Naująjį pasaulio futbolo vadą apraizgė ir Vladimiro Putino pasiūlymas

Ar pasaulio futbolo vadovybė gali nuplauti dėmes nuo savo munduro? Ar labiausiai korumpuota pasaulio organizacija vadinta FIFA gali rasti kelią į kitokį rytojų? Po didžiulių skandalų FIFA įvaizdį keisti užsimojęs naujasis prezidentas Gianni Infantino siekia ją paversti savotiška futbolo jungtinių tautų organizacija ir pelningu koncernu. Ar tai įmanoma?

Gianni Infantino<br>AFP nuotr.
Gianni Infantino<br>AFP nuotr.
G.Infantino daug kalba apie „naująją FIFA“, bet šešėliai sunkiai sklaidosi.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
G.Infantino daug kalba apie „naująją FIFA“, bet šešėliai sunkiai sklaidosi.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Gianni Infantino<br>AFP nuotr.
Gianni Infantino<br>AFP nuotr.
Gianni Infantino<br>AFP nuotr.
Gianni Infantino<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

2016-11-26 04:00, atnaujinta 2017-04-17 02:14

Pasaulio futbolui vadovaujančios organizacijos būstinė yra įsikūrusi Ciuriche – parko viduryje, kur prisodinta visų žemynų augalų.

Į FIFA pastato pamatą įterpti visų šalių – šios federacijos narių – žemės mėginiai: jų yra 211.

Valstybių pavadinimai išskaptuoti grįstame pėsčiųjų take, besitęsiančiame iki pagrindinio pasaulio sporto organizacijos įėjimo.

Iš FIFA būstinės į aplinką nepatenka jokių teršalų: net nutekamasis vanduo vėl pakartotinai panaudojamas, saulės elementai čia gamina elektros energiją.

FIFA nemažai padarė, kad įrodytų pasauliui, jog ji yra šiuolaikinė įmonė – naujoviška, ekologiška, artima žmonėms. Taip pasaulyje niekas nemano.

Pasijuto liūtų guolyje

„Gobšumas, korupcija, įtakos siekimas, valdinga laikysena – visa tai simbolizuoja FIFA“, – įsitikinęs europarlamentaras Jo Leinenas.

68-erių vokietis svečio teisėmis neseniai buvo atvykęs į FIFA būstinėje surengtą jos viršūnių susitikimą etikos ir vadovavimo sportui tema. Jame aptarta, kaip galėtų atrodyti sporto pasaulio ateitis, jeigu jos netemdytų dopingas, funkcionierių machinacijos, milijoninių sumų vagystės.

„Esame liūtų guolyje“, – tik tiek pasakė europarlamentaras, stovėdamas didžiuliame FIFA būstinės fojė.

Būstinė užbaigta 2006 metais, įpusėjus dabar jau nuo FIFA vairo nušalinto Josepho Blatterio kadencijai. Čia apstu patalpų ir koridorių, į kuriuos galima patekti tik pagal pirštų atspaudus, ir kambarių su įmontuotais seifais.

Tai, kas S.Blatterio vadovavimo laikais dėjosi šiame pastate, vis dar yra tyrėjų akiratyje.

Jau keletą mėnesių būrys advokatų tikrina dokumentus, gilinasi į elektroninių laiškų turinį ir jų adresatus.

FIFA pati pasikvietė į savo būstinę teisininkus, nors ir spaudžiama JAV baudžiamųjų bylų tyrėjų. Jų darbą turėtų vainikuoti ir šios pasaulio organizacijos apsivalymo aktas. Teigiama, kad šis darbas turėtų būtų užbaigtas kitų metų pradžioje.

Keletui aukštas pareigas FIFA ėjusių asmenų teko palikti savo darbo kabinetus paaiškėjus, jog jie ypač įžūliai prisipildė savo kišenes. FIFA darbuotojai mano, kad gali ištuštėti ir kiti kabinetai. Tik neaišku, kurie.

Prabangos neatsisakė

Naujojo FIFA prezidento G.Infantino biuras įsikūręs antrajame aukšte, pro jo langus atsiveria vaizdas į futbolo aikštes, juosiančias pastatą.

„Man labai įdomu, ar jam vadovaujant įvyks FIFA kultūros pokytis“, – sakė europarlamentaras J.Leinenas.

Iki šiol jokio pastebimo vyksmo nematyti.

Įgyvendinta pora struktūros reformų, o generalinio sekretoriaus pareigos pirmą kartą patikėtos moteriai – senegalietei Fatmai Samourai.

Tačiau netrūko ir paskalų apie G.Infantino – dėl keleto jo skrydžių, miegamojo interjero, už kurį nurodyta sumokėti 10 500 eurų, taip pat jo atlyginimo.

Pradžioje G.Infantino atmetė pasiūlymą dėl 1,8 milijono eurų, nes tai būtų reiškę, jog naujasis FIFA vadovas veikiausiai yra toks pat gobšuolis kaip jo pirmtakas S.Blatteris.

Dabar savo sutartį G.Infantino pasirašė.

Naujasis FIFA vadovas per susitikimą su europarlamentaru J.Leinenu kalbėjo apie šį bei tą nuolat pabrėždamas žodžių junginį „naujoji FIFA“. Tai – jo atrastas prekės ženklas, kuris veikiausiai turėjo byloti: viskas bus gerai! Jam vadovaujant.

46 metų G.Infantino yra suaugęs su futbolu – jis ilgą laiką ėjo UEFA generalinio sekretoriaus pareigas.

Niekas netikėjo, kad jam pavyks karjeros šuolis į FIFA vadovo postą.

Bet vasarį vykusius rinkimus jis laimėjo stebėtinai didele balsų persvara. Teisininko išsilavinimą turintis G.Infantino – keturių vaikų tėvas. Jis, kaip ir S.Blatteris, yra kilęs iš Valė kantono ir taip pat laikomas didžiu pilkuoju kardinolu.

