Tikrieji Rusijos futbolo šeimininkai – saugumiečiai ir Vladimiras Putinas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau buvo KGB karininkas, dirbo žvalgu Rytų Vokietijoje, vėliau neilgai vadovavo Federalinei saugumo tarybai (FST), kuria pavirto būtent KGB. O paskui užsiėmė politika.

 G.Infantino ir V.Putinas.<br> AFP nuotr.
 G.Infantino ir V.Putinas.<br> AFP nuotr.
 V.Putinas.<br> AFP nuotr.
 V.Putinas.<br> AFP nuotr.
 V.Putinas.<br> AFP nuotr.
 V.Putinas.<br> AFP nuotr.
  V.Putinas.<br> AFP nuotr.
  V.Putinas.<br> AFP nuotr.
 V.Putinas ir V.Mutko.<br> AFP nuotr.
 V.Putinas ir V.Mutko.<br> AFP nuotr.
 Buvęs FIFA vadovas S.Blatteris paskelbė Rusiją 2018 m. pasaulio čempionato šeimininke.<br> AFP nuotr.
 Buvęs FIFA vadovas S.Blatteris paskelbė Rusiją 2018 m. pasaulio čempionato šeimininke.<br> AFP nuotr.
 G.Infantino.<br> AFP nuotr.
 G.Infantino.<br> AFP nuotr.
 G.Infantino ir V.Putinas.<br> AFP nuotr.
 G.Infantino ir V.Putinas.<br> AFP nuotr.
 G.Infantino ir V.Putinas.<br> AFP nuotr.
 G.Infantino ir V.Putinas.<br> AFP nuotr.
 G.Infantino.<br> AFP nuotr.
 G.Infantino.<br> AFP nuotr.
 G.Infantino ir V.Mutko.<br> AFP nuotr.
 G.Infantino ir V.Mutko.<br> AFP nuotr.
 V.Mutko ir A.Sorokinas.<br> AFP nuotr.
 V.Mutko ir A.Sorokinas.<br> AFP nuotr.
 V.Mutko ir A.Sorokinas.<br> AFP nuotr.
 V.Mutko ir A.Sorokinas.<br> AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

2017-09-18 20:49, atnaujinta 2017-09-18 21:06

Jis – iš Sankt Peterburgo, savo politinę karjerą pradėjo šio miesto mero Anatoljaus Sobčako tarptautinių reikalų patarėju.

KGB, FST ir Sankt Peterburgas – sudėtiniai V.Putino tinklo komponentai, kontroliuojantys dabartinės Rusijos futbolą.

Portalas nettavisen.no atskleidė, kaip susiklostė ir kaip veikia ši struktūra.

Rusų įtakos laikotarpis

SSRS, o vėliau – Rusijos vadovybė ir šios šalies žvalgyba (KGB, o paskui – FST) dešimtmečius turėjo didelę valdžia FIFA ir UEFA per savuosius Vykdomojo komiteto narius Viačeslavą Koloskovą ir Vitalijų Mutko.

V.Koloskovas praeityje buvo KGB agentas, V.Mutko kelerius metus dirbo ministru Rusijos vyriausybėje.

Jie abu užėmė svarbias pareigas FIFA ir daug kartų dalyvavo priimant sprendimus, kuriose šalyse bus rengiami pasaulio futbolo čempionatai.

Deleguoja naują žmogų

Rusijos vicepremjeras V.Mutko atsisveikino su savo kėde FIFA taryboje – taip nuo praėjusiųjų metų vadinasi buvęs Vykdomasis komitetas. Bet netrukus Rusija turės naują atstovą FIFA vadovybėje. Jau galima pratintis prie Aleksejaus Sorokino vardo. Jam – 45-eri, jis – iš Maskvos ir rytoj Ženevoje vyksiančiame neeiliniame UEFA kongrese jis turėtų būti išrinktas FIFA tarybos nariu.

A.Sorokinas yra vienintelis kandidatas.

V.Mutko posėdžiavo FIFA Vykdomajame komitete ir 2010-aisiais balsavo, kad Rusija gautų teisę rengti 2018-ųjų planetos pirmenybes.

