Lietuviška realybė – septyneri metai be draugiškų rungtynių namuose

Septyneri metai be draugiškų futbolo rungtynių Lietuvoje – tokia mūsų rinktinės realybė. Nors šiemet komanda sužais net dvylika rungtynių, vos trečdalis jų vyks namų aikštelėje – trejos UEFA Tautų lygos ir vienos Baltijos taurės.

 LFF draugiškas rungtynes rengia tik išvykose.<br> Lrytas.lt montažas
 LFF draugiškas rungtynes rengia tik išvykose.<br> Lrytas.lt montažas
Algimantas Liubinskas džiaugiausi vien dėl fakto, jog Lietuva žais daugiau rungtynių. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Algimantas Liubinskas džiaugiausi vien dėl fakto, jog Lietuva žais daugiau rungtynių. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
LFF stadionas tapo nuolatiniais rinktinės namais, bet varžovai nenori į jį kelti kojos dėl dirbtinės dangos. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
LFF stadionas tapo nuolatiniais rinktinės namais, bet varžovai nenori į jį kelti kojos dėl dirbtinės dangos. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po rekonstrukcijos S.Dariaus ir S.Girėno stadionas taps pagrindine futbolo meka Lietuvoje. <br>M.Patašiaus nuotr.
Po rekonstrukcijos S.Dariaus ir S.Girėno stadionas taps pagrindine futbolo meka Lietuvoje. <br>M.Patašiaus nuotr.
Marijampolės "Arvi" futbolo stadionas naudojamas retai. <br>M.Patašiaus nuotr.
Marijampolės "Arvi" futbolo stadionas naudojamas retai. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-03-21 14:19, atnaujinta 2018-03-21 16:38

„Labai norėtume žaisti savo aikštėje, savo stadione. Daug varžovų prarandame, nes neturime kur pasikviesti. Geresnės aikštės už LFF stadioną nėra, niekas nenori žaisti ant dirbtinės dangos“, – paklaustas apie rungtynių namuose stygių kalbėjo rinktinės treneris Edgaras Jankauskas.

Dėl dangos Vilniuje – užburtas ratas

Nuo tada, kai bankrutavus Vilniaus “Vėtros“ klubui Lietuvos futbolo federacija perėmė klubo stadioną, nacionalinė rinktinė beveik nebeužklysta į kitus miestus. Nors draugiškų rungtynių vietai FIFA nekelia labai aukštų reikalavimų, bet futbolo funkcionieriai renkasi logišką variantą – stadioną, priklausantį federacijai, tačiau tai trukdo pritraukti varžovus namų rungtynėms, nes aikštėje paklota dirbtinė danga. 

Alternatyvų yra: Marijampolės „Arvi“ turi tą pačią trečiąją kategoriją kaip dabartiniai rinktinės namai. Suvalkijoje Lietuva yra sužaidusi ketverias oficialias rungtynes, paskutinį kartą – 2013 metų rugsėjį. Stadionai Šiauliuose, Alytuje ir Kaune taip pat turi UEFA kategoriją, tačiau kiek žemesnę – antrąją. Jeigu Dariaus ir Girėno stadionas Kaune sulauks planuojamos rekonstrukcijos, futbolo meka turėtų tapti Kaunas – Lietuva ketvirtos UEFA kategorijos stadiono neturi.

Tad varžovus, vengiančius dirbtinės vejos tikrai galima privilioti žaisti rungtynes kituose šalies miestuose. Aišku, tai LFF nebūtų naudinga iš finansinės pusės. Lrytas.lt susisiekė su kelių stadionų atstovais aptarti galimas stadionų nuomos kainas. Nuomos paketo, sudaryto iš treniruočių ir rungtynių, kaina gali siekti 3000 eurų dienai.

Nors standartinis vienų rungtynių įkainis kai kuriuose stadionuose nesiekia 500 eurų, jų atstovai pripažino, kad vien tarptautinių rungtynių faktas kainą automatiškai kilstelėtų.