Jis siekia padaryti FIFA dar pelningesniu koncernu, kuris tuo pat metu iškiltų kaip futbolo pasaulio jungtinių tautų organizacija.

„Turime būti atviri, mokytis iš praeities“, – tikina G.Infantino.

FIFA būstinės darbuotojai dar nesusidarė aiškios nuomonės apie naująjį viršininką.  Atrodo, kad jis nėra per daug linkęs bendrauti, be to, retai čia pasirodo. Norintieji pasikalbėti su G.Infantino jo tyko koridoriuje, netoli darbo kabineto. Ten jis kartais stovi ir rūko cigaretę.

Naujasis FIFA prezidentas siekia pasaulio futbolo čempionato dalyvių skaičių padidinti nuo 32 iki 40 komandų.

Daugiau komandų – daugiau rungtynių, o tai reiškia daugiau pelno.

Atsikratė prieštarautojų

Šiemet Ciuriche tarp naujojo FIFA vadovo ir ilgamečių darbuotojų porą kartų įsiplieskė kibirkštys. Teigiama, kad diskusija kilusi G.Infantino biure.

Tuometis finansų vadovas Markus Kattneris buvo užsukęs į prezidento kabinetą aptarti kelių reikalų.  Kalba sukosi apie G.Infantino baudą už viršytą greitį ir jo nusipirktą smokingą – už visa tai sumokėjo FIFA.

Teigiama, kad G.Infantino supyko dėl tokių „mažmožių“. Po to FIFA prezidentas pradėjo plūstis: atseit jis privalo keliauti po pasaulį, kad atitaisytų žalą, atsiradusią dėl federacijos valdininkų, kurie praeityje vogė pinigus. Teigiama, kad G.Infantino bakstelėjęs ir į M.Kattnerį.

Žinios apie menamus G.Infantino nusižengimus pateko į žiniasklaidą.  Smokingo pirkimas, skrydžiai FIFA verslo partnerių privačiais lėktuvais jo reputacijai sudavė smūgį.

O tada paaiškėjo, jog M.Kattneris, J.Blatteris ir buvęs FIFA generalinis sekretorius Jerome’as Valcke’as 2011–2015 metais gavę akivaizdžiai per riebius atlyginimus ir premijas – iš viso 71 milijoną eurų.

Gegužės pabaigoje M.Kattneris buvo atleistas dėl finansinės kontrolės pažeidimų. Ši afera palietė ir kitą buvusios FIFA administracijos figūrą.

Ekonominių reikalų vadybininkas, FIFA kontrolės priežiūros narys Domenico Scala buvo žmogus, privalėjęs rūpintis organizacijos skaidrumu ir turėjęs žinoti apie šiuos mokėjimus.

Protestuodamas prieš G.Infantino vidaus politiką gegužės mėnesį D.Scala pasitraukė iš savo pareigų FIFA.

Naujasis organizacijos prezidentas laimėjo aršų mūšį. FIFA etikos komisijos pradėtas tyrimas dėl jo skrydžių ir smokingo galiausiai buvo nutrauktas.

Iš FIFA kontrolės komisijos aplinkos jau girdėti balsų, kad vairą į savo rankas paėmęs naujasis prezidentas ne visada elgiasi taip, kaip norėtųsi.

G.Infantino trūksta suvokimo, jog J.Blatterio įpėdinis privalo elgtis itin korektiškai, kad nesuteiktų progų jį pulti.

Skandalai tapo kasdienybe

Pažeidimai, dėl kurių priekaištaujama G.Infantino, neatrodo nesvarbūs ar nepagrįsti.

Kartą po susitikimo Maskvoje su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir pokalbio apie 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą G.Infantino tolesnei kelionei pasinaudojo privačiu lėktuvu.

Priežastis – FIFA vadovui teko tiek ilgai laukti Rusijos prezidento, kad po pavėluotos audiencijos jis pavėlavo į lėktuvą ir nespėjo nuskristi į kitą susitikimą.  V.Putinas pasiūlė valstybinio energetikos koncerno „Gazprom“ lėktuvą.

G.Infantino neatsisakė. Klaida? Galbūt. Pasinaudojimas pareigomis, interesų konfliktas? Greičiausiai ne – taip nusprendė etikos komisija.

Naujasis FIFA vadovas neturėtų stebėtis, kad jo darbas atsidūrė po didinamuoju stiklu. 2016 metais sporto pasaulį purtė didžiuliai sukrėtimai – dar niekada sporto organizacijų nuopuolis nebuvo toks didelis.

Skandalai dėl FIFA, buvusio Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos prezidento sukurta korupcinė sistema, leidusi dingti dopingo mėginiams, Rusijos dopingo „sąmokslas“ per Sočio olimpines žaidynes, Tarptautinio olimpinio komiteto prezidento Thomo Bacho bailumas, neleidęs dėl sistemingo apgaudinėjimo rusų pašalinti iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, prieš funkcionierius nukreipti tyrimai dėl olimpinių bilietų pardavimo machinacijų.

Bet visi šie skandalai nepraretino futbolo aistruolių gretų. Produktas, kurį siūlo FIFA, populiarus visame pasaulyje.

Vien tiktai už 2014 metų pasaulio futbolo čempionato Brazilijoje transliacijų teisę pavyko gauti 2 milijardus eurų. Už 2018 metais Rusijoje vyksiančią pasaulio futbolo šventę įplauks dar daugiau pinigų.

FIFA imperija driekiasi nuo Islandijos iki Ugnies Žemės salos, nuo Tongos iki Nikaragvos.

Ar tokį darinį apskritai galima kontroliuoti?

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.