Dabar A.Sorokinas yra čempionato organizacinio komiteto vykdantysis direktorius. Jei jis bus išrinktas, FIFA vadovybėje vėl atsidurs rusas, galimai sisijęs su slaptosiomis tarnybomis.

Du žurnalistai, kurie daug metų tyrinėjo sovietų ir Rusijos žvalgybos struktūras, bet panorę likti anonimais, nes rengia rašinius panašiomis temomis, papasakojo „Nettavisen“ ir „Ekstra Bladet“, kad A.Sorokinas, turint galvoje jo profesinę karjerą, negali neturėti artimų ryšių su Rusijos slaptosiomis tarnybomis.

A.Sorokinas yra dirbęs Rusijos užsienio reikalų ministerijoje ir kaip pasaulio futbolo čempionato organizacinio komiteto vienas vadovų atsiskaito šio komiteto prezidentui V.Mutko. Tai vykdomas ryšys su Kremliumi.

Šaknys – giliai praeityje

FIFA ryšių su rusų specialiomis tarnybomis šaknys veda į SSRS laikus, kai KGB agentas V.Koloskovas buvo išrinktas FIFA Vykdomojo komiteto nariu.

Knygoje „KGB žaidžia šachmatais“, kurią parašė žinomas istorijas Jurijus Felštinskis, vienas buvęs KGB bendradarbis pasakoja, kad V.Koloskovą užverbavo 1978 metais, kai šis dirbo SSRS futbolo federacijos prezidentu.

“Nettavisen“ ir „Ekstra Bladet“ paprašė V.Koloskovo pakomentuoti šiuos kaltinimus, bet nesulaukė jokio atsakymo.

V.Koloskovas net 16 metų buvo FIFA viceprezidentas – iki 2009-ųjų, kai šiame poste jį pakeitė V.Mutko.

Pažeistos FIFA etikos taisyklės

Dabartinis Rusijos vicepremjeras V.Mutko dalyvavo 2012 m. priimant FIFA etikos taisykles.

Kodekso 14-asis straipsnis teigia, jog Vykdomojo komiteto ir kitų padalinių nariai privalo likti politiškai neutraliais. Bet V.Mutko – Rusijos sporto ministras – išsaugojo savo vietą Vykdomajame komitete.

Nepaisant kaltinimų, kad jis dangstė Rusijos sportininkų sisteminį dopingo vartojimą per 2014-ųjų žiemos olimpiadą ir kad nurodė nuslėpti savo šalies futbolininkų teigiamus dopingo rezultatus.

FIFA prezidento veiklos tyrimas

FIFA prezidentas Gianni Infantino kelis kartus lankėsi Rusijoje.

Šie vizitai nuvedė prie to, kad FIFA etikos komitetas ėmė tirti jo veiklą, nes G.Infantino į Rusiją skraidė privačiais lėktuvais, priklausančiais šios šalies oligarchams, kurie buvo paraišką rengti pasaulio čempionatą teikusio Rusijos organizacinio komiteto nariai.

Pagal FIFA etikos 14-ąjį straipsnį, organizacijos prezidentas neturi teisės keliauti į oficialius vizitus kitų asmenų sąskaita.

Kadangi G.Infantino naudojosi kitų žmonių privačiais lėktuvais, tarkim, kai 2016 m. lankėsi pas Romos popiežių ir V.Putiną, FIFA etikos komitetas atliko neilgą tyrimą. Ir panaikino visus kaltinimus.

Vienas FIFA etikos komiteto bendradarbių pateikė „Nettavisen“ ir „Ekstra Bladet“ informaciją,ad G.Infantino nenubaustas už etikos taisyklių pažeidimą, nes neužsakinėjo šių lėktuvų. Tą darė FIFA administracija.

FIFA etikos taisyklės negalioja administracijai ir išrinktiesiems.

Įkyrūs etikos sargai

Kai G.Infantino 2016 m. buvo išrinktas FIFA prezidentu, jis pažadėjo milžiniškas reformas svarbiausioje pasaulio futbolo organizacijoje.

