Spaudžiamas kontraversiškasis J. Mourinho atakuoja

Jose Mourinho išgyveno karštą savaitę. Į krizę patekusio Londono „Chelsea“ treneris iš Portugalijos buvo smaigstomas aštrių kritikos strėlių, bet sulaukė klubo savininkų užtarimo ir net raginimo užimti Anglijos futbolo rinktinės trenerio postą.

Anglijos čempionate į nesėkmių ruožą pakliuvusį Londono „Chelsea“ komandos strategą J.Mourinho vieni kritikuoja, kiti siūlo į Anglijos rinktinės trenerius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Anglijos čempionate į nesėkmių ruožą pakliuvusį Londono „Chelsea“ komandos strategą J.Mourinho vieni kritikuoja, kiti siūlo į Anglijos rinktinės trenerius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 10, 2015, 9:36 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 11:26 PM

Jei būtų Alano Perdew valia, kitais metais žaisti pasaulio čempionato atrankos rungtynių į Lietuvą atvyktų Anglijos rinktinė, treniruojama J.Mourinho.

Šiuo metu yra kitaip ir pirmadienį paskutinėse Europos pirmenybių atrankos rungtynėse LFF stadione Vilniuje pasirodys Roy Hodgsono vadovaujami Anglijos futbolininkai.

R.Hodgsono vyrai lengvai pateko į „Euro 2016“, užėmę pirmąją vietą E grupėje, bet prieš tai 2014 metų pasaulio čempionate anglai neperžengė grupės etapo.

Todėl „Crystal Palace“ treneris A.Perdew neslepia įsitikinimo, kad didesniems tikslams būtų reikalingas J.Mourinho.

„Jei būčiau Anglijos futbolo asociacija ir norėčiau laimėti pasaulio čempionatą, pabandyčiau pasikviesti J.Mourinho, – pareiškė A.Perdew. – Jis yra geriausias pasaulio treneris, o dirbant Anglijos rinktinėje reikėtų sugebėjimų laimėti be geriausių žaidėjų.

Pirmiausia reikia būti protingam, kad laimėtum pasaulio pirmenybes.“

Didžiavosi klubo parama

Geriausiu pasaulio treneriu pavadintas 52-ejų J.Mourinho pastaruoju metu bando įveikti nesėkmių ruožą.

Pralaimėjimas „Southampton“ klubui praėjusį šeštadienį buvo ketvirtas per aštuonis Anglijos lygos mačus šį sezoną.

Čempiono titulą ginantis „Chelsea“ nusirito į 16-ąją vietą Anglijos lygoje ir jau 10 taškų atsilieka nuo lyderės „Manchester City“ ekipos.

„Jokiu būdu neatsistatydinsiu. Jokiu būdu. Kodėl? Nes „Chelsea“ negali turėti geresnio trenerio už mane, – po nesėkmės pareiškė J.Mourinho. – Svarstydamas įvairias situacijas noriu klubui visko, kas geriausia.

O geriausia yra tai, kad aš likčiau. Taigi aš liksiu.

Kai tapome čempionais, pasakiau, jog liksiu komandoje, kol savininkas arba valdyba panorės, kad išeičiau.“

„Chelsea“ vadovai skubiai reagavo pranešimu, jog klubas „visiškai palaiko“ trenerį.

„Tai verčia mane didžiuotis, – interviu „Gazzetta dello Sport“ – sakė J.Mourinho. – Tai parodo, jog R.Abramovičius („Chelsea“ savininkas. – Red.) yra ramus dėl trenerio, kuris su jo klubu laimėjo tris Anglijos lygos čempionų titulus.“

J.Mourinho buvo sunku paaiškinti prasčiausią klubo startą per pastaruosius 37 metus.

„Kas vyksta? Aš nežinau. „Chelsea“ rezultatai šiuo metu tikrai prasti. Negaliu slėpti realybės ir nenoriu to daryti.

Man sunku rasti paaiškinimą, tačiau užtikrinu: dirbu kaip niekada anksčiau“, – kalbėjo portugalas.

Apsišaudė su italais

J.Mourinho šią savaitę buvo aštriai kritikuojamas iš įvairiausių Europos kraštų.

Garsusis italas treneris Fabio Capello pareiškė, kad jam „Chelsea“ bėdos nebuvo staigmena, nes J.Mourinho nesugeba suteikti stabilumo klubui psichologiškai spausdamas savo žaidėjus 18 mėnesių.

„J.Mourinho yra puikus treneris, bet jis sudegina savo žaidėjus per metus ar dvejus.

Girdėjau tai, kai jis dirbo Madrido „Real“, ir dabar tai patvirtinama Londone, – sakė F.Capello. – J.Mourinho ciklas yra ribotas, nelygu aplinkybės, jis trunka ilgiau ar trumpiau.

Jo vyrai psichologiškai nebegali suteikti jam to, ko jis nori.“

Italas gilinosi į „Chelsea“ žaidimo detales.

„Branislavas Ivanovičius nepanašus į save, o vartininko Thibaut Courtois praradimas yra rimtas, nes su juo „Chelsea“ nepraleistų tiek daug įvarčių.

