Futbolo klubo pardavėjui – sukčių fokusai su 250 tūkst. eurų, kurie virto „lėle“

Kai Pakruojo „Kruojos“ futbolininkai kopė į Lietuvos čempionato viršūnę ir pelnė sidabro medalius, šios ekipos savininkas smigo į dugną – sukčiams iš užsienio atidavė didelę sumą pinigų.

Iš „Kruojos“ savininko E.Junevičiaus aferistai išviliojo įspūdingą sumą.<br>D.Umbraso nuotr.
Iš „Kruojos“ savininko E.Junevičiaus aferistai išviliojo įspūdingą sumą.<br>D.Umbraso nuotr.
Kaltinamasis L.Poltronieri į teismą Vilniuje antradienį atskrido iš Italijos.
Kaltinamasis L.Poltronieri į teismą Vilniuje antradienį atskrido iš Italijos.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kurizinaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 8, 2017, 5:53 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 12:07 PM

Porą mėnesių trukusios derybos dėl Pakruojo futbolo klubo „Kruoja“ pardavimo baigėsi fokusu – į voką sudėti 250 tūkstančių eurų virto beverčiais popieriais.

Parduoti komandą užsieniečiams jos savininkas norėjo 2014 metais.

Tuomet „Kruojos“ futbolininkai skynė pergales ir tapo Lietuvos vicečempionais, todėl už klubą tikėtasi gauti milijoną eurų.

Dirbo penki advokatai

Kaip tarptautinei sukčių grupuotei pavyko apgauti futbolo komandos vadovą, dabar aiškinasi Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Stumdamas lagaminą su ratukais vakar tiesiai iš oro uosto į teismo posėdį atvyko tik vienas kaltinamasis – italas Luca Poltronieri.

Tyrimo pradžioje net penkis advokatus Lietuvoje pasisamdęs užsienietis į laisvę buvo išleistas už užstatą.

Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime laikomi jo bendrininkai rumunai Marianas Sergiu Vilaroiu ir Augustinas Kissas į vakarykštį posėdį nebuvo atvežti. Jiems vėliau dar teks aiškintis dėl bandymo išvilioti Klaipėdos krepšinio klubo „Neptūnas“ pinigus.

Rado netikrus pirkėjus

Laiško su pasiūlymu parduoti futbolo klubą „Kruoja“ jo savininkas Emilijus Junevičius sulaukė 2014-ųjų gegužę. Anglų kalbos nemokantis vyras nusprendė pasitarti su advokate Indre Butvile.

Advokatė paskambino laišką pasirašiusiam Jasonui Routmanui ir susitarė jo pasiūlymą aptarti Milane.

J.Routmanu prisistatęs vyras teigė esąs tarpininkas ir suradęs „Kruojai“ pirkėjus. Jie po kelių savaičių turėjo atvykti į Lietuvą, tačiau vizitą išvakarėse atšaukė.

Kilus įtarimų I.Butvilė paprašė Romoje įsikūrusios advokatų kontoros pagalbos. Advokatai išsiaiškino, kad „Kruoją“ žadėjusios pirkti bendrovės nebėra – ji buvo pertvarkyta.

Milane – keisti mainai

Už tarpininkavimą solidžios pinigų sumos iš lietuvių prašęs J.Routmanas ėmė tikinti, kad surado kitą pirkėją, tad E.Junevičius su advokate vėl išsiruošė į Milaną.

Kad sandėris atrodytų patikimas, J.Routmanas „Kruojos“ savininkui pažadėjo grynaisiais duoti 250 tūkst. eurų, o juos gavęs E.Junevičius tokią pat sumą turėjo pervesti į tarpininko sąskaitą.

Tik atsiskaičius su tarpininku pirkėjai E.Junevičiui turėjo pervesti milijoną eurų už „Kruojos“ akcijas.

Pats J.Routmanas į šį susitikimą neatvyko. Po daugybės pokalbių telefonu jis atsiuntė tik savo atstovą su pinigais. Vyriškis pinigus E.Junevičiui perdavė viešbučio kambaryje nedalyvaujant advokatei, bet jų trūko.

