FIFA prezidento rinkimai: prieš startą – nebejuokingi ženklai

Jeigu balti dūmai virš Siksto koplyčios reiškia naują popiežių, tai naujas vadovas futbole sukels atvirkštinį procesą. Penktadienį virš FIFA būstinės Ciuriche turėtų pradėti sklaidytis dūmai, dusinę visą organizaciją, kai šiai dirigavo išmestas ir nuo futbolo nušalintas Seppas Blatteras.

Jordanijos princas Ali Al Husseinas.<br>AP nuotr.
Jordanijos princas Ali Al Husseinas.<br>AP nuotr.
Jerome Champagne'as.<br>AP nuotr.
Jerome Champagne'as.<br>AP nuotr.
Šeichas Salmanas bin Ebrahimas Al Khalifa.<br>AP nuotr.
Šeichas Salmanas bin Ebrahimas Al Khalifa.<br>AP nuotr.
Tokyo Sexwale'as.<br>AP nuotr.
Tokyo Sexwale'as.<br>AP nuotr.
Gianni Infantino.<br>AP nuotr.
Gianni Infantino.<br>AP nuotr.
Penktadienį įvyks FIFA prezidento rinkimai.<br>AP nuotr.
Penktadienį įvyks FIFA prezidento rinkimai.<br>AP nuotr.
Penktadienį įvyks FIFA prezidento rinkimai.<br>AP nuotr.
Penktadienį įvyks FIFA prezidento rinkimai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 26, 2016, 9:24 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 12:28 PM

FIFA išsirinks naująjį prezidentą ir spręs, ar priimti reformų paketą, kuris sukurtas eliminuoti visas problemas, pastūmėjusias FIFA į krizę ir atstatyti organizacijos reputaciją.

Penki nariai varžosi dėl FIFA imperatoriaus sosto ir tikina, kad būtent vienas iš jų gali lydėti futbolą į rytojų.

Apie kandidatus galite paskaityti straipsnio apačioje esančioje infogramoje.

Pasaulis atidžiai stebi dar pernai JAV ir Šveicarijos teisėsaugos supurtytą organizaciją, kuri – arti subyrėjimo. Ir nors svarbiausias FIFA žingsnis – susijęs su apsivalymu, prieš rinkimus skandalų netrūksta.

Žmogaus teisių stebėjimo institucijos kandidatams pasiūlė pasirašyti specialų šešių žingsnių biuletenį, kuriame – pasižadėjimas per pirmąsias 100 prezidentavimo dienų užtikrinti, kad pasaulio futbolo čempionatai bei kiti turnyrai nė kiek neprisidės prie žmogaus teisių pažeidimų ir korupcijos.

Nė vienas iš kandidatų nepadėjo savo parašo.

Daugybę klausimų sukėlė ir Jordanijos karališkosios šeimos atstovo princo Ali pateiktas pasiūlymas balsuoti permatomose kabinose. Taip jis siekė užtikrinti, kad parašus dedantys nariai nesinaudos uždraustomis technologijomis, kad įrodytų savo lojalumą.

Pasiūlymas buvo atmestas ir „The Independent“ netruko pasijuokti iš šios situacijos, uždavusi klausimą: „Ar kas nors pasakys valdininkams, kad toks nesutikimas atrodo gana prastai?“.

Skandalų išvengti nesitikima ir per pačius rinkimus. Lrytas.lt pagal BBC.com pateikia svarbiausius FIFA rinkimų klausimus.

Kaip vyks balsavimas?

Iš 209 šalių narių federacijų balsuos 207, nes Kuveitas ir Indonezija yra nušalinti. Pirmajame etape nugalėtojui reikia dviejų trečdalių balsų. Jeigu nė vienas kandidatas tiek nesurenka, tuomet laimi tas, kuris surenka daugumą (dabar reikėtų 105 balsų). Jeigu ir to pasiekti niekam nepavyks, įvyks trečiasis etapas.

Šįkart dalyvautų vienu kandidatu mažiau. Antrajame etape mažiausiai balsų surinkęs asmuo iškristų.

Kokios yra siūlomas reformos?

