Ketverių metų senumo nuoskaudų vedini italai sieks ispanų skalpo

Pirmadienį Europos čempionato aštuntfinalyje vyksianti Ispanijos ir Italijos futbolininkų dvikova atgaivins prisiminimus apie praėjusį čempionatą. Prieš ketverius metus šios komandos žaidė finale, o nugalėjusi Ispanijos ekipa tapo pirmąja, iškovojusia aukso medalius dviejuose čempionatuose iš eilės.

Pirmadienį italai sieks keršto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pirmadienį italai sieks keršto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jun 27, 2016, 3:54 PM, atnaujinta May 20, 2017, 12:27 PM

Ispanai ir italai nemažai svarbių mačų žaidė ir anksčiau, o Anglijos ir Islandijos futbolininkai oficialiuose turnyruose dar nebuvo susitikę.

Ispanija – Italija

Prieš ketverius metus Kijevo „Olimpijskyj“ stadione vykęs Europos čempionato finalas baigėsi dideliu Ispanijos rinktinės triumfu ir dideliu Italijos komandos nusivylimu. Lemiamose 2012 metų žemyno pirmenybių rungtynėse portugalo teisėjo Pedro Pruencos švilpukas užfiksavo įspūdingą Ispanijos futbolininkų pergalę 4:0.

Ispanai du įvarčius įmušė pirmajame kėlinyje, kai kamuolį į Gianluigi Buffono ginamų vartų tinklą pasiuntė Davidas Silva (14 min.) ir Jordi Alba (41 min.), o rungtynių pabaigoje italus pribaigė taiklūs Fernando Torreso (84 min.) ir Juano Matos (88 min.) smūgiai. Dar vie Ispanai ir italai – nuolatiniai didžiųjų pasaulio futbolo forumų dalyviai, todėl nenuostabu, kad žemyno pirmenybėse ne kartą yra kovoję ir anksčiau.

Pirmuosius du kartus komandų keliai susidūrė pirmajame etape. 1980 metais Italijoje varžovai įvarčių neįmušė, o 1988 metais Vokietijoje Gianlucos Vialli įvartis nulėmė italų pergalę 1:0. Abu kartus italai nužygiavo toliau, bet į finalą neprasibrovė nei 1980-ųjų, nei 1988-ųjų čempionate. Tuo tarpu ispanai tuodu kartus nepateko net į antrąjį etapą.

2008 metų Europos čempionate komandos susitiko ketvirtfinalyje ir vėl žaidė nerezultatyviai. Nei per pagrindinį laiką, nei per pratęsimą sirgaliai įvarčių nepamatė. Baudinius taikliau mušė ispanai, nugalėję 4:2, o po savaitės tapę Europos čempionais. Beje, pergalingą baudinį į G.Buffono vartus įmušė Cescas Fabregasas (abu futbolininkai žaidžia ir šių metų čempionate).

2012 metų Europos čempionate ispanai ir italai rungtyniavo dukart. Pirmoji dvikova vyko pirmojo etapo pirmajame ture ir baigėsi lygiosiomis 1:1. Pirmąjį įvartį 60-ąją min. įmušė italas Antonio Di Natale, bet jau po 4 min. C.Fabregasas rezultatą išlygino.

Dar trejos rungtynės įvyko pasaulio pirmenybėse. Per jas Ispanijos ir Italijos futbolininkai visuomet susidurdavo ketvirtfinalyje.

1934 metais Italijoje vykusio pasaulio čempionato ketvirtfinalyje pirmoji šių ekipų dvikova baigėsi lygiosiomis 1:1. Pagal tuomet galiojusius nuostatus, baudiniai dar nebuvo mušami, tad kitą dieną futbolininkai žaidė dar kartą ir Italijos komandai pavyko įrodyti pranašumą 1:0.

1994 metų pasaulio pirmenybių ketvirtfinalyje Italijos rinktinė irgi buvo stipresnė. Ji laimėjo 2:1.

Iš viso Italijos ir Ispanijos rinktinės žaidė 34 oficialias ir draugiškas rungtynes. Per jas abi komandos iškovojo po 10 pergalių. 14 kartų nugalėtojai nepaaiškėjo. Pagal įvarčių skirtumą italai pirmauja 40:36.

Pastarosios rungtynės įvyko šių metų kovą, kai Europos pirmenybėms besirengusios komandos susitiko Udinėje ir įmušė po vieną įvartį. Pirmasis pasižymėjo italas Lorenzo Insigne, bet ispanas Adurizas labai greitai sugrąžino lygsvarą.

Anglija – Islandija

Anglijos ir Islandijos futbolininkai iki šiol žaidė tik dvejas draugiškas rungtynes. 1982 metais Islandijoje mačas baigėsi lygiosiomis 1:1, o 2004 metais Anglijoje šeimininkai sutriuškino svečius iš Šiaurės 6:1.

Nors antroji dvikova vyko prieš tuziną metų, Anglijos rinktinėje jau tada spindėjo Wayne‘as Rooney. 18-metis puolėjas į islandų vartus įmušė du įvarčius. Tuo metu W.Rooney jau nebuvo rinktinės naujokas. Nacionalinėje komandoje jis debiutavo dar 2003 metų vasarį, o pirmąjį įvartį įmušė 2003 metų rugsėjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.