Kai užsienietis atgabeno likusią sumą, E.Junevičius kompiuteriu tą pačią sumą pervedė į J.Routmano nurodytą sąskaitą.

Kai tarpininkui buvo pranešta apie atliktą pavedimą, jis be perstojo ėmė skambinėti advokatei ir priekaištavo, kad sąskaitoje dar nemato pinigų.

Sugrįžo be milijono

Tą patį vakarą solidžios sumos savo sąskaitoje turėjo sulaukti ir E.Junevičius.

J.Routmanas telefonu jį vis ramino, jog viskas bus gerai, bet vėliau pripažino, kad banke iškilo kažkokių problemų.

Kitą rytą jis nurodė, kad elektroninėje klubo pirkimo ir pardavimo sutartyje reikia pakeisti vieną sakinį. Sakinys buvo pakeistas, bet milijono eurų E.Junevičius vis tiek nesulaukė.

Tada lietuviai nutarė nutraukti derybas, grąžinti pinigus paslaptingam tarpininkui ir skristi namo.

Atsiimti pinigų J.Routmanas netrukus atsiuntė savo atstovą, o kol jam pervestą sumą atgavo E.Junevičius, praėjo du mėnesiai.

Prašė parodyti eurus

Per tą laiką I.Butvilė sulaukė daugiau nei šimto J.Routmano elektroninių laiškų ir daugybės telefono skambučių – užsienietis siūlė vis naujus neva patikimus „Kruojos“ pirkėjus.

Dar kartą susitikti su galimais pirkėjais E.Junevičius sutiko sulaukęs itin keisto pasiūlymo.

Tarpininkas įtikino, kad šįkart už jo paslaugas mokėti nereikės, – futbolo klubo savininkui užteks parodyti, jog jis turi 250 tūkstančių eurų grynaisiais, kuriuos galės laikyti savo banko seife, kol bus pasirašyta galutinė sutartis. Visi pinigai turėjo būti 500 eurų kupiūromis.

Su būsimaisiais pirkėjais jis turėjo susitikti Vilniaus viešbutyje „Holiday Inn“, kur vyko ir ankstesnės derybos.

Kad jaustųsi saugesnis nešdamasis didžiulę sumą pinigų, E.Junevičius kartu važiuoti pasikvietė savo žentą.

Pinigus užrakino seife

Atvykę į Vilnių jie pirmiausia užsuko į banką – ten E.Junevičius iš sąskaitos pasiėmė ketvirtį milijono eurų. Užsisakę vieną kambarį voką su pinigais vyrai padėjo seife.

Viešbutyje E.Junevičiaus jau laukė jo advokatė I.Butvilė. Į susitikimą anksčiau atvykusiai teisininkei derybininkų elgesys pasirodė įtartinas.

Į viešbutį atėjo anksčiau derybose dėl „Kruojos“ pirkimo dalyvavę L.Poltronieri ir verslininku Pietro Delfino prisistatęs vyras.

Prie durų rūkė dar vienas tamsaus gymio vyras.

Priėjus italams jis atsegė savo portfelį ir jame kažką parodė. Į vidų įėję vyrai pristatė, kad tai – Valteris, kuris ir turės patikrinti pinigus.

Pasakęs, kad turi skubių reikalų, Valteris kažkur išvyko, o būsimieji investuotojai klubo pirkimo reikalus su E.Junevičiumi nusprendė aptarti prie pietų stalo.

Voką užklijavo lipniąja juosta

Grįžus Valteriui jie su E.Junevičiumi liftu pakilo į pakruojiškio užsakytą kambarį.

Advokatė ir E.Junevičiaus žentas liko už durų, o vyrai užėjo skaičiuoti pinigų.

Po kelių minučių į kambarį pakviesta I.Butvilė nustėro – užsienietis iš savo portfelio traukė ir dėliojo krūveles pinigų.

„Kas čia vyksta?“ – savo kliento paklausė advokatė.

