Šiuolaikinė diagnostika prailgina sportininkų karjerą

Medicininė diagnostika šiuolaikiniame sporte užima vis svarbesnę vietą. Sportininkai prižiūrimi itin atidžiai. Šiuolaikinė diagnostinė įranga padeda ne tik laiku nustatyti traumas, bet ir užtikrinti efektyvesnę prevenciją bei taip pratęsti sportininkų karjerą ilgesniam laikui. Kaip sako Vilniaus „Žalgiris“ gydytojas Tomas Jonaitis, šiuolaikinė diagnostinė aparatūra leidžia priimti pagrįstus faktais sprendimus.

Vilniaus "Žalgiris" A lygoje lygių neturi.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus "Žalgiris" A lygoje lygių neturi.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2017, 3:17 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 5:38 PM

Gydytojas pabrėžia, kad sportininkų sveikatos tyrimai reikalingi ne vien tam, kad būtų kuo greičiau gydomos traumos. Futbolo komandos medicinos personalo užduotis yra sudaryti visas sąlygas žaidėjams išspausti iš savęs maksimumą. Šiam tikslui efektyviai pasitarnauja magnetinio rezonanso tyrimai, kurie leidžia kaip niekada atidžiai stebėti futbolininkų sveikatos būklę.

„Tik pajutus skausmus galima gauti pakankamai detalius duomenis apie jų priežastis. Paprastos apžiūros ar echoskopijos metu ne visada pamatysi kremzlių, sąnarių pažeidimus. Magnetinio rezonanso duomenys leidžia priimti greitesnį ir geriau informuotą sprendimą dėl to, kaip toliau gydyti vieną ar kitą traumą“, – sakė T.Jonaitis.

„Žalgiris“ šiuo metu aktyviai bendradarbiauja su diagnostikos centrų tinklu „Affidea Lietuva“, kuris suteikia galimybę maksimaliai greitai atlikti sportininkams reikalingus tyrimus.

„Be abejo, greitesnė ir patikimesnė diagnostika patiems sportininkams suteikia daugiau pasitikėjimo savimi. Jie žino, kad į sužeidimus bus greičiau reaguojama, parinkti gydymo metodai. Dėl šių priežasčių ir džiaugiamės savo bendradarbiavimu su „Affidea Lietuva“. Jų dėka turime galimybę operatyviai atlikti itin tikslius ir patikimus tyrimus“, – teigė klubo daktaras.

T.Jonaitis pabrėžė, kad šiuolaikiniai magnetinio rezonanso tyrimai daug naudos suteikia ne tik nustatant jau įvykusias traumas, bet ir užkertant kelią naujiems pažeidimams, kurie sportininkui gali sukelti daug problemų ateityje.

„Magnetinio rezonanso dėka, esant smulkiam pažeidimui galima stebėti ar jis neprogresuoja. Sportininkui pagijus po traumos magnetinis rezonansas padeda užkirsti kelią jos atsinaujinimui. Šiuolaikiniams sportininkams tai itin svarbu. Šiandien visi gerai supranta, kad pasibaigus karjerai gyvenimas tęsiasi toliau, todėl svarbu, kad jis būtų kokybiškas“, – aiškina T.Jonaitis.

Kokybiška diagnostika prisideda ir prie sportininkų ilgaamžiškumo. Užkertant kelią rimtesniems pažeidimams, lengviau išlaikyti gerą kūno būklę, suteikiama galimybė ilgiau pratęsti karjerą.

„Žmonėms senstant dažnėja raumenų bei sausgyslių įtrūkimai. Vyresniems sportininkams jie pridaro daugiau žalos negu sąnarių ar kremzlių pažeidimai.

Šiuolaikiniai magnetinio rezonanso aparatai leidžia pakankamai patikimai fiksuoti ir raumenų, sausgyslių pažeidimus bei laiku reaguoti, paskirti tinkamą gydymą. Visa tai prisideda ir prie sportininko ilgaamžiškumo“, – pabrėžė Lietuvos futbolo A lygoje lygių neturinčio klubo gydytojas.

Jis sakė, kad per pastaruosius 10-15 metų sportininkų diagnostika smarkiai pažengė į priekį. Be abejo, magnetinio rezonanso tyrimai vykdyti jau ir prieš 10-15 metų, bet jų tikslumas ir galimybės nuolat augo ir tai darys toliau.

„Technologijos per visus šiuos metus nestovėjo vietoje. Šiuolaikinė diagnostinė aparatūra leidžia daug tiksliau fiksuoti pažeidimus. Jeigu anuomet kalbėjome apie 0,5 – 1T (teslos, – Red.) galingumo aparatus, tai šiandien jau pradedami naudoti ir 3T įrankiai. Jų tikslumas yra nepalyginamai didesnis. Sportininkų diagnostika toliau efektyvesnės, padėdama jiems siekti maksimalių rezultatų ir ilgų karjerų“, – teigė T.Jonaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.