Futbolo vadovas Julius Kvedaras: „Nematau gaujų karų futbole“

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ėmėsi Lietuvos futbolo federacijos (LFF) ir jos vadovo Juliaus Kvedaro – federacijos patalpose ir prezidento namuose atliktos kratos. Pareigūnai teigia, kad vyksta tyrimas dėl lėšų iššvaistymo, kalbama apie milijonines sumas.

LFF prezidentas Julius Kvedaras.<br>D.Umbraso nuotr.
LFF prezidentas Julius Kvedaras.<br>D.Umbraso nuotr.
LFF prezidentas Julius Kvedaras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LFF prezidentas Julius Kvedaras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LFF prezidentas Julius Kvedaras.<br>D.Umbraso nuotr.
LFF prezidentas Julius Kvedaras.<br>D.Umbraso nuotr.
LFF prezidentas Julius Kvedaras.<br>D.Umbraso nuotr.
LFF prezidentas Julius Kvedaras.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rasuolė Bauratė

Dec 18, 2015, 11:15 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 4:40 PM

Apie tai, kas vyksta futbolo padangėje „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi LFF prezidentas Julius Kvedaras, Kūno kultūros ir sporto departamento vadas Edis Urbanavičius bei Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

– Pone Kvedarai, kas domino pareigūnus, kurie apsilankė tiek federacijos patalpose, tiek Jūsų namuose?

– (J. Kvedaras) Pas mane namuose niekas nedarė kratos. Buvau dukros namuose, jie atvažiavo 7 val. ryto, aš jiems suteikiau, ką nori galit žiūrėti, ką norit, galiu pateikt, pradedant nuo asmeninių daiktų. Kompiuterį iš darbo paėmė. Prie manęs patikrino asmeninį telefoną. Pareigūnus domino ne federacija, o viena sponsorių firma. Tiktai federacijos sąsajos su sponsorių firma – V. Butkevičiaus ir kompanijos „Hummel“ firma.

– O kodėl būtent ši kompanija?

– (J. Kvedaras) Tikriausiai niekas Lietuvoje tiek neremia sporto šakų, renginių, kiek ši firma.

– Kodėl federacijoje atliktos kratos dėl įmonės veiklos?

– (J. Kvedaras) Jeigu jums įdomu, pradėkite domėtis, kas renkasi medžioti Tauragės medžiotojų būrelyje. Turėjau vieną personą A. Pukelį-Švinių, prieš tai pas mane atvykusį į federaciją, kuris siūlė užleisti vietą. Tada nesupratau, koks tikslas, ką jūs norit, ar futbolą kelt, ar lažybas. Tai čia mes susirenkam, kai medžiojam – Seimo nariai, FNTT vadai ir nusprendėm, kad reikia keisti. Aš kategoriškai pasakiau ne. Antrą kartą mane pasikvietė į kavinę, dėl jo rinkimų pasakiau, kad čia viskas neteisėta, mes netvirtinsim.

– Kada tai vyko?

– (J. Kvedaras) Prieš porą savaičių. A. Pukelis-Švinius mane informavo, kad tokie bus veiksmai. Labai gražioje formoje sako be reikalo šitą darai, turi suprasti, kad mes susirenkam, aptariam.

– Pone Kvedarai, gaujų karai vyksta?

– (J. Kvedaras) Nematau gaujų, karų. Aš matau vienos suinteresuotos grupės. Man labai įdomu, kas parašė į FNTT, kokie asmenys kreipėsi. FNTT šito dar neparodė.

– Pone Kvedarai, Jūs irgi esate siejamas su Kauno Daktarais, turite pravardę. „Švininiai“ su „daktariniais“?

– (J. Kvedaras) Nemaišykit dviejų dalykų. Taip, kad užaugau tame rajone, kartu sportavau, turiu pravardę „Lialka“ – jaunystėje buvo labai gražūs garbanoti plaukai, mane taip vadino, to gėdijausi. Daktaras manęs gyvenime nevadino „Lialka“. Treneris mus visuomet vadino „bachūrais“, o dabar kalbininkai pasakė, kad „bachūrai“ tai jau gauja.

– Pacituosiu vieną iš futbolo Atgimimo sąjūdžio dalyvių Rimvydą Karpavičių: „Vos pradėjus kalbas su apskričių federacijų vadovais iškart lauke pasirodė Kauno Daktarų, Kamuolinių gaujų atstovai. Sunku juos visus identifikuoti, nes vienas prisistatė J. Kvedaro žentu. Jis teigė, kad dengia visą Lietuvos futbolo teritoriją, o „bachūras“ J. Kvedaras – jų globotinis. Tai pasakyta beveik pažodžiui“.

– (J. Kvedaras) Aš neturiu žento, turiu keturias dukras ir vieną anūkę. Neminėkit šito asmens. Man teko su juo žaisti. Treniruotės metu jis atėmė iš kolegos, draugo raktus ir padavė kitam, kad, kol vyko treniruotė, apvogtų jo butą. Pažiūrėkit šito verslininko istoriją. Aš jam esu į akis pasakęs, kad gali kalbėti, ką nori, bet mano akyse visada buvo ir liks toks.

