Netikėta: pasaulio futbolui diriguoja nieko bendra su sporto karaliumi neturėjusi afrikietė

Fatma Samoura tapo viena įtakingiausių pasaulio futbolo asmenybių, nors ji neturėjo nieko bendra su populiariausia pasaulyje sporto šaka. Naujasis FIFA vadovas Gianni Infantino žengė netikėtą žingsnį.

G.Infantino sprendimas pasiūlyti FIFA generalinio sekretoriaus pareigas F.Samourai buvo netikėtas, bet prasmingas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
G.Infantino sprendimas pasiūlyti FIFA generalinio sekretoriaus pareigas F.Samourai buvo netikėtas, bet prasmingas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2017, 11:43 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 8:36 PM

Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) korupcijos krizė baigta. Tai FIFA kongrese pernai paskelbė organizacijos prezidentas G.Infantino, pasiūlęs antruoju pasaulio futbolo asmeniu pirmąkart išrinkti moterį.

FIFA generaline sekretore tapo 54 metų senegalietė F.Samoura, turinti 21 metų darbo patirtį Jungtinių Tautų projektuose. Ji tapo ne tik pirmąja moterimi, einančia šias pareigas, bet ir pirmąkart jos atiteko ne europiečiui.

F.Samoura neturėjo patirties sporto srityje, tačiau G.Infantino buvo įsitikinęs, kad ji padės pagerinti suterštą įvaizdį ir sugrąžinti pasitikėjimą po skandalų.

„Niekas negali pakeisti praeities, tačiau mes galime kurti ateitį“, – kalbėjo G.Infantino.

Italų kilmės šveicaras pasirinko generalinę sekretorę be viešo konkurso, pareiškęs, kad ji jam padarė geriausią įspūdį. F.Samoura kalba prancūziškai, angliškai, ispaniškai ir itališkai, bet ji neturėjo jokios patirties sudarant komercines sutartis, o tai yra svarbiausias darbas pagrindiniam FIFA administratoriui. Bet jai padėjo pats G.Infantino, nes devynerius metus yra buvęs UEFA generaliniu sekretoriumi.

FIFA jau priėmė sprendimą padidinti pasaulio čempionato dalyvių skaičių iki 48 rinktinių ir sukėlė diskusijas paskelbusi apie siūlomus taisyklių pakeitimus.

Apie savo patirtį einant naujas pareigas F.Samoura pasakojo interviu Vokietijos žiniasklaidai.

– Ar jums buvo priimtina nuomonė, kad moterims futbolo pasaulyje nėra ko veikti?

– Vis dar esama šalių, kur manoma, kad futbolą malonu žiūrėti tik tuomet, kai jį žaidžia vyrai. Bet aš stengiuosi šią nuomonę pakeisti.

– Kaip?

– Turime daug narių – futbolo federacijų Viduriniuose Rytuose ir Afrikoje, kurios mielai rengtų FIFA turnyrus. Lankydamasi šiuose regionuose galiu kalbėti ir apie lyčių lygiateisiškumą. Dėl einamų pareigų į mano žodžius įsiklausoma.

– Moteris vadovauja pasaulio futbolui. Laikote save simboline figūra?

– Tai labai didelis padrąsinimas – matome vis daugiau moterų, užimančių vadovaujamus postus. Mano darbas – globalus. FIFA sudaro 211 narių – federacijų. Dėl savo pareigų turiu galimybę išsamiai susipažinti su požiūriu į moteris futbolo pasaulyje, kur dominuoja vyrai. Ar esu simbolinė figūra, parodys ateitis. Dirbdama Jungtinėse Tautose buvau stipri moterų teisių advokatė, tokia būsiu ir FIFA.

– Ar jūsų duktė žaidžia futbolą?

– Ji yra tarptautinės Ciuricho mokyklos komandos narė. Užsikrėtė futbolo virusu ir man nuolat siunčia vaizdo įrašus, kad parodytų, ko išmoko.

