Lenkai ir portugalai vieni kitų dar neįskaudino

Ketvirtadienį vakare Marselio stadione Lenkijos ir Portugalijos rinktinės išsiaiškins pirmąją Europos futbolo čempionato pusfinalio dalyvę. Iki šiol lenkai ir portugalai futbolo aikštėse susitiko dešimt kartų, bet didelių nuoskaudų vieni kitiems nejaučia – šios komandos dar niekada nežaidė tokių svarbių rungtynių.

C.Ronaldo ir R.Lewandowskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
C.Ronaldo ir R.Lewandowskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jun 30, 2016, 5:13 PM, atnaujinta May 20, 2017, 5:40 AM

Lenkijos ir Portugalijos futbolo pakilimas buvo skirtingais laikotarpiais, todėl šios komandos didžiuosiuose turnyruose susitikdavo nedažnai. Europos čempionate jų keliai apskritai tik šiais metais susikerta pirmą kartą, o pasaulio pirmenybėse jos žaidė dvejas rungtynes.

1986 metais Meksikoje pirmojo etapo grupėje lenkai nugalėjo portugalus 1:0. Ši pergalė, pasiekta po Wlodzimierzo Smolareko įvarčio, Lenkijos komandai lėmė kelialapį į aštuntfinalį, o Portugalijos rinktinė buvo nublokšta į paskutinę ketvirtąją vietą ir jau po pirmojo etapo iškeliavo namo. Tiesa, lenkai irgi džiaugėsi labai trumpai – jie aštuntfinalyje net 0:4 pralaimėjo brazilams.

2002 metais Korėjoje irgi pirmojo etapo grupėje Portugalijos rinktinė sutriuškino Lenkijos komandą 4:0 (net tris įvarčius įmušė Pauleta, ketvirtąjį pridėjo Rui Costa). Tačiau ši pergalė buvo bevertė, nes į atkrintamąsias varžybas nepateko nei vieni, nei kiti. Toje grupėje geriausiai žaidė ir dvi Europos komandas iš turnyro išspyrė Korėjos bei JAV futbolininkai.

Lenkai ir portugalai žaidė dar šešerias rungtynes Europos bei pasaulio pirmenybių atrankos turnyruose (per jas abi komandos iškovojo po dvi pergales ir dukart sužaidė lygiosiomis) bei dvejas draugiškas rungtynes (pirmąsias dar 1981 m. portugalai laimėjo 2:0, antrosios 2012 m. baigėsi lygiosiomis 0:0).

Iš viso per 10 tarpusavio rungtynių portugalai iškovojo 4 pergales, lenkai – 3. Įvarčių skirtumas – 13:9 portugalų naudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.