– Minėjote Tauragės medžiotojų būrelį. Gal žinote pavardes tų Seimo narių, kurie dalyvauja toje medžiotojų veikloje ir neva aptarinėja futbolo vadovybės nuvertimo klausimus? – (J. Kvedaras) Žinau visas pavardes. Kai bus laikas – pasakysiu.

– O kreipėtės į teisėsaugos institucijas?

– (J. Kvedaras) Mes kreipėmės į teisėsaugą apie nusuktas karvelių galvas, turim ginti visos futbolo visuomenės interesus, ne tik Kvedaro. Man kiekvieną dieną skambina visi, kad dabar jau turi kovoti – pradedant nuo veteranų ir baigiant vaikų treneriais. Visi turim kovoti iki galo.

– Jeigu sakote, kad vyksta kažkokie užsakymai, norint Jus nuversti, kodėl Jūs nesiimat atsakomųjų veiksmų, turėdamas štai tokius faktus?

– (J. Kvedaras) Jūs žinot, kiek kainuoja samdyti advokatus? Mane tris metus tikrino, po trijų metų atsiuntė atsakymą, kad per dešimt dienų galiu apskųsti. Jūs man siūlot eiti pas advokatą, sumokėti didžiausius pinigus? Ką aš iš to išlošiu? Kad man atsiųs tokį atsakymą ir sakys, kad duoda papeikimą ar pastabą? Kur Jūs gyvenat, atsiprašau?

– Pone Masiuli, Jūs su liberalais teigiate, kad reiktų sustabdyti LFF finansavimą iki to laiko, kol nebus išrinktas skaidrus vadovas. Ką turite omenyje? Kokius argumentus pateikiate?

– (E. Masiulis) Šios laidos pradžia labai puikiai iliustruoja, kas vyksta Lietuvos futbole ir LFF. Tai, kad bendraujama tokiais būdais, vyksta karai dėl pozicijų užėmimo visiškai negalvojant apie patį futbolą, jeigu reikia medžioklėse ar kur aiškintis santykius. Man atrodo, kad šiandien reikia konstatuoti, kad Lietuvos futbolas yra labai giliame dugne. Lietuvos užimama vieta FIFA pasaulio reitinge – 126-a, mus jau lenkia Sirija, kuri yra draskoma karo. Nesakau, kad tai vienintelis kriterijus, pagal kurį reikia vertinti federacijos veiklą, tačiau pirmiausia už šį rezultatą yra atsakinga LFF.

– Jūs kalbat apie nusikalstamo pasaulio įtaką finansavime.

– (E. Masiulis) Mūsų pozicija tokia, kad kol LFF nepradės veikti moderniai, skaidriai, aiškiai, kol bus nustota kovoti kriminaliniais metodais, visos Lietuvos bendruomenės reikalas yra, ar reikia šiai federacijai skirti lėšas. Suprantu, kad lėšos iš biudžeto yra simbolinės, federacija gauna žymiai didesnes lėšas iš tarptautinių organizacijų, rėmėjų, bet valstybė, atsakingos institucijos šioje vietoje neturi likti šone, nusišalinti, nepaisant to, kad LFF yra autonomiška organizacija. Nei ponas Kvedaras, nei tie, kurie jį siekia nuversti, iš viešos informacijos man nesisieja su geros reputacijos veikėjais, kurie galėtų rūpintis futbolo ateitimi. Ponas Kvedaras sako, kad jį daug tikrino ir tarptautinis auditas. Mes žinom, kad „Snorą“ tikrino mėnesį prieš bankrotą ir auditas parodė, kad viskas gerai.

– Pone Urbanavičiau, ar departamentui žinoma, iš ko LFF gauna daugiausia lėšų, kaip jos paskirstomos, kur nukeliauja?

– (E. Urbanavičius) Ne. Mums žinoma tik tiek, kiek lėšų skiriame mes – departamentas arba per jį, su fondo lėšomis. Turime vieną funkciją, kurią atliksime – patikrinti, kaip mūsų šiais metais skirtos lėšos federacijai, tai yra 148 tūkst. eurų, buvo panaudotos. Federacija turės atsiskaityti, po to, matyt, atliksim auditą.

– Pone Kvedarai, ar galite pasakyti, kokiomis pajamomis 2015 m. disponuoja federacija?

– (J. Kvedaras) 148 tūkst. gauname iš departamento ir apie 3 mln. eurų gauname iš UEFA. Ir dabar vyksta auditas, viskas pateikiama skaidriai. Kiekvienoje konferencijoje viskas oficialiai paskelbiama. Kodėl nepradedat kalbėti, kad mes užjudinom lažybas, pradėjom kariaut didžiausią karą.

– Jūsų atsakas į liberalų pareiškimą, kur netiesiogiai yra įvardintas Antanas Guoga. Ką turite omenyje?

