Lietuvos futbolo klubų savininkai – po LFF didinamuoju stiklu

Lietuvos futbolo A lygos klubai šį sezoną privalo turėti bent tris dalininkus. Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis direktorius Edvinas Eimontas įsitikinęs, jog toks reikalavimas suteikia šalies futbolui papildomo skaidrumo.

E.Eimontas.<br>V.Knyzelio (LFF) nuotr.
E.Eimontas.<br>V.Knyzelio (LFF) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“)

Apr 29, 2016, 5:04 PM, atnaujinta May 27, 2017, 3:45 AM

– Kodėl LFF neleido investuotojams iš Honkongo tapti Pakruojo klubo dalininkais?, – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo E.Eimonto.

– Nuosekliai įgyvendindama užsibrėžtą tikslą kovoti prieš nesąžiningą žaidimą Lietuvos futbolo federacija pasitelkia vis daugiau naujų prevencijos priemonių.

Nagrinėdamas Pakruojo „Kruojos“ prašymą registruoti naujus klubo dalininkus LFF Vykdomasis komitetas užkirto kelią prieštaringos reputacijos užsienio valstybės piliečiams tapti klubo savininkais.

Duomenys apie investuotojus tikrinami UEFA ir FIFA bei jų partnerių duomenų bazėse ir kitomis prevencinėmis priemonėmis.

Vasario 24-ąją gavome informaciją apie tai, kad vienos užsienio šalies piliečiai, siekiantys tapti „Kruojos“ klubo pagrindiniais dalininkais, neatitinka nepriekaištingos reputacijos kriterijų, o vienas iš jų priskiriamas „aukštos rizikos“ kategorijai.

Dėl to, kad jų veikla gali sukelti grėsmę klubo ateičiai, LFF VK nutarė nesuteikti leidimo šiems asmenimis tapti „Kruojos“ klubo dalininkais.

– Ar A lygos klubų savininkai nekelia jokių įtarimų LFF?

Remiantis licencijavimo reikalavimais ir LFF VK sprendimu visi šalies klubai privalo atskleisti kiekvieną pasikeitimą savo savininkų gretose.

Šiais metais dėl šios tvarkos jau buvo tikrinami keturi klubai: „Kruoja“, „Palanga“, „Šiauliai“ ir „Spyris“. Dar anksčiau buvo patikrinti visi tie klubai, kurie pateikė dokumentus licencijavimui.

Išskyrus tą atvejį, kurį minėjau dėl „Kruojos“, kol kas nėra jokios informacijos, kad klubų savininkai galėtų kelti riziką varžybų integralumui ir A lygoje, ir pirmoje lygoje.

- Kodėl LFF pernai rudenį nusprendė, jog klubai privalo turėti bent tris dalininkus?

– Panaši sistema veikia Vokietijoje. Ten vienas klubo dalininkas negali valdyti daugiau kaip 49 proc. klubo akcijų. Kol kas pas mus dar nėra tokio reikalavimo, bet galbūt ateityje atsiras ir toks papildomas saugiklis.

Mes norime sukurti skaidrią sistemą, kuri užkirstų kelią tiems investuotojams, kurie savo nesąžiningais veiksmais galėtų padaryti žalą futbolo klubams ir nusižengti sąžiningo žaidimo principams.

- Vieno A lygos klubo dalininkas dabar yra lažybų bendrovės vadovas. Ar čia LFF neįžvelgia interesų konflikto?

– Lažintis iš esmės nėra blogas dalykas. Blogiausia yra, kai lažinamasi iš anksto žinant ir suderinant rezultatą.

Pas mus nėra jokių apribojimų, kad klubo savininkais negalėtų būti šio verslo atstovai. Jeigu ateityje kils bet kokių abejonių dėl galimo interesų konflikto, be abejo, tuomet darysime sprendimus.

Bet šiandien kol kas nėra jokių abejonių.

- Daugumą A lygos klubų dabar valdo viešosios įstaigos. Kodėl?

– Pagal licencijavimo taisykles kiekvienas klubas gali pasirinkti savo juridinę registracijos formą. Kokia ji: ar UAB, ar VŠĮ, ar asociacija – nesvarbu.

A lygoje dabar nėra tik UAB – vien todėl, kad dėl paramos gavimo Lietuvos įstatymai jiems nepalankūs.

Jeigu UAB būtų leista gauti paramą, dauguma sporto klubų tikriausiai būtų registruojama kaip UAB. Man regis, tai būtų net priimtinesnis modelis dėl futbolo verslo ypatumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.