Pirmąjį futbolo klubą istorijoje gelbės Kataro pinigai

Ilgą laiką būdų, kaip pumpuoti savo pinigus į Anglijos futbolą ieškojęs Kataras jau atliko ėjimą. Pirmą kartą Anglijos futbolo istorijoje Kataro pinigai pasieks klubą ir tai nėra vienas iš „Premier“ lygos galiūnų.

H.Al Thawadi teigė, kad parama „Sheffield FC“ klubui – noras padėti istorinei ekipai, o ne siekis pasireklamuoti.<br>AP nuotr.
H.Al Thawadi teigė, kad parama „Sheffield FC“ klubui – noras padėti istorinei ekipai, o ne siekis pasireklamuoti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Sep 10, 2015, 1:02 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 1:57 PM

Kataro verslininkai nutarė investuoti ne į pasaulyje labai plačiai žinomą futbolo gigantą, tačiau į mažą ekipą, rungtyniaujančia septyniais divizionais žemiau nei „Premier“ lygos komandos.

Tai – „Sheffield FC“ klubas. Ir nors klubui trūksta skambių pergalių, futbolo istorijos žinovams šis pavadinimas – ne naujiena.

„Barcelona“ ir „Manchester United“, „Paris Saint-Germain“ ir Miuncheno „Bayern“ – visi šie ir kiti futbolo klubai yra susiję su „Sheffield FC“ ekipa iš Šiaurės Anglijos.

Kai „Sheffield FC“ 1857 metais pradėjo žaisti, pasaulyje nebuvo jokio kito klubo.

Dabar į futbolo pionierių klubą atkeliauja apie 140 tūkstančių eurų, kuriuos pumpuoja Kataras. Tai išsiaiškino „Associated Press“ žurnalistai.

Statys ir muziejų

Skeptikai įsitikinę, kad dosnus Kataro žingsnis – bandymas pagerinti savo įvaizdį dėl 2022 metų pasaulio futbolo čempionato, bet „Sheffield FC“ klubas neigia tokias kalbas. Savininkas tvirtina, kad Kataro pasiūlymą priėmė tik tada, kai jų derybos su Anglijos futbolo asociacija ir „Premier“ lyga žlugo.

„Sheffield FC“ pirmiausia pinigų ieškojo gimtinėje, bet Futbolo fondo durys užsidarė.

„Šie pinigai nėra ženklas, kad Kataras braunasi į Angliją. Tai – naujų vaikinų rajone ir pirmojo pasaulyje klubo partnerystė, skirta apsaugoti palikimą“, – sakė „Sheffield FC“ klubo vadovas Richardas Timsas.

„Sheffield FC“ klubui išsilaikyti mieste, kuriame dominuoja „Sheffield Wednesday“ ir „Sheffield United“ komandos, kurioms yra tekę žaisti „Premier“ lygoje, o dabar jos žaidžia antrajame ir trečiajame divizionuose.

2001 metais „Sheffield FC“ persikėlė į 1500 vietų stadioną šalia esančiame Dronfyldo miestelyje. Klubas yra įsigijęs žemės ir gimtajame mieste, tačiau ekipai trūksta pinigų, kad galėtų grįžti.

„Tikiuosi, kad naujas stadionas ir muziejus bus išvystyti. Čia galės vaikai atvykti iš viso pasaulio ir pamatyti, kur atsirado tas gražus žaidimas. Jie galės palyginti, kaip toli nukeliavo pats žaidimas ir kaip jis pasikeitė“, – sakė Hassanas Al Thawadi. Kataro pasaulio čempionato organizacinio komiteto generalinis sekretorius su „Sheffield FC“ klubu turi ryšių nuo 1990-ųjų, kai pagrindiniame miesto universitete studijavo teisę.

Vedę prieš nevedusius

„Sheffield FC“ įkūrėjai neišrado futbolo. Jie ir nepretenduoja į tokią garbę, tačiau tvirtina, kad šis klubas – pirmoji organizacija, kuri pradėjo žaisti. Iki 1857 metų spalio visoje Britanijoje futbolas buvo žaidžiamas pagal skirtingas taisykles. Kai kuriuose variantuose būdavo 500 žaidėjų, o rungtynės baigdavosi didžiuliais smurto protrūkiais. '

Ir tada du atsidavę kriketo žaidėjas Williamas Prestas ir Nathanielis Creswickas nutarė sudaryti bendras taisykles ir taip gimė „Sheffield FC“.

Jie parašė pirmąsias futbolo taisykles ir įtraukė baudinius bei pristatė skersinį. 2011 metais šių pirmųjų taisyklių rinkinys aukcione buvo parduotas už 1,2 milijono eurų. Pirkėjas iki šiol nėra žinomas.

Pirmuosius trejus savo egzistavimo metus „Sheffield“ futbolininkai žaidė tik tarpusavyje. Mačai vykdavo tarp vedusių ir nevedusių vyrų, kol galiausiai „Sheffield FC“ privertė netoliese esantį „Hallam“ kriketo klubą su jais pasivaržyti.

1862 metais Šefildo teritorijoje jau buvo 15 kitų klubų. Plieno pramone garsėjančio regiono komandos būrėsi po „Sheffield Club“ vėliava. „Sheffield Club“ – Anglijos futbolo asociacijos pirmtakas.

1889 metais „Sheffield FC“ padėjo įkurti „Shieffield United“ ir „Sheffield Wednesday“ klubus. „Sheffield“ klubas ir toliau tęsė savo veiklą atskirai ir 1904 metais iškovojo skambiausią trofėjų – nacionalinę mėgėjų taurę.

Tačiau šiuolaikiniame futbole „Sheffield FC“ nieko pasiekti nepavyksta. Skambiausias klubo momentas buvo 2007 metais, kai ekipa šventė 150-ąsias metines. Tuomet FIFA prezidentas Seppas Blatteris apsilankė Šefilde bei čia vakarieniavo.

Iškilmių futbolo rungtynes su Milano „Inter“ stebėjo Pele.

Gelbėja Kataras

Nors „Sheffield FC“ ir turi savo vietą futbolo istorijoje, jo ateitis – labai miglota. „Sheffield FC“ vyrų komanda Anglijoje žaidžia mėgėjų lygyje, bet klubo merginų ekipa jau kyla į viršų. Kataro pinigai jau padėjo „Sheffield Ladies“ klubui gauti vietą antrajame pagal pajėgumą lygyje, o dabar komanda yra per žingsnį nuo Moterų superlygos.

„Norėjome parodyti savo atsidavimą klubui. Aš tikiuosi, kad man pavyks įtikinti ir visą tarptautinio futbolo bendruomenę, kad visi prisijungtų prie šios misijos, kurios tikslas – išsaugoti nuostabų klubą“, – sakė Al Thawadi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.