Lionelio Messi byla: katalonai regi ispanų sąmokslą ir kerštą

Katalonai įsitikinę, kad jų numylėtinis puolėjas Lionelis Messi tapo didžiulio ispaniško sąmokslo prieš „Barcelona“ futbolo klubą ir visą Kataloniją auka.

Lionelis Messi<br>AFP nuotr.
Lionelis Messi<br>AFP nuotr.
„Barcelona“ superžvaigždė L.Messi ir jo tėvas buvo nuteisti kalėti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Barcelona“ superžvaigždė L.Messi ir jo tėvas buvo nuteisti kalėti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lionelis Messi<br>AFP nuotr.
Lionelis Messi<br>AFP nuotr.
Lionelis Messi<br>AFP nuotr.
Lionelis Messi<br>AFP nuotr.
Lionelis Messi<br>AFP nuotr.
Lionelis Messi<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 23, 2016, 10:51 AM, atnaujinta May 18, 2017, 12:50 AM

Manoma, jog Madrido „Real“ prezidentas Florentino Perezas siekia sugniuždyti L.Messi.

Barselonos klubui artimi šaltiniai teigia, kad „Real“ prezidentas ne kartą siūlė argentiniečiui persikelti į Madridą.

„Tuomet baigsis tavo problemos su mokesčių tarnybomis“, – žadėjo F.Perezas. Tačiau L.Messi liko ištikimas klubui, kuris jį išaugino. Ir už tai sulaukė bausmės.

Per teismą išvadino mafiozu

Kai „Barcelona“ žvaigždę neseniai užklupo žinia, jog jam ir jo tėvui Jorge Horacio Messi už sukčiavimą ir mokesčių slėpimą skiriama 21 mėnesių bausmė, Katalonijoje dar labiau sustiprėjo nuomonė, jog Ispanijos valstybės pareigūnai persekioja argentinietį.

Ir L.Messi, ir jo tėvas nubausti už nusuktus nuo Ispanijos iždo 4,1 mln. eurų mokesčių.

Katalonai stebisi tuo, jog prokuroras norėjo išteisinti L.Messi ir prašė bausmės tik jo finansus tvarkančiam tėvui J.H.Messi.

Prokuroras palaikė gynybos versiją – esą L.Messi iš tiesų nežinojo, kaip elgiamasi su jo pinigais, todėl pasirašydavo visus dokumentus, kuriuos paduodavo tėvas.

Tačiau prieš L.Messi aršiai buvo nusiteikę valstybės advokatai, reikalavę 22 mėnesių bausmės ir „Barcelona“ puolėjui, ir jo tėvui.

Niekam ne paslaptis, jog valstybės advokatų vadovė Marta Silva de Lapuerta 2000–2006 m. dirbo Madrido „Real“ direkcijoje.

Toks sutapimas Katalonijos žiniasklaidoje sukėlė didžiulį pasipiktinimą.

Būtent M.S.de Lapuerta per teismo posėdį smarkiai kritikavo L.Messi ir net išvadino jį mafiozu. Ši detalė tik dar labiau sustiprina katalonų nuomonę, jog prieš „Barcelona“ ir Katalonijos simbolį L.Messi vyksta ispaniškas sąmokslas.

Įsipina nepriklausomybės gija

Pastaraisiais metais sustiprėjęs Katalonijos nepriklausomybės siekis paaštrino priešiškumą tarp „Barcelona“ ir Madrido „Real“.

Barselonos klubo gerbėjai įsitikinę, jog Ispanijos valstybės advokatų tikslas sudoroti L.Messi susijęs ne tik su finansiniais, bet ir su politiniais klausimais.

Ir sporto teisės ekspertus stebina, kad Aukščiausiasis teismas tenkino valstybės advokatų prašymą nuteisti L.Messi kalėti.

Nors žvaigždei ir neteks sėsti už grotų, tokia bausmė gali pakenkti ateityje, jeigu jam vėl kiltų problemų su teisėsauga.

„Tai, jog prokuroras norėjo žaidėją išteisinti, yra normalu. Labai tikėtina, kad Leo iš tiesų nežinojo, kas vyksta su jo finansais.

Todėl keista, jog valstybės advokatai ir toliau reikalavo bausmės“, – sako katalonų teisininkas Xavieras Canalas.

Jo nuomone, atsižvelgiant į tai, jog L.Messi grąžino iždui 4,1mln. eurų, logiškiausia būtų buvę susitarti, kaip tai įvyko „Barcelona“ klubui atstovaujančio brazilo Neymaro atveju.

Klubas gina savo futbolininką

Tokių įvykių akivaizdoje „Barcelona“ nusprendė kaip įmanydama ginti brangiausio savo turto L.Messi garbę.

Per socialinį tinklą „Twitter“ klubas paragino palaikyti puolėją ir pradėjo kampaniją, kataloniškai pavadintą „#TotsSomLeoMessi“ (lietuviškai – „Mes visi esame Leo Messi“).

Tiesioginė užuomina į mokesčių administratorių kampanijos, raginančios mokėti mokesčius, šūkį „Hacienda somos todos“ (lietuviškai – „Mes visi esame iždas“) papiktino mokesčių tarnybų profesinę sąjungą.

Pasak profesinės sąjungos prezidento Carloso Cruzado, oficiali „Barcelona“ klubo iniciatyva remti žaidėją, kuris yra nuteistas už sukčiavimą, yra amorali.

„Ispanijoje mokesčių vengimo tema vis dar labai skaudi, todėl „Barcelona“ klubui, turinčiam tiek daug įtakos visame pasaulyje, ginti už sukčiavimą nubaustą L.Messi neetiška. Valstybei labai reikia finansinės pedagogikos, todėl tokia „Barcelona“ žinutė mums daro meškos paslaugą“, – kalbėjo C.Cruzado.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.