Korupcijos pakirstoje FIFA imperijoje – įpėdinio paieškos

UEFA prezidentas Michelis Platini gali perimti Seppo Blatterio pareigas, jei europiečiai paprašys jo dalyvauti FIFA prezidento rinkimuose. Bet prancūzui teks įtikinti kitų žemynų atstovus.

Trauktis nutarusio FIFA prezidento S.Blatterio vietą užimti realiausiai pretenduoja UEFA vadovas M.Platini.<br>AP nuotr.
Trauktis nutarusio FIFA prezidento S.Blatterio vietą užimti realiausiai pretenduoja UEFA vadovas M.Platini.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 21, 2015, 11:17 AM, atnaujinta Oct 30, 2017, 1:52 AM

 Ciuriche jis dar nenorėjo provokuoti savo likimo. 

„Nėkart nesigailėjau, kad nekėliau savo kandidatūros FIFA prezidento rinkimuose. Futbolas yra Europoje, o aš myliu futbolą.  Tačiau jeigu vieną dieną nebus S.Blatterio, aš tikrai pagalvosiu“, – prisipažino M.Platini į FIFA kongresą susirinkusiems šimtams žurnalistų.

UEFA prezidentas buvo tikrai įžvalgus atsisakydamas varžytis su S.Blatteriu. Jis išvengė neišvengiamo pralaimėjimo, tačiau dabar turi daugiausia galimybių užimti atsilaisvinusią FIFA prezidento kėdę.

Buvo didžiausias kritikas

Prieš FIFA prezidento rinkimus būtent M.Platini aršiausiai iš visų futbolo vadovų atakavo 79 metų S.Blatterį.

„Nereikia savęs apgaudinėti. Visi puikiai suprantame, kad jis nori išlikti poste ne todėl, jog dar nebaigė savo misijos arba siektų įgyvendinti FIFA naujus milžiniškus projektus, – sakė UEFA prezidentas. – 40 metų praleidęs čia jis paprasčiausiai bijo, kas bus rytoj. Jis visą savo gyvenimą skyrė FIFA, todėl neįsivaizduoja savęs be šios organizacijos.  Puikiai suprantu tą tuštumos baimę, kurioje jis gyvena, nes tai labai žmogiška.

Bet jei jis iš tiesų myli FIFA, pirmiausia turi galvoti apie organizaciją, o ne apie save. Kol jis bus savo poste – nori jis to ar ne – FIFA visada lydės prastas įvaizdis ir jai stigs pasitikėjimo kredito.“

Rinkimų išvakarėse M.Platini dar labiau veržė kilpą, ne kartą prašydamas FIFA prezidento atsistatydinti.

UEFA prezidentas logiškai tęsė savo ataką, palaikydamas Jordanijos futbolo federacijos prezidentą Ali Ben al-Husseiną.

M.Platini viešai paprašė visų europiečių balsuoti už vienintelį S.Blatterio varžovą FIFA prezidento rinkimuose.

Būtent iš europiečių Jordanijos princas gavo daugiausia balsų, kai pirmajame rate 73:133 pralaimėjo futbolo mafijos krikštatėviu vadinamam FIFA prezidentui.

Jordanijos princas nerimsta

Dabar M.Platini visus kozirius turi savo rankose.

59 metų prancūzas dar kovo 24 dieną buvo perrinktas UEFA prezidentu trečiajai kadencijai. Dabar jis gali veržtis į FIFA jau žinodamas, kad išsaugos europietišką savo kėdę, jeigu ir pralaimėtų pasaulio futbolo prezidento rinkimus.

Tačiau ar M.Platini ryšis kilti į naują ataką? Ir prieš ką?

Nors lenktynės dėl atsilaisvinusios FIFA prezidento kėdės dar neprasidėjo, A.Ben al-Husseinas sureagavo pirmasis, kai tik S.Blatteris paskelbė apie atsistatydinimą.

„Princas Ali yra pasiruošęs, jeigu bus nauji rinkimai, – neslėpė Jordanijos futbolo federacijos viceprezidentas Salah Sabra. – Jis gali net laikinai perimti FIFA prezidento pareigas, jeigu dabar būtų to paprašytas.“

Bet Jordanijos princo niekas dabar jau neprašo sėstis į FIFA prezidento kėdę.

JAV mokyklą ir Karo akademiją Anglijoje baigęs karaliaus Abdallah II pusbrolis futbolo pasaulyje remiasi europiečiais, todėl neturi jokių galimybių laimėti, jeigu M.Platini dabar iškeltų savo kandidatūrą.

Turės suvienyti jėgas

Per kovą su S.Blatteriu princas Ali nesulaukė visuotinės Azijos konfederacijos paramos, nors buvo jos atstovas.