E.Junevičius suprato tik tiek, kad tikrindamas jo atneštus pinigus užsienietis juos pakeitė savais. Tuomet E.Junevičiui jis liepė suspausti voką ir užklijuoti jį lipniąja juosta, kad paketas tilptų į seifą.

Verslininkui – šokas

Užklijuotą voką su pinigais E.Junevičius tą pačią dieną nuvežė į seifą banke, o jo advokatė toliau tęsė derybas su investuotojais iš Italijos. Tik jų skambučių sulaukdavo vis rečiau, o vėliau J.Routmanas visai nebeatsiliepė.

Sunerimęs E.Junevičius po kelių savaičių nuvažiavo į banką ir prakirpęs voką nustėro: 500 eurų kupiūra buvo tik ant viršaus, o po ja – paprasčiausi popieriaus lapeliai. Tai sukčių dažnai naudojama vadinamoji lėlė.

L.Poltronieri su bendrininkais Vilniaus oro uoste buvo sulaikyti po metų, kai nepavyko apgauti Klaipėdos „Neptūno“ atstovų. Kas iš tiesų yra ir kurioje šalyje gyvena J.Routmanu ir P.Delfino prisistatę asmenys, liko nenustatyta.

Komanda smigo į dugną

Pakruojyje žinomas verslininkas E.Junevičius „Kruojos“ savininku tapo 2013 metais.

2014 metais klubas iš nedidelio miesto savo žaidimu džiugino sirgalius ir tapo Lietuvos A lygos vicečempionu.

2015 metų vasarą „Kruoja“ sulaukė įtarimų dalyvaujant lažybose ir pasitraukė iš A lygos pirmenybių.

2016 metais klubas norėjo gauti licenciją Lietuvos futbolo federacijos (LFF) 1-osios lygos pirmenybėms, bet LFF jam licencijos nesuteikė.

Buvo atsigabenę stebuklingą stalą

Teisme atsidūrę tarptautinės sukčių grupuotės nariai 2014 metų rugpjūtį bandė išvilioti pinigus ir iš Klaipėdos krepšinio klubo „Neptūnas“. Parašę laišką jo direktoriui O.Kurauskui sukčiai pasiūlė ilgalaikę paramą.

Tų pačių metų lapkritį O.Kurauskas ir „Neptūno“ projektų vadovas V.Usovas nuvyko į Milaną susitikti su tariamais solidžių bendrovių atstovais.

Jie krepšinio klubui pasiūlė 3,6 mln. eurų paramą, kurią „Neptūnas“ būtų gavęs per trejus metus, tačiau už tai reikėjo sumokėti 200 tūkst. eurų tarpininkavimo mokestį. Esą taip reikėjo įrodyti gerą komandos finansinę padėtį.

„Neptūno“ atstovai su tokiomis sąlygomis nesutiko, todėl sukčiai ėmė siūlyti vis didesnę paramą, kuri pasiekė net 7 milijonus eurų. Tačiau už tokią paramą klaipėdiečiai būtų turėję sumokėti milijoną.

Pasirašyti sutartį dėl žadėtos paramos buvo suplanuota 2015 metų balandį. Krepšinio klubo atstovai su tariamais rėmėjais turėjo susitikti viename Vilniaus viešbučių.

„Neptūno“ atstovams buvo siūlomas panašus planas kaip „Kruojai“ – milijoną eurų reikėjo atsinešti grynaisiais sudėtą į vokus. Vėliau šiuos vokus esą buvo galima laikyti seife.

Aferistai tam buvo gerai pasiruošę – atsigabeno specialų stalą, į kurį turėjo būti sudėti vokai su milijonu eurų. Ten juos planuota pakeisti tokiais pat vokais, bet ne su pinigais, o su popieriaus lapeliais.

Stalą sukčiai sukonstravo viešbučio kambaryje, o per susitikimą sukeitė vokus. Tačiau apie jų planus jau buvo informuota policija. Rumunai ir italas netrukus buvo sulaikyti Vilniaus oro uoste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.