Galingąjį FIFA prezidentą Seppą Blatterį pražudė dūris į nugarą

Seppas Blatteris prieš 2 metus buvo išverstas iš FIFA vadovo sosto, nes JAV medžiojo korumpuotus futbolo valdininkus. Dabar aiškėja: artimi S.Blatterio draugai, matyt, buvo sudarę sandėrį su teisėsauga.

Aiškėja, kad S.Blatteris buvo išmestas iš FIFA vadovo pareigų jo buvusiems bendražygiams sudarius sandėrį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Aiškėja, kad S.Blatteris buvo išmestas iš FIFA vadovo pareigų jo buvusiems bendražygiams sudarius sandėrį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2017, 1:42 PM, atnaujinta Sep 24, 2017, 1:48 PM

Kadaise buvusio įtakingiausio futbolo pasaulio žmogaus S.Blatterio susitikimas su „Der Spiegel“ žurnalistais įvyko jo namuose Ženevoje.

81-erių šveicaras veržėsi sužinoti, kokį dokumentą pateiks jam šis Vokietijos leidinys.

„Negaliu patikėti“, – šnabždėjo S.Blatteris. Jis nusisegė laikrodį, drebančias rankas prispaudė prie krūtinės.

Informatorius perdavė žurnalui „Der Spiegel“ dokumentą, kuris gali daug ką pakeisti.

Šis oficialus raštas susijęs su skandalinguoju FIFA istorijos puslapiu, jos prezidento S.Blatterio byla, korumpuotų valdininkų medžiokle.

Kas paskatino tyrimą?

Iki šiol manoma, kad FIFA reputacija žlugo, kai vieną 2015-ųjų gegužės naktį pareigūnai įsiveržė į prabangų Ciuricho viešbutį likus dienai iki FIFA kongreso – atlikus tyrimus JAV nurodymu.

Tuometė JAV teisingumo ministrė Loretta Lynch palygino FIFA su mafija. Organizacijos prezidentas S.Blatteris buvo išvytas ir išjuoktas.

Daug metų kritikai reiškė nepasitenkinimą.

Paskui atėjo amerikiečiai ir išvadavo pasaulį nuo šio apgaviko. Tokia istorija, bet atrodo, kad buvo kitaip.

Veikiausiai ne vien JAV teisingumo ministerija paskatino tyrimą. Ne tiktai Federalinio tyrimų biuro agentai arba prokurorai iš Niujorko.

Su istorijos pradžia veikiausiai susiję ir artimi FIFA prezidento S.Blatterio draugai. Ir apie tai niekas neturėjo sužinoti.

Galai išlindo į viešumą

Dokumentą, kuris niekada neturėjo patekti į viešumą, sudaro aštuoni puslapiai su trijų vyrų parašais. Tai sutartis tarp FIFA ir „Quinn Emanuel“ – vienos įtakingiausių pasaulio teisinių paslaugų bendrovių.

Sutarties pavadinimas skamba taip: „Patvirtintas sutarimas ginti FIFA interesus prieš JAV teisingumo ministeriją“. Tenka ginti federaciją dėl šios ministerijos nuostatų, kad FIFA būtų traktuojama kaip nukentėjusioji pusė, o ne kaip kaltininkė.

Jokia paslaptis, kad futbolo valdininkams reikėjo paramos iš šalies 2015-ųjų vasarą po FIFA sukrėtusių suėmimų.

Tik kyla klausimas: kodėl sutartis su „Quinn Emanuel“ buvo sudaryta dar 2014 metų gruodžio 19-ąją – likus 159 dienoms iki tos gegužės 27-osios, kuri turėjo viską pakeisti?

Savo vadovą „pamiršo“

Dokumento projektą parašė „Quinn Emanuel“ ir jis adresuotas tuomečiam FIFA Teisės skyriaus vadovui Marco Villigeriui.

Kiek toli buvo pažengęs M.Villigerio ir kitų bendradarbiavimas su JAV institucijomis dar iki didžiojo 2015-ųjų gegužės skandalo? Apie tai sutartyje nėra jokio paaiškinimo.

Buvo suderėtas valandinis atlygis – iki 850 eurų, numatyta nuolaida iki 10 proc. Sąskaitos, kaip susitarta, siunčiamos Teisės skyriaus vadovui M.Villigeriui.

2015-ųjų sausio 5-ąją, dar likus 142 dienoms iki policijos reido, FIFA patvirtino bendradarbiavimą su teisinių paslaugų bendrove „Quinn Emanuel“.

FIFA vardu pasirašinėjo tuometis generalinis sekretorius Jerome’as Valcke’as ir tuometis finansų vadovas Markus Kattneris. Tik kažkodėl „pamiršo“ S.Blatterį.

Kaip taip galėjo būti? Ką planavo FIFA valdininkai? Ką jie žinojo?

Sąmokslas FIFA viduje

Apie šį susitarimą iš „Der Spiegel“ sužinojęs S.Blatteris papurtė galvą ir sušnabždėjo: „Esu pašiurpęs. Apie tai tikrai privalėjau žinoti. Man turėjo pranešti.“

S.Blatteris sakė visada galvojęs apie sąmokslą – amerikiečių prieš FIFA. Bet jam niekada net netoptelėjusi mintis apie sąmokslą FIFA viduje, nes tikėjęs savo žmonėmis.

Sutartį pasirašę FIFA atstovas priklausė artimiausiam pasaulio futbolo valdžios žmonių ratui, jie gynė S.Blatterį taip pat atkakliai, kaip šis ignoravo skandalus.

56-erių J.Valcke’as sutarties su „Quinn Emanuel“ pasirašymo metu buvo antrasis pagal svarbą žmogus FIFA.