Tačiau A.Ben al-Husseinas ir M.Platini dabar vėl gali suvienyti jėgas.

Apsisprendęs dalyvauti rinkimuose UEFA prezidentas gali padėti Jordanijos princui sugrįžti į FIFA Vykdomąjį komitetą, iš kurio šis dabar buvo išspirtas.

Po to M.Platini dar turi įveikti tuos, kurie neseniai buvo iškėlę savo kandidatūras rinkimuose. Pirmiausia tuos, kurie sulaukė penkių nacionalinių federacijų paramos, bet vėliau nusprendė palaikyti Jordanijos princą: portugalą Luisą Figo ir Olandijos federacijos prezidentą Michaelą van Praagą.

Buvęs Portugalijos rinktinės futbolininkas ir 2000-ųjų Aukso kamuolio savininkas naujuose FIFA prezidento rinkimuose neturi jokių šansų.

Olandas yra solidus kandidatas, bet jis pirmiausia yra ištikimas M.Platini leitenantas.

Galiausiai yra tie, kurie mėgino nesėkmingai tapti rinkimų kandidatais: buvęs FIFA tarptautinių santykių direktorius ir artimas S.Blatterio bičiulis Jerome’as Champagne’as ar buvęs Prancūzijos rinktinės futbolininkas Davidas Ginola, kurį rėmė viena Airijos lažybų bendrovė, tačiau niekas nevertino rimtai.

Du tautiečiai negali varžytis su M.Platini nei savo įtaka, nei įvaizdžiu.

Jeigu europiečiai pastūmės UEFA prezidentą dalyvauti rinkimuose, Prancūzijos futbolo legendos laukia kitas iššūkis.

UEFA yra galinga ir finansiškai stipri, bet ji turi tik 53 iš 209 balsų rinkimuose.

Afrikos atstovai be užuolankų priminė, kad būsimajam FIFA prezidentui bus reikalinga išskirtinė Juodojo žemyno parama. 

40 -- tiek metų FIFA dirba S.Blatteris, pradėjęs karjerą 1975-aisiais kaip FIFA vystymosi programų direktorius, vėliau tapęs generaliniu sekretoriumi, o 1998-aisiais perėmęs prezidento kėdę.

Kaip bus renkamas FIFA prezidentas?

Naujieji FIFA prezidento rinkimai turėtų vykti tarp 2015-ųjų gruodžio ir 2016-ųjų kovo per neeilinį FIFA kongresą. Tikslią jo datą nustatys Vykdomasis komitetas, remdamasis FIFA įstatuose numatyta procedūra. Apie savo atsistatydinimą pranešęs S.Blatteris iki tol eis FIFA prezidento pareigas.

Kai tik bus žinoma rinkimų kongreso data, visi siekiantys dalyvauti FIFA prezidento rinkimuose galės iškelti savo kandidatūrą. Pretendentai privalės oficialiai pareikšti apie ketinimus dalyvauti rinkimuose likus ne mažiau kaip keturiems mėnesiams iki kongreso pradžios.

Visi kandidatai privalo turėti mažiausiai penkių nacionalinių federacijų palaikymą ir „atlikti aktyvų vaidmenį futbole per dvejus iš penkerių pastarųjų metų, kai buvo pasiūlyta jų kandidatūra“.

Pretendentų virtinė

Michelis Platini (59 m.), prancūzas. UEFA prezidentas. Buvęs vienas geriausių Europos futbolininkų.

Ali Ben al-Husseinas (39 m.), jordanietis. Jordanijos futbolo federacijos prezidentas ir buvęs FIFA viceprezidentas, kuris pralaimėjo S.Blatteriui per FIFA prezidento rinkimus 2015 metų gegužės 29 dieną.

Luisas Figo (42 m.), portugalas. Buvęs Portugalijos rinktinės futbolininkas. 2000 metų Aukso kamuolio savininkas. Kėlė savo kandidatūrą 2015 m. rinkimuose.

Michaelas van Praagas (67 m.), olandas. Olandijos futbolo federacijos prezidentas. Kėlė savo kandidatūrą 2015 m. rinkimuose.

Jerome’as Champagne’as (56 m.), prancūzas. Buvęs FIFA tarptautinių santykių direktorius. Kėlė savo kandidatūrą 2015 m. rinkimuose, bet nesurinko 5 federacijų palaikymo.

Davidas Ginola (48 m.), prancūzas. Buvęs Prancūzijos rinktinės futbolininkas. Kėlė savo kandidatūrą 2015 m. rinkimuose, bet nesurinko 5 federacijų palaikymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.