Futbolą žaidžiančios mergaitės išmoksta gerbti savo kūną, pasaugoti jį per dvikovas aikštėje. Tai padaro jas stiprias.

Mano tėvynėje Senegale susiduriama su tokia problema, kad daugelis pradžios mokyklą baigusių mergaičių susideda su vyriškiais, kurie už intymią paslaugą siūlo pinigų arba žarstosi kitokiais pažadais.

Dažnai šios mergaitės pastoja, būna priverstos palikti mokyklą ir nebeturi jokios ateities.

Futbolą žaidžiančios moterys ne taip lengvai įkliūva į šiuos tinklus, nes sportuodamos išsiugdo pasitikėjimą savimi. Jos mokosi sakyti „ne“ ir žengia savo keliu.

– Kaip jums pavyko iškilti tėvynėje?

– Niekada nelaikiau kliūtimi to, kad esu moteris, juodaodė ir musulmonė. Visada jaučiau savo tėvų paramą. Nors mano mama labai anksti ištekėjo, studijavo ir tapo mokytoja. Ji padarė viską, kad tapčiau stipria asmenybe.

Mano tėvas buvo karininkas, dalyvavo Afrikoje vykusiose kovose dėl laisvės. Jis nuolat man tvirtino, kad jei nebūsiu drąsi, pražūsiu vyrų valdomame pasaulyje.

Mūsų namuose niekada nebuvo sakoma: tai gali tik vaikinai. Lankiau plaukimo pamokas, žaidžiau krepšinį, o su broliais – ir futbolą.

Mokykloje, kurioje mokiausi, buvau vienintelė motociklu važinėjanti mergina.

– Baigusi studijas dirbote Senegalo bendrovės prekybos atstove, 1995-aisiais perėjote į Jungtinių Tautų organizaciją. Užimdama įvairias pozicijas buvote atsakinga už pasaulio mitybos programą. Kokie buvo konkretūs uždaviniai?

– Dirbau visuose krizių purtomuose regionuose: Liberijoje, Siera Leonėje, Nigerijoje, Darfūre, Afganistane, Rytų Timore, Bangladeše, Kosove.

Organizavau pagalbą gabenantį transportą, išsiderėdavau konvojui saugius maršrutus. Privalėjau evakuoti žmones iš susirėmimo vietų, vedžiau derybas su kovotojais, pagrobusiais pagalbos organizacijų darbuotojus.

– Dirbdama Jungtinėse Tautose turėjote galimybę pakilti karjeros laiptais. Kodėl pasirinkote FIFA?

– Dabar man 54-eri ir džiaugiuosi, kad aplink mane nebešaudo.

– Kai FIFA prezidentas pristatė jus kaip generalinę sekretorę, pasigirdo balsų: juk ji – tik marionetė.

– Nejaugi? Tokia silpna moteris galėjo dirbti Jungtinėse Tautose ir srityje, kur būtini tinkami sprendimai žmogaus gyvybei gelbėti? Na, jau atleiskite.

– Dabar jūsų gyvenimas sukasi apie futbolą. Ar, lyginant su ankstesniu darbu Jungtinėse Tautose, šis neatrodo pernelyg paprastas?

– FIFA suvokiu kaip jungtinių tautų futbolo organizaciją. Juk esama panašių problemų: moterų lygiateisiškumas, kova su rasizmu, korupcija. Susiduriame ir su žmogaus teisių pažeidimais, pavyzdžiui, darbininkų padėtis pasaulio futbolo čempionato stadionų statybų aikštelėse Katare.

Futbolas gali padėti tiek daug pakeisti. Mergaitės tampa labiau pasitikinčios savimi, o vyrai mokosi nuslopinti pralaimėjimų kartėlį. Futbolas – didžiulė gyvenimo mokykla.

– Po visų į viešumą iškilusių skandalų žmonės vertina FIFA ne kaip jungtinių tautų futbolo organizaciją, o kaip mafiją.