Buvęs Lietuvos futbolo rinktinės vyriausias treneris Algimantas Liubinskas teigia, kad žaisti išvykoje gali būti net pigiau: „Gali būti, kad komandos, kurios kviečia žaisti draugiškas rungtynes duoda nemokamą maitinimą, viešbučius“, – tvirtino specialistas.

Draugiškų mačų naudos nesuvokė ir Julius Kvedaras

Net ir draugiškos rungtynės varžovų stadionuose pastaruoju metu buvo retas reiškinys šalies futbole. Vien praėjusio atrankos ciklo metu praleistos mažiausiai keturios galimybės sužaisti draugiškas rungtynes. Vykstant pasaulio čempionato atrankai, per kai kuriuos rinktinių langus vyksta tik vienerios oficialios rungtynės, kad komandos galėtų žaisti ir kontrolinius mačus.

A.Liubinskas teigia, kad nors jo laikais rinktinė žaisdavo daug draugiškų rungtynių, tuometiniai LFF vadovai į tai žiūrėdavo skeptiškai: „Tai, kad rinktinė šiemet sužais dvylika rungtynių, tik į naudą. Kai aš buvau treneris, Julius Kvedaras ir Liutauras Varanavičius priekaištaudavo, kad priimu visus kvietimus žaisti. O kaip kitaip komandą paruošti? Kad komanda susižaistų, reikia 7-8 rungtynių“, – sakė A.Liubinskas.

Kaimynai klajoja po pasaulį

Estijos futbolo rinktinė FIFA reitinge užima 86 vietą tikrai ne todėl, kad rinktinės rezultatai oficialiose rungtynėse būtų ženkliai geresni nei Lietuvos. Tačiau Estijos futbolininkai patirtį (ir FIFA reitingą) kelia rungtyniaudami Karibų jūros salose ar Okeanijoje. Net ir nepaisant plačios rungtynių geografijos, Estija nuo paskutinių lietuvių draugiškų rungtynių namie, savo žiūrovų akivaizdoje surengė 17 kontrolinių mačų.

Nors Estijos pavyzdį galbūt galima laikyti kraštutiniu – standartiškai per vieną rinktinių pertrauką nacionalinės rinktinės sužaidžia po dvejas rungtynes, o estai kartais spėja varžytis penkis kartus, tačiau tai yra komanda, kuri paskutiniu metu rodo geriausius rezultatus iš trijų Baltijos šalių ir buvo arti patekimo į „EURO 2012”.

Latvių padėtis panašesnė į lietuvių. Nuo to laiko, kai 2011 m. vasarą Lietuva paskutinį kartą žaidė namų kontrolines rungtynes, sužaistos trejos draugiškos rungtynės prieš savus žiūrovus. Latviai FIFA reitinge užima 131 vietą.

A.Liubinskas įžvelgia ir rungtynių išvykose naudą: „Žaidėjų neblaško giminės ir artimieji. Niekas netrukdo pilnai susikoncentruoti į rungtynes. Yra daug laiko analizėms ir pokalbiams“, – teigė specialistas.

Kai prieš septynerius metus Lietuva namuose 3:0 sutriuškino Armėniją, rungtynės vyko Dariaus ir Girėno stadione Kaune. Komandą treniravo Raimondas Žutautas, o įvarčius mušė Arūnas Klimavičius, Edgaras Česnauskis ir Ričardas Beniušis. Iš šios trijulės profesionalo karjerą tęsia tik A.Klimavičius. Dabartinis rinktinės kapitonas Fiodoras Černychas tuomet dar nebuvo debiutavęs šalies rinktinėje, o Londono „Arsenal“ ir Armėnijos rinktinės žvaigždė Henrikas Mchitarianas buvo tik spėjęs apšilti kojas Donecko „Šachtar“ klube.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.