Apie rinkimus sukasi tiek daug temų, kad pačių reformų klausimas buvo tarsi užmirštas, tačiau jos – svarbiausios, kalbant apie organizacijos ateitį. Kai kurie FIFA nariai įsitikinę, kad jeigu reformų paketas bus atmestas, organizacijos laukia katastrofa.

O pakete – daug siūlymų.

FIFA nori, kad aukščiausiems organizacijos vadovams būtų sukurtos vadovavimo trukmės ribos, o jų atlyginimai nebūtų slepiami.

Kasdienių verslo sprendimų atsakomybė būtų nuimta nuo futbolo asociacijų politinių atstovų.

Vykdantysis komitetas būtų priverstas išsivaikščioti. Vietoje jo būtų sukurta 36 narių FIFA taryba, kuriai priklausytų mažiausiai septynios moterys. Taryba kurtų FIFA strategiją.

Kasdienių FIFA reikalų tvarkymas būtų paskirtas naujam generaliniam sekretoriatui, kuris atstotų bendrą vykdančiosios tarybos ir generalinio sekretoriaus pozicijas.

Čekius ir balansus tikrintų įvairūs komitetai, o svarbiausia – skaičius tikrintų nepriklausomo audito komitetas.

FIFA nori, kad regionų konfederacijos ir nacionalinės asociacijos dažniau praneštų apie savo pastangas ir nuveiktus darbus, tad reikalaus daugiau žinių. Asociacijos privalės rengti kasmetinį auditą.

Ar visos šalys balsuos „už“?

Tam, kad reformų paketas būtų priimtas, reikia 75 procentų „už“. Laikinasis FIFA prezidentas Issa Hayatou labai aktyviai skatina visas asociacijas balsuoti už pokyčius. Beje, pats I.Hayatou buvo kaltinamas 1,5 mln. JAV dolerių kyšio ėmimu iš Kataro.

Tad jo dalyvavimas ir aktyvus reformų skatinimas – puikus ženklas. Be to, I.Haytou turi gerą vardą, nors ir buvo kaltinamas.

Kas bus, jeigu nariai nutars, kad reformos nereikia?

FIFA yra sudėtingoje situacijoje, nes JAV ir Šveicarija tęsia savo tyrimus dėl esamų ar buvusių organizacijos narių veiksmų. Susidarė įdomi situacija, nes FIFA tapo tarsi amerikiečių įkaite.

JAV teisingumo departamentas laukia starto pradėti veikti ir jeigu pamatys, kad FIFA nariai nenori reformuoti organizacijos arba nevykdo pažadų, gali pradėti dar vieną rimtą operaciją. Amerikiečiai gali iškart pareikšti kaltinimus organizacijai pagal JAV prieš reketą sukurtus įstatymus.

FIFA būtina priimti reformas, jeigu organizacija nenori rizikuoti būti uždaryta.

Kokia situacija su būsimais pasaulio futbolo čempionatais?

Čia reikalai – komplikuoti. JAV teisingumo departamentas ir Šveicarijos teisėsauga ypač domisi tuo, kaip Rusija ir Kataras atitinkamai gavo 2018 ir 2022 metų pasaulio futbolo čempionatų organizavimo teises. Jeigu FIFA būtų uždaryta, teisėsauga galėtų anuliuoti abu sprendimus.

Tai sukeltų didžiulį sąmyšį geopolitiniame žemėlapyje. Pirmiausia – dėl sudėtingos situacijos Sirijoje.

Štai JAV bendradarbiausia su Kataru ir jame turi savo strateginę oro bazę. Šioje situacijoje kyla daug klausimų ir vienas jų – ar JAV prezidentas Barackas Obama bei jo administracija norėtų tokio rimto įsikišimo.

Kas favoritas?

S.bin Ebrahimas al-Khalifa pagal daugelį specialistų – vis dar pirmaujantis kandidatas. Jį remia ir Azija, ir Afrika, nors rinkimai ir vyks slaptai. Europa stovi už Gianni Infantino nugaros, tačiau nuvertinti Azijos ir Afrikos svorio tikrai nereikėtų.

Gali būti, kad balsavimas truks du raundus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.