Irano moterų rinktinėje – aštuoni vyrai, kurie keis lytį

Pasaulio futbolo bendruomenę sukrėtė netikėti kaltinimai Iranui. Tvirtinama, esą aštuoni Irano moterų futbolo rinktinės nariai – vyrai, kurie laukia lyties keitimo operacijų. Irano futbolo asociacija buvo apkaltinta neetišku elgesiu, nes moterų komandoje laiko vyrus.

Įtariama, kad Irano moterų futbolo rinktinėje yra aštuoni vyrai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Įtariama, kad Irano moterų futbolo rinktinėje yra aštuoni vyrai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2015, 3:53 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 11:36 AM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Mojtabi Sharifi, Iranos lygai artimas asmuo, Iranijos naujienų portalui teigė: „Aštuoni žaidėjai vyrai rungtyniavo su Irano moterų komanda, nors jiems nebuvo baigtos lyties keitimo operacijos.“

Trečiadienį valdžia pareikalavo atlikti rinktinėje tyrimus ir išsiaiškinti, ar visos jos narės – tikrai moterys. Tyrimas užsakytas ir Irano futbolo lygai.

Irano moterų rinktinės narės rungtyniauja galvas dengdamos skarelėmis bei vilki aprangą, kuri pridengia visą kūną.

2014 metais Irano futbolo valdžia atliko keletą tyrimų, kai buvo atskleista, kad moterų rinktinėje žaidė keturi vyrai, kuriems nebuvo iki galo atlikta lyties keitimo operacija arba kurie turėjo lytinio vystymosi sutrikimų.

2010 metais buvo kilę abejonių dėl moterų rinktinės vartininkės.

Dėl religinių įsitikinimų Irane lyties keitimo operacijos yra legalios. Lyties keitimą leidžiantis įstatymas – kontrastas Šariato teisei, kuri draudžia homoseksualumą ir iki vedybinį seksą.

Irane lyties keitimo operacijos įprastai atliekamos etapais. Visa procedūra atliekama per ilgiau nei dvejus metus. Per šį laikotarpį vyksta ir hormonų terapija, kuri reikalinga siekiant užbaigti lyties keitimą.

Futbolas yra labai populiarus tarp Irano moterų, nors religinės dogmos ir neleidžia joms eiti į stadionus bei žiūrėti rungtynes tarp vyrų.

Šį mėnesį nacionalinės moterų rinktinės kapitonei nebuvo leista su ekipa vykti į Malaiziją, nes jos vyras nesutiko duoti leidimo.

„Kaip musulmonė moteris, aš noriu dirbti savo šaliai ir ją garsinti, o ne keliauti dėl malonumo, – tuomet sakė Niloufar Ardalan. – Norėčiau, kad valdžia sukurtų priemones, kurios leistų moterims sportininkėms tokiomis situacijomis ginti savo teises.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.