Lionelio Messi dovana penkiamečiui afganui tapo prakeiksmu

Pamenate akimirksniu pasaulyje išgarsėjusį penkiametį afganų berniuką, kuriam jo futbolo dievaitis Lionelis Messi atsiuntė pasirašytus marškinėlius? Ši istorija baigėsi liūdnai.

Murtaza džiaugėsi naujais L.Messi marškinėliais, bet dėl populiarumo buvo priverstas palikti gimtinę.<br>AP nuotr.
Murtaza džiaugėsi naujais L.Messi marškinėliais, bet dėl populiarumo buvo priverstas palikti gimtinę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2016, 10:35 AM, atnaujinta May 26, 2017, 4:34 PM

Berniukas kartu su savo šeima buvo priverstas palikti Afganistaną, nes sulaukė grasinimų telefonu, o tada juos pasiekė iš Talibano atkeliavęs laiškas, kuriame kalbama apie būsimą pavojų.

Mohammadas Arifas Ahmadi, kurio sūnaus nuotrauka su namuose pagamintais Argentinos rinktinės dešimtuoju numeriu pažymėtais marškinėliais apkeliavo pasaulį, tvirtina, kad jis kartu su šeima išsikėlė į Pakistaną.

Viename miestelyje jie tikisi geresnio gyvenimo.

„Gyvenimas mums tapo kartus“, – „Associated Press“ sakė M.Ahmadi.

Bijojo, kad pagrobs sūnų

Jis pridūrė, kad šeima nenorėjo palikti Afganistano, bet grasinimai darėsi vis kraupesni ir rimtesni.

M.Ahmadi bijojo, kad interneto sensacija tapęs sūnus Murtaza bus pagrobtas, mat jį iš nuotraukų jau pažįsta kone visas pasaulis.

Berniukas, vilkintis plastikinį maišelį, sulaukė daugybės dėmesio. Jis tapo toks populiarus, kad žinios apie vaikį pasiekė ir patį L.Messi, kuris pasirašė ant savo marškinėlių ir nusiuntė juos Murtazai.

M.Ahmadi iš pradžių nežinojo, kas skambina ir grasina jo šeimai. Jis manė, kad tai nusikaltėliai, kurie siekia reketuoti dėl pinigų ir klaidingai mano, kad šeima iš populiarumo susikrovė turtus.

Galiausiai jis suprato, kad tai – Talibano kovotojai. M.Ahmadi taip ėmė galvoti po to, kai jam paskambino vietos taksistas, pasakęs, kad atneša svarbų laišką.

„Tai buvo Talibano siųstas laiškas“, – kalbėjo M.Ahmadi.

Talibanas nekomentavo situacijos dėl penkiamečio Murtazos, o atstovo spaudai „Associated Press“ pasiekti taip ir nepavyko.

Pabėgimui prireikė lėšų

M.Ahmadi pirmiausia iš Afganistano išvyko į Pakistano sostinę Islamabadą, bet ten ilgai būti negalėjo. Pragyventi sostinėje buvo per brangu, todėl jie pasirinko ramesnį miestelį.

„Laiške Talibanas klausė, kodėl mano sūnus nesimoko Korano islamiškoje mokykloje. Jie klausė, kodėl vietoj to aš jį skatinu žaisti futbolą“, – pasakojo M.Ahmadi.

Pirmieji skambučiai nebuvo baugūs, bet kai grasinimai tapo vis rimtesni, šeima nutarė kuo greičiau išvykti. Tai buvo pagrindinė priežastis, kodėl jie paliko gimtinę.

„Pardaviau visus savo daiktus ir išvežiau šeimą iš Afganistano, kad apsaugočiau savo sūnaus gyvybę. Taip pat ir kitų“, – sakė M.Ahmadi.

Susitikti su herojumi nepavyko

Talibanas per žiaurųjį 1996-2001 metų periodą uždraudė daugybę sporto šakų, bet vyrų futbolas niekada nebuvo tarp „ne islamiškų“. Tuomet pagrindinį Kabulo futbolo stadioną Talibanas buvo pavertęs scena, kur vykdavo viešos egzekucijos.

Kai Talibanas prarado savo galią, Afganistane futbolas tiesiog atgimė. Tačiau sukilėliai daugumą šių dienų sporto renginių laiko „korumpuotų Vakarų“ įtaka.

Šiemet Afganistano futbolo federacija pažadėjo surengti susitikimą tarp UNICEF gerosios valios ambasadoriaus L.Messi ir penkiamečio Murtazos. Buvo pranešama, kad L.Messi gali atvykti į Afganistaną ir ten susitikti su berniuku arba suorganizuoti berniuko kelionę į Ispaniją, kur argentinietis žaidžia „Barcelona“ klube.

Tarp variantų buvo minima ir trečioji šalis.

Tačiau nė vienas iš planų nesuveikė.

„Murtaza dar tikisi, kad vieną dieną galės pamatyti savo herojų“, – pridūrė jo tėvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.