodymus, kad Rusija ar Kataras pažeidė rinkimų kampanijos nuostatas ir pirko balsus, tuomet čempionatai būtų atiduoti rengti kitiems“, – Šveicarijos „Sonntags zeitung“ laikraščiui duodamas interviu kalbėjo FIFA valdininkas.

FIFA audito vadovas D.Scala.<br>Reuters nuotr.
FIFA audito vadovas D.Scala.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-08 11:26, atnaujinta 2017-11-23 19:39

Savaitgalį į viešumą iškilo dar viena neįtikėtina FIFA korupcijos žinia – kalbama, kad FIFA prezidentas Seppas Blatteris asmeniškai tarėsi su Pietų Afrikos Respublikos prezidentu dėl to, kad 2010-ųjų planetos futbolo pirmenybės šioje šalyje vyktų už 10 mln. JAV dolerių kyšį.

„Jei 2018 metų pasaulio čempionato rengėjai rusai ir 2020-ųjų – Kataro atstovai bus įvardinti kaip balsų pirkėjai, FIFA tuoj pat rinktų naujus turnyro šeimininkus, – kalbėjo laikraščiui D.Scala. – Tačiau kol kas tokių duomenų, kad vyko papirkinėjimas, mes neturime“.

Prieš dvejus metu D.Scala taip pat kalbėjo apie galimus skandalingus rinkimus, kuomet Rusija ir Kataras gavo teises rengti futbolo pirmenybes, tačiau tąkart interviu didesnio susidomėjimo nesulaukė.

D.Scala tapo pirmu aukšto rango FIFA pareigūnu, užsiminusiu apie galimybę atimti iš Rusijos arba Kataro teisę organizuoti svarbiausią futbolo renginį. 

Šveicarijos pareigūnai jau aiškinasi, kaip Rusija ir Kataras įgijo teisę rengti 2018 ir 2022 metų čempionatus, atlikdami didelio masto tyrimą dėl korupcijos skandalo, taip pat iškėlusio klausimų dėl pasaulio čempionato organizavimo Pietų Afrikos Respublikoje.

Teigiama, kad balsuojant už vieną ar kitą šalį, balso „kaina“ yra nemenka – buvęs FIFA viceprezidentas Jackas Warneris neva už savo balsą prašė 7 mln. JAV dolerių.

JAV prokurorai apie 14 dabartinių arba buvusių FIFA pareigūnų ir sporto reklamos vadovų kaltina dalyvavus didelėje „dėkingumo mokesčių“ schemoje, kurioje per 20 metų buvo sumokėta iš viso apie 150 mln. dolerių kyšių. 

Šios naujienos sukėlė sumaištį futbolo pasaulyje ir praeitą savaitę privertė atsistatydinti ilgametį FIFA prezidentą Seppą Blatterį, praėjus vos keturioms dienoms po to, kai jis buvo perrinktas penktai kadencijai iš eilės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.