Smirda Lietuvos futbolas? A. Liubinskas skatina kištis valstybę

„Mes neturime federacijos. Mes turime Uždarąją akcinę bendrovę (UAB)“, – kirčių Lietuvos futbolo federacijai (LFF) negailėjo buvęs šalies rinktinės strategas Algimantas Liubinskas. 63 metų futbolo specialistas dabar treniruoja trečiojo pagal pajėgumą Lietuvos diviziono komandą, bet į šalies futbolo vėžį nespjauna.

Lietuvos futbolo rinktinei nepavyksta išsikapstyti iš dugno.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lietuvos futbolo rinktinei nepavyksta išsikapstyti iš dugno.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Liubinskas tikina, kad be valstybės institucijų įsikišimo LFF reikalai nepajudės į priekį.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
A.Liubinskas tikina, kad be valstybės institucijų įsikišimo LFF reikalai nepajudės į priekį.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Futbolui neabejingi žmonės ragina versti J.Kvedarą.<br>M.Kulbio nuotr.
Futbolui neabejingi žmonės ragina versti J.Kvedarą.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Martynas Suslavičius

Jun 9, 2015, 12:37 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 1:59 PM

Ilgiausiai – 79 kartus – prie rinktinės vairo stovėjęs A.Liubinskas daugybę kartų kritikavo LFF. Po kiekvieno pralaimėjimo, kiekvieno skandalo. Pirmadienį Lietuvos rinktinė patyrė pažeminimą Maltoje, kai vietinei rinktinei pralaimėjo 0:2. Lietuvos komanda įvarčių nemuša jau šešis mačus, o per du draugiškus susitikimus praleido 6 smūgius.

Lrytas.lt jis pabrėžė, kad žodžiai liks žodžiais, jeigu dėmesio į išpuvusį futbolo aparatą neatkreips valdžios institucijos.

„Jeigu nuvertė FIFA vadovą, kodėl negali mūsų? Futbolas – Lietuvos įvaizdžio dalis. Jeigu Prezidentūrai, Seimui, Vyriausybei toks įvaizdis tinka, tai gerai, bet kai netiks – viskas keisis“, – teigė A.Liubinskas.

– Ar po pralaimėjimo Maltai galima sakyti, kad pasiekėme dugną?,lrytas.lt paklausė A.Liubinsko.

– Mes jau daug metų siekiame tą dugną. Tai buvo UAB'o pralaimėjimas. Mes neturime federacijos. Mes turime UAB. Federacija būtų organizacija, kur kiekvienas narys pareikštų kritiką, būtų išklausytas, o dabar jeigu pasakai kažką prieš, tampi UAB'o priešu.

Tu esi nustumtas, o vadovai nenori girdėti kitokios nuomonės.

– Dalis sirgalių reikalauja Igorio Pankratjevo galvos. Bet ar tikrai nuo trenerio viskas keistųsi?

– Už komandą atsakingas treneris. Jeigu jis sutinka, kad jam kažkas iš šono aiškintų, ką imti, o ko ne, atsakingas jis. Tu pats pasirinkai tokį kelią. Jeigu nutarei rinktis tarno kelią, tai ir būk tarnu.

Bet trenerio pakeitimas visko nepakeis. Pokyčiai turi būti kardinalūs.

– Visuomenėje kyla pasipiktinimas LFF. Veikiausiai garsiausias per pastaruosiusmetus. Piktinosi dizaineris Aleksandras Pogrebnojus, vėliau įtūžį liejo Marijonas Mikutavičius. Banditais federaciją išvadino buvęs jos vadovas Liutauras Varanavičius.

Ar įmanoma nuversti LFF vadovą ir išvalyti organizaciją?

– Jeigu nuvertė FIFA prezidentą Seppą Blatterį, kodėl neįmanoma čia? Aš manau, kad futbolas – dalis Lietuvos įvaizdžio. Jeigu Prezidentūrą, Seimą, Vyriausybę tenkina toks įvaizdis, tai gerai. Bet viskas gali pasikeisti, jeigu tik jų netenkintų tokia situacija. Bet numetama ir sakoma, kad tai – vidaus reikalas.

Juk žinome, kad buvo iškeltos bylos, bet nieko nepadarė. Jeigu situaciją imsis taisyti institucijos, kurioms rūpi Lietuvos įvaizdis, viskas pasikeis.

– J.Kvedaras buvo kartą nušalintas, o tada LFF paskelbė, kad sulaukė UEFA ir FIFA kreipimosi. Jame, kaip teigė LFF, nurodoma, kad J.Kvedaras nušalintas neteisėtai ir buvo reikalaujama jį sugrąžinti. Už reikalavimų nevykdymą klubai ir rinktinė galėjo būti pašalinti iš Europos turnyrų. Ar auka to verta?

– Per tą laiką mes atsitiestume. Per tą laiką kurtume žaidėjų kartą. Jeigu ne su rinktinėmis žaistume, tai tada su klubais. Taip užaugtų karta. Dabar neturime nieko, o į rinktinę nekviečiame geriausių žaidėjų.

Yra šūsnis gerų žaidėjų, kurie nesulaukia kvietimų. Kai vienas ar du iškrenta, jau būna nuostolis, o čia – visa grupė.

– O kaip vertinate patį žaidimą?

– Bėda ta pati – neturime supratimo apie gynybą. Turime daugiau gynėjų, bet leidžiame smūgiuoti, nespaudžiame. O įvarčių mes nemušame.

Gynyba – pergalės pamatas, bet mūsiškė – tragedija. Nėra supratimo apie tai, ką reiškia gintis.

Kiekviename žaidime laimi gynyba. 1982 metais buvau Ispanijoje, kur vyko pasaulio čempionatas. Brazilija turėjo „superinę“ komandą, kuri atakavo nuostabiai, bet nemokėjo gintis. O italai vos išėjo iš grupės, bet gynėsi puikiai. Jie ir laimėjo čempionatą.

Apsiginsi – turėsi šansą laimėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?