– (J. Kvedaras) Aš nieko nevardinau. Vardinu liberalus. Kada galų gale bus tas įstatymas priimtas? J. Požela buvo paruošęs tobulą įstatymą. Man į akis pasakė nesitikėt, tikrai jo nebus. Juoko forma pasakė, kad bus įstatymas, kai galima žmogų vežiot bagažinėj ir nenešt atsakomybės.

– Kuo dabartinė situacija naudinga pokerio žaidėjui, kurį įvardinate savo pranešime, kuris akivaizdžiai yra A. Guoga?

– (J. Kvedaras) Aš nerašiau šito pranešimo. Jeigu jis įvardintas, jis surištas lygiai taip pat. Aš neįsivaizduoju, ką jis davė Lietuvai. Prikūrė šitų, kur galima pinigus paskutinius atiduoti, lažybų kontorų? Jis nusipirko vietą pas liberalūs? Kaip jis atsidūrė taip staigiai politikoje, atvažiavęs iš Australijos? Aš irgi žaidžiau kortomis, bet mano laikais į kalėjimą sodino. O šiais laikais politikas pasidarau.

– (E. Masiulis) FNTT šiandien tikrina ne A. Guogos lošimo bendroves, o futbolo federaciją. Nereikia naudoti psichologinių taktikų. Ateina laikas savikritiškai pasižiūrėti, ar viskas yra gerai futbolo federacijoje. Kalbant apie įstatymus, kodėl Seimas nesiima priimti griežtesnių, kontroliuojančių statymo, lošimų verslą, įstatymų, tai yra akmenukas į Seimo daržą. Bet kokios pastangos, kad nesąžiningi atvejai būtų eliminuoti, būtų labai gerai. Taktika užsipulti A. Guogą, jeigu sakot, kad nusipirko vietą, tai pateikit kažkokius įrodymus. Situacija nėra gera. Aš nesu profesionalus futbolo vadybininkas, esu sirgalius, kuriam skauda, kai noriu, kad Lietuvos jaunimo rinktinės nepralošinėtų Andoroms.

– Pone Kvedarai, ar galvojate apie atsistatydinimą?

– (J. Kvedaras) O kodėl aš turiu galvoti? Kaip tik visi dabar liepia kovoti. Su savivaldybėmis nuostabiai dirbam, įrengėm 23 aikštes pilnų matmenų, dar įrengsim.

– Yra moralinė šio reikalo pusė. Dabar federacija, Jūs turi murkdytis FNTT tyrimuose. Nemanot, kad reiktų pasitraukti tam, kad ir futbolo valdžia, ir futbolas apsivalytų? Gal be Jūsų jis galėtų būti skaidresnis? Kodėl Jums šis postas toks svarbus?

– (J. Kvedaras) Visas sportas šiai dienai kenčia nuo lažybų. Man iš viso nesvarbus. Kodėl aš turiu atsistatydint? Aš iki galo kovosiu už visą futbolo bendruomenę.

– Futbolo bendruomenė nori, kad Jūs kovotumėt?

– (J. Kvedaras) Jie pareikš, jie turės teisę pasakyti. Man nė vienas politikas ar iš medžiotojų būrelio nepasakys.

– Kandidatuosite kituose rinkimuose? – (J. Kvedaras) Negaliu kandidatuoti, nes negaliu pats savęs išsikelti. Turim atsiskaityti, ką nuveikėm. Mes ir pateiksim.

– UEFA ir FIFA informavote apie visą šitą ikiteisminį tyrimą. Ko iš jų tikitės? Kad jie atvažiuos ir bandys Jus apginti?

– (J. Kvedaras) Jie mane ir apgins, aš garantuoju. Ne mane apgins, o futbolo federaciją. Kai aną kartą FIFA atvažiavo, juokėsi iš tų politikų. Sakė nejuokinti žmonių.

– (E. Masiulis) Pasiklausius, tai vyksta kažkoks visuotinis, pasaulinis politikų sąmokslas prieš pasaulinę futbolo federaciją. Kratos Šveicarijos būstinėje, Vilniaus būstinėje. Nereikia žmonių laikyti kvailais ir naiviais.

– Pone Urbanavičiau, Jums duotas nurodymas. Ką ketinate daryti? Ar šioje situacijoje galima kažką padaryti, kad ir futbolo bendruomenės interesas būtų patenkintas, kad ir jie žinotų skaičius, kur pinigai pasiskirsto? Ar departamentui rankos surištos?

– (E. Urbanavičius) Yra visuomenės organizacijos, federacijos ir valstybės įstaigų kišimasis į jų veiklą yra reglamentuotas įstatymu. Riboti dalykai, jos atskaitingos prieš valstybės institucijas tiek, kiek jos yra finansuojamos iš jų. Siekiant gauti finansavimą, sporte tikrai atėjęs laikas įvesti finansavimo sistemą ir aiškius kriterijus, kur tos visuomenės organizacijos taptų atskaitingos. Šiai dienai to nėra, artimiausiu metu šis klausimas turi būti išspręstas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.