Šveicarai kirto FIFA: S. Blatteriui iškelta baudžiamoji byla

Seppas Blatteris ilgai iš šalies stebėjo FIFA krečiantį skandalą ir vengė vykti į kitas šalis, išskyrus Rusiją. Tačiau pasaulio futbolo organizacijos vadovą visgi palietė teisėsaugos ranka. Penktadienį vis dar FIFA prezidento pareigas einantį S.Blatterį apklausė Šveicarijos teisėsauga.

S.Blatteris ilgą laiką tik iš šalies stebėjo FIFA krečiantį skandalą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Blatteris ilgą laiką tik iš šalies stebėjo FIFA krečiantį skandalą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 25, 2015, 5:35 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 6:25 PM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE

Šveicarijos prokuratūra paskelbė, kad jau iškėlė baudžiamąją bylą S.Blatteriui dėl neteisėto FIFA pinigų panaudojimo ir galimo pasisavinimo.

Šveicarai teigė, kad tyrimas sukasi apie S.Blatterio ir buvusio Karibų regiono futbolo asociacijos vadovo Jacko Warnerio 2005 metais pasirašytą TV transliacijų sutartį.

S.Blatteris taip pat kaltinamas, kad 2011 metais nelegaliai sumokėjo UEFA prezidentui Micheliui Platini.

Atšaukė konferenciją

Kiek anksčiau FIFA netikėtai atšaukė suplanuotą S.Blatterio spaudos konferenciją ir nepaaiškino, kodėl. S.Blatteris FIFA būstinėje turėjo susitikti su viso pasaulio žiniasklaidos atstovais.

S.Blatteriui būtų tekę kalbėti apie JAV ir Šveicarijos pareigūnų tyrimus dėl FIFA korupcijos bei praėjusios savaitės FIFA sprendimą nušalinti nuo pareigų generalinį sekretorių Jerome'ą Valcke. Pastarasis kaltinamas, kad nutekino 2014 metų pasaulio futbolo čempionato bilietus į juodąją rinką ir neteisėtai iš to pelnėsi.  

Jeigu šveicarų tyrimas neišvers iš FIFA prezidento posto, S.Blatteris kitąmet turėtų pats iš jo pasitraukti. 79 metų šveicaras pats davė tokį pažadą, kai pasaulyje kilo didžiulis skandalas, kuomet FIFA jį išrinko penktajai kadencijai. Nuo 1998 metų S.Blatteris buvo kaltinamas nešvariais žaidimais per FIFA prezidento rinkimus ir tuo, kad pro pirštus stebi organizacijos narių nusižengimus.

Prieš rinkimus – suėmimai 

FIFA prezidento rinkimų išvakarėse Šveicarijos ir JAV pareigūnai paskelbė, kad pradėjo didžiulį tyrimą dėl korupcijos. Gegužės 27 dieną buvo suimti septyni aukšto rango buvę ar esami FIFA nariai. 

Jiems pareikšti kaltinimai sukčiavimu, reketu, pinigų plovimu.

Anksčiau S.Blatteris iš šalies stebėjo visą skandalą. Jis apie tai daug nekalbėjo ir sulaukė kritikos, kad nesikiša. Tiesa, S.Blatteris pradėjo bijoti keliauti į kitas šalis. Tiesa, tai nesutrukdė jam apsilankyti Rusijoje.

Portalas lrytas.lt anksčiau publikavo „Associated Press“ straipsnį apie didžiuosius FIFA skandalus, kai organizacijai vadovavo S.Blatteris. Jį paskaityti galite čia. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.