Skandalas Rusijoje: darbininkų sąlygos siaubingos, dalis negauna pinigų

Rusija neišvengia skandalų prieš pasaulio futbolo čempionatą. Šeštadienį šalyje prasidės FIFA Konfederacijų taurės turnyras, tačiau šventines nuotaikas gadina žmogaus teises prižiūrinčios nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ žinutės.

 Rusija vėl sulaukė kaltinimų iš „Human Rights Watch“ organizacijos.<br> lrytas.lt montažas.
 Rusija vėl sulaukė kaltinimų iš „Human Rights Watch“ organizacijos.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2017, 8:25 AM, atnaujinta Jun 16, 2017, 8:42 AM

Šįkart jų žvilgsnis buvo nukreiptas į stadionus statančius darbininkus. Nustatyta, kad Rusija pakartotinai pažeidžia jų teises. Darbininkai net po keletą mėnesių negauna atlyginimų.

Jakaterinburgo stadione kai kurie darbininkai buvo verčiami dirbti netgi prie -25 laipsnių šalčio ir jiems net nebuvo nesuteikiama pakankamai laiko pailsėti ir sušilti. Tokią žinią skelbė „Humans Rights Watch“, savo pranešimą išplatinusi trečiadienį.

„FIFA tiesiog tikisi, kad mes pasikliausime jų žodžiu, jog Rusijoje gerėja sąlygos darbininkams, – teigė pranešimo autorė Jane Buchanan. – Ši FIFA organizacija turėtų būti reformuota. Ji turėtų atsiriboti nuo paslapčių ir sutarčių už uždarų durų.“

Dirba ir Šiaurės Korėjos piliečiai

Pasak „Statybų ir medžio darbų tarptautinės“ sąjungos pranešimo, statant pasaulio čempionato konstrukcijas žuvo 17 žmonių. Nemažai mirčių įvyko darbuotojams iš aukštai nukritus, o vienas vyras iš Šiaurės Korėjos Sankt Peterburge patyrė širdies smūgį. Šiame stadione vyks Konfederacijų taurės finalas ir pasaulio čempionato kovos.

Aštuonių komandų turnyras – apšilimas prieš pasaulio čempionatą, kuriam Rusija ruošiasi, tačiau nuolat daro klaidas.

Pavyzdžiui – samdo darbuotojus iš Šiaurės Korėjos. 

Apie tai paklaustas FIFA prezidentas Gianni Infantino Rusijos kaltinti nesiruošė: „Organizacija žino ir smerkia tai, kad Šiaurės Korėjos darbuotojai dirba įvairiose pasaulio šalyse.“

Vengia mokėti

Remdamasi interviu su 42 darbuotojais 6 skirtingose statybvietėse, „Human Rights Watch“ pranešė, kad Rusijos valdžia nepakankamai stengiasi, jog suvaldytų darbdavius, nusprendusius sukčiauti darbininkų atžvilgiu. Organizacija paskelbė, kad darbdaviai nemoka ar moka ne visą atlygį, o imigrantams trūksta teisinės apsaugos.

„Jie moka, kada nori ir kiek nori“, – pranešime cituojamas darbuotojas iš Kirgizijos. 

Kai darbuotojai pareikalauja viso atlygio, jie būna baudžiami arba išmetami iš darbo. 

Panašūs skundai buvo gauti iš darbuotojų Lužnikų stadione Maskvoje, kur vyks 2018 metų pasaulio čempionatas. 

Ne ką mažiau nusiskundimų ir Sočyje, kurio vardas aidėjo prieš žiemos olimpines žaidynes. Prieš 2014 metų sporto šventę buvo daug kalbama apie milžinišką korupciją.

„Sočio pamokos nebuvo išmoktos. Piktnaudžiavimas išliko“, – sakė J.Buchanan.

Klaidų nepripažįsta

„Human Rights Watch“ ragino Rusijos valdžią imtis griežtesnių ir dažnesnių tyrimų, o iš nusikaltusių darbdavių reikalauti atsakomybės. Grupė taip pat kaltina FIFA organizaciją, kad ši nepakankamai daug kalba apie darbuotojų problemas. Jie taip pat pabrėžė, kad FIFA turi labai skylėtą inspekcijų programą, nes tik dalis informacijos būna vieša.

FIFA nepripažino šių kaltinimų ir pabrėžė, kad matė „didelį problemų krytį“ Rusijos statybvietėse, tačiau nenurodė nei laiko, kada situacija pagerėjo, nei incidentų skaičiaus.

„FIFA padarė daugiau nei bet kuri sporto federacija, kalbant apie žmogaus ir darbo teisių problemų atpažinimą ir taisymą. Problemos susijusios su šiuo klausimus vis aptinkamos, tačiau tai – natūralu, žinant, apie kokio dydžio projektą kalbame. „Human Rights Watch“ pateiktas pranešimas neatitinka FIFA nuveiktų darbų“, – tokį atsakymą pateikė FIFA.

Tos pačios bėdos – dviem frontais 

Rusijoje žmogaus teisių pažeidimai – nuolatinė tema. Vakarų pasaulis dažnai stebisi Vladimiro Putino valdomos šalies valdžios elgesiu prieš kitos nuomonės žmones, tačiau „Human Rights Watch“ pabrėžia, kad privalu atkreipti dėmesį ir į pasirengimą 2018 metų futbolo čempionatui.

Ir tuo pat metu FIFA gina ne tik Rusijos poziciją. 2022 metų pasaulio futbolo čempionatą rengsiantis Kataras irgi garsėja didžiuliais žmogaus teisių pažeidimais, imigrantų išnaudojimu.

„Kataras tikrai neatrodo gerai. FIFA organizacijai atėjo laikas susikaupti. Rusijai dar nėra vėlu, nes šalis yra labiau pažengusi nei Kataras. FIFA turi parodyti, kad dėl nustatytų sąlygų derėtis net neketinama“, – ragino J.Buchanan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.