– Tikrai bus geriau, nes žengiame teisingu keliu. FIFA reformos vyksta pašėlusiu greičiu. Nustatytos naujos taisyklės ir kontrolės mechanizmai, užkertantys kelią tam, kas vyko anksčiau.

Dabar dedamos pastangos, kad šių taisyklių laikytųsi visi FIFA nariai. Šiuo metu 23 šalims nesuteikiame finansinės paramos, nes atliekamas jų veiklos tyrimas arba jos neatitinka kriterijų.

– Jūs, kaip FIFA generalinė sekretorė, privalote garantuoti, kad ši organizacija ir toliau uždirbtų pinigus. Pavyzdžiui, iš 2018 metų Rusijoje rengiamo pasaulio futbolo čempionato. Ar šią šalį, atsižvelgiant į geopolitinę padėtį, laikote gera vieta pasaulio čempionatui rengti?

– Jei futbolą susiesime su politika, tai reikš futbolo pabaigą.

– Nuo 2026 metų pasaulio čempionato dalyvių skaičius didinamas iki 48 komandų.

– Šiuo atveju kalbama ne apie pelną. Jei futbolą siekiame ir toliau plėsti kaip pasaulio žaidimą, tuomet 30–40 proc. FIFA narių turi būti suteikta galimybė dalyvauti pasaulio futbolo čempionate. Tai pavyks tik didinant dalyvių skaičių.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

Siūlomi revoliuciniai taisyklių pakeitimai

FIFA techninis direktorius, buvęs futbolininkas ir treneris Marco van Bastenas susprogdino savotišką bombą pasiūlydamas revoliucinius futbolo taisyklių pakeitimus.

Olandas siūlo atsisakyti nuošalių, raudonųjų ir geltonųjų kortelių.

„Yra siūlymas trumpam išvaryti iš aikštės žaidėją. Sakysime, dešimčiai minučių. Gal iš pradžių tai būtų keista, bet komandos greitai prie to priprastų. Mano galva, reikia pasinaudoti krepšinio taisyklėmis – penkios pražangos, ir palieki aikštę. Tuomet tai būtų labai veiksminga ir suprantama visiems“, – kalbėjo olandas.

Nors futbolo pasaulis prieštarauja, kad būtų panaikinta nuošalė, M.van Bastenas mano, jog atėjo laikas pagalvoti apie šios taisyklės atsisakymą.

„Taip, visi yra prieš, o aš sakau, kad reikia naikinti nuošalę. Kodėl? Pasižiūrėkite į dabartinį futbolą: visa komanda ginasi, tankina baudos aikštės prieigas ir sustoja kaip rankinyje ties devynių metrų linija. Prasibrauti neįmanoma. Siena. Kam toks futbolas įdomus? Kiek tų įvarčių mato sirgalius? Dabar jau visiškai mažai. Be nuošalės turėtume daug įvarčių. Ar tai būtų blogai?“ – klausė buvęs Olandijos rinktinės puolėjas.

M.van Bastenas taip pat siūlo 11 metrų baudinius pakeisti savotiškais ledo ritulio bulitais. Buvusio futbolininko manymu, jokių lygiųjų futbolo rungtynėse neturėtų būti, tad esant lygiam rezultatui net ir Europos ar pasaulio čempionatų grupių varžybose reikia mušti bulitus.

„Teisėjas sušvilpia, ir futbolininkas nuo 25 metrų varydamasis kamuolį artėja prie vartų. Vartininkas negali išeiti iš savo zonos – turi likti ten. Futbolininkas privalo smūgį atlikti per 8 sekundes – jei nesuspėjo, bandymas neįskaitomas. Jei vartininkas atmušė kamuolį, dar kartą spirti negalima“, – apie naujoves, kurias siūlys FIFA, kalbėjo M.van Bastenas.

Dėl galimų taisyklių pakeitimų bus svarstoma liepą per FIFA kongresą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.