„Žalgirio“ sirgaliams mintis apie Lenkijos lygą – lyg perkūnas

Lietuvos futbolo čempiono Vilniaus „Žalgirio“ aktyviausiems sirgaliams klubo vadovybės svarstymai persikelti į Lenkijos lygą tapo nemalonia staigmena.

Lietuvos čempiono Vilniaus „Žalgirio“ klube šmėstelėjusi idėja persikelti į Lenkijos lygą nepatinka sostinės komandos sirgaliams.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos čempiono Vilniaus „Žalgirio“ klube šmėstelėjusi idėja persikelti į Lenkijos lygą nepatinka sostinės komandos sirgaliams.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2016, 7:22 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 10:01 PM

„Pietų IV“ vadinamos gerbėjų grupės senbuvis Ingvaras Butautas sekmadienį sakė, kad daugeliui fanų ši žinia „bus kaip perkūnas iš giedro dangaus“.

Jis sakė asmeniškai griežtai nepritariantis tokiems planams, tačiau pabrėžė, kad kalba tik savo vardu, nes „Pietų IV“ šiuo klausimu nediskutavo.

„Mano asmeninė pozicija yra labai neigiama. Aš esu įsitikinęs, kad Lietuva nėra Lenkijos provincija ir Vilnius nėra Lenkijos miestas. Tai nėra koks nors ledo ritulys, kur žaidžia kas nori ir kur nori. Futbole valstybė reiškia daugiau negu kitose sporto šakose“, – BNS sakė I.Butautas.

Tai jis kalbėjo praėjus kelioms valandoms po to, kai Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius BNS patvirtino, kad „Žalgirio“ klubo vadovai pristatė idėją ateityje persikelti į Lenkijos lygą.

„Pasvarstymai iš klubo vadovybės tokie buvo, bet dar labai tolimas laikas iki tokio fakto, jeigu taip ir įvyktų“, – BNS sekmadienį sakė vicemeras.

„Klubo noras turėtų gerų varžybų yra natūralus. Krepšinio klubai žaisdavo VTB lygoje, ledo ritulys dalyvauja kitų valstybių čempionatuose. Bet čia tolima perspektyva, jeigu kas ir bus“, – teigė jis.

Paklaustas, ar realu „Žalgiriui“ į Lenkijos lygą persikelti 2018 metais, L.Kvedaravičius atsakė, kad apie konkrečius metus kalbėti per anksti.

„Žalgirio“ klubo vadovai aiškino, jog su Vilniaus miesto savivaldybe buvo kalbėta dėl Nacionalinio stadiono plėtros projekto ir Lietuvos futbolo perspektyvų.

Esą, į Lenkijos pirmenybes realių galimybių patekti ir nebūtų, nes klubas šiuo metu neturi stadiono („Žalgiris“ rungtyniauja 5 tūkst. vietų LFF stadione Vilniouje, – red.).

„Apsikeista nuomonėmis, ką galima būtų padaryti, kad klubas galėtų žaisti kuo daugiau aukščiausio lygio rungtynių, prisimintas UEFA siūlomas projektas Lietuvos ir Latvijos čempionatams.

Dalyvavimas kaimyninės Lenkijos stipriausioje lygoje „Ekstraklasa“, klubui nesitraukiant iš Lietuvos nacionalinių pirmenybių, buvo viena iš svarstomų teorinių galimybių, – teigiama „Žalgirio“ pareiškime. - Klubas pareiškia, kad džiaugiasi naujais Lietuvos futbolo asociacijos A lygos vadovais, siekia bendromis jėgomis prisidėti prie Lietuvos nacionalinio čempionato augimo ir rengiasi naujam A lygos sezonui bei UEFA Čempionų lygos atrankai.  

Analitikas Linas Kojala teigia, kad klubo planai sportine prasme yra suprantami, tačiau idėjos įgyvendinimas gali būti komplikuotas, o problemų gali kilti tiek dėl vilniečių sirgalių nepritarimo, tiek dėl ultradešinių pažiūrų Lenkijos klubų sirgalių.

Jo teigimu, „Žalgiris“ ieško galimybių rungtyniauti aukštesniame lygyje, nes nacionaliniame čempionate nesulaukia didesnio pasipriešinimo, o Europos turnyruose nesugeba pasiekti grupių etapo.

„Žvelgiant tik iš sportinės perspektyvos, „Žalgirio“ noras kilti į aukštesnį lygį suprantamas. Tai aukšto lygio ambicingas klubas, jau kelerius metus nesunkiai laimintis Lietuvos čempionatą, bet susiduriantis su sunkumais Europos taurių turnyruose“, – BNS sekmadienį sakė L.Kojala, kuris dirba Rytų Europos studijų centre ir yra „Žalgirio“ sirgalius.

„Lietuvos čempionai gauna teisę žaisti UEFA Čempionų lygos atrankoje, bet iškart susiduria su pajėgiu varžovu, pavyzdžiui, praėjusį sezoną – švedų „Malmo“, kiek anksčiau – kroatų Zagrebo „Dinamo“, kuriam nusileidus baigia tarptautinį sezoną. Tad praktiškai sezonas Europoje gali trukti vos du mačus. Žinant, jog likusią sezono dalį tenka varžytis su akivaizdžiai žemesnio lygio šalies klubais, yra sudėtinga įsigyti pajėgių futbolininkų, pritraukti rėmėjų, sukviesti žiūrovų į stadionus“, – kalbėjo analitikas.

Jis priminė, kad anksčiau buvo svarstomi planai kurti regionines lygas, kadaise funkcionavo Baltijos šalių čempionatas, kalbėta apie Gintarinę lygą.

L.Kojala atkreipė dėmesį, kad panašių precedentų Europoje yra, pavyzdžiui, „Vaduz“ ir keli kiti Lichtenšteino klubai žaidžia Šveicarijos lygose, „Monaco“ – Prancūzijos pirmenybėse, „FC Andorra“ – Ispanijos futbolo sistemoje.

Analitiko teigimu, dėl „Žalgirio“ gali kilti nemažai praktinių dilemų – pavyzdžiui, jei žaisdamas Lenkijos čempionate Vilniaus klubas iškovotų kelialapį į Europos taurių turnyrą, kiltų klausimas, kokios šalies atstovu jis būtų laikomas.

„Be to, žinant lenkų futbolo aistruolius, kurių daugelis – ultradešiniųjų pažiūrų, taip pat jų požiūrį į istorines su Vilniumi susijusias aplinkybes, tai nebūtų paprastas procesas.

Galiausiai abejoju, ar tokiai idėjai simpatizuotų ištikimiausi „Žalgirio“ gerbėjai. Negalima pamiršti, kad būtent jų atsidavimo bei finansinės pagalbos dėka klubas prieš keliolika metų išvengė bankroto ir likvidacijos, todėl aistruolių nuomonė atliks reikšmingą vaidmenį“, – sakė L.Kojala.

Šiuo metu „Žalgiris“ rengiasi naujajam sezonui. Šeštadienį pirmosiose kontrolinėse rungtynėse Vilniuje žalgiriečiai 1:0 nugalėjo Lenkijos futbolo elito Balstogės „Jagiellonia“ ekipą.

Šių metų Lietuvos futbolo A lygos pirmenybėse dalyvaus aštuonios komandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.