Prezidentas paskyrė portugalą Miguelį Maduro vadovauti FIFA valdymo komitetui, kuris turi tikrinti, ar kandidatai tinkami dirbti FIFA valdymo struktūrose.

Sprendimą, kad V.Mutko netinkamas eiti pareigas FIFA taryboje, priėmė M.Maduro. Šis akcentavo, jog būdamas Rusijos vicepremjeru V.Mutko nebuvo politiškai neutralus, o tai reiškia etikos kodekso 14-ojo straipsnio pažeidimą.

Netekęs vietos FIFA vadovybėje, V.Mutko kalbėjo labai diplomatiškai: „Norėjau būti perrinktas, bet FIFA įvedė politinio neutralumo kriterijų. Tai jos teisė. Šis sprendimas neturi jokios įtakos pasirengimui 2018 metų pasaulio čempionatui“.

FIFA komitetų vadovų nuvertimas

Per FIFA kongresą Bachreine šiemet gegužę prezidentas G.Infantino atleido M.Maduro, kuris FIFA valdymo komitete išdirbo vos aštuonis mėnesius.

Tuo pat metu G.Infantino atsikratė dviem FIFA etikos komiteto vadovais – Corneliu Borbely ir Hansu-Joachimu Eckertu. “Reuters“ žiniomis, pastarieji po atleidimo pareiškė, kad rengėsi tirti šimtus FIFA reikalų. Futbolo žurnalo „Josimar“ duomenimis, vienas tyrimo objektų buvo G.Infantino kišimasis į 2017 m. Afrikos futbolo konfederacijos prezidento rinkimus.

G.Infatino paaiškino komitetų vadovų pakeitimą FIFA etika: siekiu, kad šiuos postus užimtų kitų regionų atstovai ir noru išrauti ankstesnio FIFA prezidento Seppo Blatterio valdymo palikimą. O dabar A.Sorikinas yra vienintelis UEFA kandidatas, kuris sieks išrinkimo į FIFA tarybą.

FIFA ir paveikslai

Buvęs KGB agentas ir FIFA viceprezidentas V.Koloskovas dabar dirba 2018 m. pasaulio čempionato organizaciniame komitete. Jam teko pagrindinis vaidmuo renkat šių pirmenybių šeimininkę.

Buvęs FIFA Vykdomojo komiteto narys belgas Michelis D'Hooghe prisipažino, kad po balsavimo jis gavo iš vieno ruso paveikslą. Pasak vieno tyrimo, paveikslas galėjo būti padovanotas to paties žmogaus, kuris padovanojo Pablo Picasso kūrinį Micheliui Platini – buvusiam UEFA prezidentui.

M.D'Hooghe patvirtino, kad paveikslą jam davė V.Koloskovas, bet teigė, kad minėtas meno kūrinys nėra vertingas.

Belgo bylą tyręs FIFA etikos komitetas buvo tokios pat nuomonės. Išvadose buvo rašoma, jog paveikslas neturi jokios komercinės vertės, tai buvo teiosg draugiškas gestas. Visi kaltinimai M.D'Hooghe panaikinti.

Belgas kategoriškai neigė, kad balsavo už Rusiją – tvirtinio, jog abiejuose turuose palaikė jungtinę Olandijos ir Belgijos kandidatūrą. M.Platini neigė gavęs P.Picasso darbą, bet patvirtino, jog balsavo už Rusiją ir Katarą, kuriam atireko 2022 m. pasaulio čempionatas.

Nepriklausomi tyrėjai mano, kad M.Platini paveikslą gavo iš V.Koloskovo, kuri iki šiol yra FIFA garbės narys ir dirba 2018 m. pirmenybių organizaciniame komitete. Pastarojo Komunikacijos skyriui “Nettavisen“ ir „Ekstra Bladet“ nusiuntė užklausą, kokius paveikslus V.Koloskovas dovanojo FIFA Vykdomojo komiteto nariams.

Taip pat nusiųsti klausimai V.Koloskovui ir A.Sorokinui apie jų ryšius su KGB/FST ir būsimus A.Soriokino uždavinius FIFA taryboje.

Jokių atsakymų sulaukta nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.