Prancūzas 2006-aisiais buvo atleistas iš rinkodaros direktoriaus pareigų, nes pažeidė svarbaus rėmėjo teises. Į darbą jį po pusmečio grąžino S.Blatteris.

Vokiško ir šveicariško kraujo turintis 46-erių M.Kattneris buvo nepastebimas, kuklus, bet labai įtakingas žmogus.

Nuo 2003 m. turėjo FIFA finansų vadovo postą, o po ketverių metų gavo ir generalinio sekretoriaus pavaduotojo pareigas.

Visos sąskaitos atsidurdavo ant jo stalo.

42-ejų šveicaras M.Villigeris buvo FIFA Teisės skyriaus vadovas, karjeros žmogus, svarbiausias S.Blatterio patarėjas teisės klausimais.

Sutartyje yra ir Thomo Werleno parašas. Harvardo universiteto absolventas, pasirašęs bendrovės „Quinn Emanuel“ vardu, bendradarbiavimo metu tapo svarbiausiu FIFA partneriu.

S.Blatteris gerai pažįsta jo tėvą, nes šis yra kilęs iš kaimyninės vietovės jo gimtajame Valė kantone. Su Th.Werlenu susipažino 2014 metų vasarą per S.Blatterio futbolo turnyrą Ulrichene.

Purtosi ką nors žinojęs

Kai FIFA etikos komisija nušalino S.Blatterį aštuoneriems metams nuo veiklos, susijusios su futbolu, per savo spaudos konferenciją jis pasakė: „Aš sugrįšiu.“ Bet visi susirinkusieji žinojo: jis niekuomet nesugrįš.

O kur nuvingiavo M.Kattnerio, M.Villigerio, J.Valcke’o ir „Quinn Emanuel“ teisininko Th.Werleno gyvenimo keliai?

Buvęs FIFA finansų vadovas M.Kattneris, pamatęs savo parašą sutartyje su teisinių paslaugų bendrove „Quinn Emanuel“, atsakė taip: „Mano pareigos buvo susijusios su daugybės dokumentų pasirašymu kasdien. Bet šio negaliu prisiminti.“

Pasak jo, jei dokumentas buvo pažymėtas FIFA Teisės skyriaus vadovo antspaudu – patikimumo ir pritarimo jai ženklu, jis pasitikėdavęs, kad viskas gerai, ir pasirašydavo.

M.Kattneris nenori būti vadinamas S.Blatterio žudiku. Jo teigimu, FIFA prezidentas, vykdomasis komitetas, audito ir kontrolės komisija turėjo būti informuoti apie sutartį. Kodėl to nebuvo padaryta, jam pačiam neaišku.

Sąmokslas prieš S.Blatterį? Galbūt, bet, žinoma, M.Kattneris teigia prie sąmokslininkų nepriklausantis.

Iš krizės gavo daug naudos

Artimiausi S.Blatterio darbuotojai kadaise bendravo, o dabar kovoja kiekvienas už save ar vaidijasi tarpusavyje.

Tai būdinga FIFA pasauliui, nes niekur nėra didesnio valdžios troškimo ir gobšumo nei čia.

Iš FIFA supurčiusios krizės M.Villigeris ir Th.Werlenas turi naudos. „Quinn Emanuel“ teisininkas pastatė Ciuriche savo biuro priestatą, pelnė autoritetą ir uždirbo milijonus.

Kai M.Villigeris tapo didelio masto vidaus tyrimo proceso vadovu, vienas po kito gatvėje atsidūrė jo kolegos, net ir tie, kurie pasirašė sutartį su „Quinn Emanuel“: M.Kattneris ir J.Valcke’as.

Dabar M.Villigeris tarnauja S.Blatterio įpėdiniui Gianni Infantino.

Jis – FIFA Teisės skyriaus vadovas ir FIFA generalinio sekretoriaus pavaduotojas, bet jau yra nusitaikęs į šį senegalietės Fatmos Samouros užimamą postą.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

Iš aukštybių nusviedė žemyn

FIFA prezidento Seppo Blatterio era tęsėsi 17 metų. Jis buvusią skurdžią organizaciją pavertė milijardine įmone, kuri neturtingas futbolo federacijas apipylė pinigais, bet nekontroliavo, kur milijonai iš tikrųjų atsidurdavo.

S.Blatteris buvo dievinamas Afrikoje kaip šventasis, nes 2010-aisiais surengė pasaulio futbolo čempionatą Juodajame žemyne. Į skandalus šveicaras nekreipdavo dėmesio, net sunkiausiomis akimirkomis klausė: „Krizė? Kokia krizė?“ Jį netgi vadino Tefloniniu Blatteriu, nes nuo jo atšokdavo visi kaltinimai aferomis. Iki 2015-ųjų gegužės, likus dienai iki FIFA kongreso.

Namuose kelios minutės po šešių S.Blatteris įjungė Šveicarijos radiją ir išgirdo pranešimą apie septynių asmenų suėmimą prabangiame „Baur au Lac“ viešbutyje prie Ciuricho ežero, kaltinimus korupcija.

S.Blatterio vairuotojas atvežė jį į FIFA būstinę pusę septynių ryto. Po kelių valandų policininkai paėmė dokumentus iš FIFA būstinės. Tolesnės dienos ir savaitės pavirto drama.

2016-ųjų vasarį turėjo įvykti nauji FIFA prezidento rinkimai, o iki tol S.Blatteris norėjo toliau eiti savo pareigas. Bet viskas jau riedėjo nuo kalno. Šveicarijos prokuratūra 2015-ųjų rugsėjį pradėjo bylą prieš S.Blatterį dėl sukčiavimo, nes FIFA be jokios sutarties buvo išmokėjusi 1,7 mln. eurų UEFA prezidentui Micheliui Platini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.