Bet buvo ir trenerio taktinių klaidų. Jis nepasiruošė sezonui kaip reikiant. Komanda nejaučia ritmo. Jai trūksta pykčio ir agresijos“, – sakė italas.

J.Mourinho sureagavo į 69 metų italo žodžius.

„Aš skaičiau, ką pasakė F.Capello, – sakė portugalas, praėjusią vasarą sudaręs naują ketverių metų sutartį su „Chelsea“. – Manau, toks patyręs treneris verčiau kalbėtų apie futbolą nekomentuodamas kolegų darbo.

Aš galėjau komentuoti jo darbą Anglijos rinktinėje arba Rusijoje, bet niekada to nedariau. Nes gerbiu kolegoms pasitaikančius neigiamus darbo etapus.

Geriau daugiau kalbėčiau apie gražius F.Capello karjeros metus, kurie buvo kupini sėkmės“, – sakė portugalas.

J.Mourinho stipriau atkirto italui Claudio Ranieri, kai žurnalistai paklausė apie buvusio „Chelsea“, Turino „Juventus“, Madrido „Atletico“, Milano „Inter“, kitų klubų trenerį, kuris praėjusią vasarą grįžo dirbti į Angliją ir stojo prie „Leicester City“ vairo.

„Jis gyveno Anglijoje 5 metus ir vis dar turi sunkumų pasakyti „labas rytas“ ir „laba diena“. Jam beveik 70 metų (iš tiesų C.Ranieri – 63-eji. – Red.) ir jis yra laimėjęs supertaurę ir kitą mažą taurę. Jis per senas, kad pakeistų savo mąstymą“, – sakė J.Mourinho.

Priežasčių ieško praeityje

Puolamą J.Mourinho užstojo žaidėjai, tarp jų – ispanas Cescas Fabregasas.

„Jis yra geriausias treneris per klubo istoriją ir geriausias, kokį galime turėti, – šią savaitę ispanų laikraščiui „Marca“ sakė C.Fabregasas. – Žmonės nepamiršo, kad prieš penkis mėnesius laimėjome „Premier“ lygą ir taurę, nors dabar ir turime keisti situaciją greitai ir iš esmės.“

Užtat kritikos J.Mourinho adresu atskriejo iš Olandijos.

„Barcelona“ ir Olandijos rinktinės legenda Johanas Cruyffas apkaltino „Chelsea“ trenerį, kad jis rodo prastą pavyzdį vaikams, nuolat žerdamas tiradas rungtynių teisėjams.

Anglijos futbolo asociacija nagrinėja J.Mourinho komentarus apie teisėjus po pralaimėjimo 1:3 „Southampton“ klubui.

Tai ne pirmas atvejis, kai J.Mourinho turi nemalonumų dėl savo komentarų arbitrams.

J.Cruyffas jaučia, kad J.Mourinho nuosekliai siekia dėmesio, nes niekada pats nebuvo geras futbolininkas.

„Jis yra prieštaringas, – sakė olandas. – Man patinka, kaip jis visada sugeba sukurti gerus ryšius su žaidėjais. Tačiau nepatinka, kad jis visuomet iškelia save į pirmąjį planą, nors turėtų būti antrajame.

Galbūt priežasčių reikėtų ieškoti praeityje, kurioje jam niekada neplojo 100 tūkstančių žmonių ir niekada nešvilpė 100 tūkstančių. Galbūt todėl, o galbūt dėl žiniasklaidos susidomėjimo jis dabar yra dėmesio centre.

Tačiau nemanau, kad jis yra pavyzdys futbolą žaidžiantiems vaikams ar pavyzdys kam nors gyvenime. Jis turėtų elgtis geriau, nes mirga viso pasaulio žiniasklaidoje.“ („The Guardian“, „Espnfc.com“, „Fourfourtwo.com“, AP, LR)

Titulų netrūksta

Nuo trenerio asistento pareigų gimtojoje Portugalijoje karjerą pradėjęs J.Mourinho savarankiškai yra treniravęs šešis klubus: Lisabonos „Benfica“ (2000 m.), „Uniao de Leiria“ (2001–2002 m.), „Porto“ (2002–2004 m.), Londono „Chelsea“ (2004–2007 m.), Milano „Inter“ (2008–2010 m.), Madrido „Real“ (2010–2013 m.) ir vėl „Chelsea“ (nuo 2013 m.).

Šių metų vasarą jis sudarė naują sutartį su „Chelsea“ ir dar labiau padidino savo atlyginimą, kuris per metus ir taip siekė apie 8,5 mln. svarų (11,2 mln. eurų).

J.Mourinho yra dusyk laimėjęs Čempionų lygą – su „Porto“ 2004 m. ir „Inter“ 2010 m., sykį – UEFA taurę su „Porto“ 2003 m.

Portugalas taip pat yra tapęs tris kartus Anglijos čempionu (2005, 2006 ir 2015 m.), po dusyk Italijos (2009 ir 2010 m.) ir Portugalijos (2003 ir 2004 m.) bei kartą Ispanijos (2012 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.